Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Για την άνοδο της ιδεολογικοπολιτικής στάθμης του Κόμματος

Κατά την ειδική συνεδρίαση της ΚΟΒ Λογοτεχνών με θέμα συζήτησης τις «Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο» αναπτύχθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις - προτάσεις και παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή όλων μας στον προσυνεδριακό διάλογο, από τις στήλες του «Ρ» και της «ΚΟΜΕΠ», γεγονός που με δεσμεύει, αλλά και μου δίνει την ευκαιρία να διατυπώσω μερικές σκέψεις μου:

ΓΕΝΙΚΑ: Οι δημοσιευθείσες 39 Θέσεις (στο 64 σελίδων φυλλάδιο που τόσο έγκαιρα κυκλοφόρησε - Οκτώβρης 2004 - για το συνέδριο του Φλεβάρη 2005) αποτελούν ένα κείμενο όπου ο αναγνώστης (είτε μέλος του Κόμματος, είτε τρίτος) θα σημειώσει τεράστιο πλήθος ντοκουμενταρισμένων στοιχείων - κάτω από το πρίσμα της μαρξιστικής θεώρησης - για τα ελληνικά και διεθνή προβλήματα. Παράλληλα θα διαβάσειμ θεμελιωμένες στην πείρα, την κριτική και την πλούσια αυτοκριτικήμ τις προτάσεις, τον προγραμματισμό και τις δυνατότητες για να πετύχουμε το στόχο: ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ - ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ - ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.

ΕΙΔΙΚΑ: Αν και δε γίνεται καμιά ξεχωριστή αναφορά στον τομέα της ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ (το μόνο που διαφαίνεται στη Θέση 32 (σελ. 52-53) απλώς συνδέεται με τα προβλήματα και τα καθήκοντα των ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ και ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ), έχω τη γνώμη ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω σημεία που έχουν άμεση σχέση με την «άνοδο της ιδεολογικοπολιτικής στάθμης του Κόμματος» και άπτονται του αντικείμενου δράσης των συντρόφων λογοτεχνών, συγγραφέων κλπ.

1. ΓΛΩΣΣΑ: Δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να χρησιμοποιούμε λέξεις απλές, καθαρές, σταράτες, ευκολονόητες (κι όταν μάλιστα απευθυνόμαστε σε αναγνώστες που κατά τεκμήριο δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσληψης της έννοιας ή της σημασίας τους, αφού είναι γνωστό το ποσοστό των της κατωτέρας ή το πολύ μέσης παιδείας κι όχι μόνο μελών και οπαδών μας που θα διαβάσουν τα κείμενά μας). Εχω σημειώσει μερικές τέτοιες λέξεις που αναφέρονται στις ΘΕΣΕΙΣ και ψάχνω τη «μετάφρασή» τους:

«Ιδεολογήματα» (Θέση 2, σελ. 5) (ο Μπαμπινιώτης μεταφράζει: «αυθαίρετο συμπέρασμα που προκύπτει από ιδεολογία και λειτουργεί ως δόγμα»). Αυτό θέλουμε να πούμε;

«Εθνοκρατική οργάνωση» (Θέση 2, σελ. 4), πώς μπερδεύονται έτσι έθνος και κράτος στην «πολυεθνική καπιταλιστική νέα τάξη πραγμάτων»;

... Στη Θέση 11, σελ. 22, χρησιμοποιείται ο όρος «κεϋνσιανή» πολιτική διαχείριση. Αλήθεια, πόσοι από τους αναγνώστες των «Θέσεων» έχουν ακούσει για τη θεωρία αυτού του Κέυνς; (Βρήκα το λήμμα στη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια!!!).

Το να σημειώνεται (Θέση 13, σελ. 27) ότι σε (μερικές) ΚΟΒ η δουλιά είναι «κομπανιακού στιλ», τουλάχιστον ακούγεται σαν.... «αστείο» στιλ!!

Είναι «μηδενιστική η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για την πρώτη απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης» (Θέση 18, σελ. 19) ή αντίθετα είναι προπαγάνδα υπερμεγεθυμένης εκμετάλλευσης των αδυναμιών στη δοσμένη τότε κοσμογονική χρονική περίοδο;

Αυτά τα λίγα (αν και υπάρχουν περισσότερα, που ίσως θα προσέξουν και άλλοι σύντροφοι), εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η χρησιμοποίηση σύνθετων λέξεων, που ενώ δεν προσθέτουν τίποτα στην αποτύπωση του νοήματος, δημιουργούν άλλα προβλήματα, όπως π.χ. η κατά κόρον προβολή του όρου «ιδεολογικοπολιτική....» (μια λέξη 19 γραμμάτων και 10 συλλαβών), που για να προφερθεί οδηγεί ως τον «γλωσσοδέτη», γιατί θα 'ταν άσχημο να διατυπωθεί ο όρος αναλυτικά;;!!

Επίσης η επικρατήσασα - ως τα σήμερα - «ονομασία του Μετώπου» ως ΑΑΔΜ, μήπως πρέπει να αλλάξει με έναν άλλον πιο εύχρηστο, απλό και χαρακτηριστικό τίτλο;

2. ΟΜΙΛΙΕΣ: Εχει διαπιστωθεί και αναγνωριστεί η αδυναμία πολλών στελεχών μας όταν απευθύνονται σε συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, συσκέψεις κλπ., μελών ή οπαδών του Κόμματος, να ξεφεύγουν σε πολυλογία, σε ανούσιες λεπτομέρειες, σε επαναλήψεις ή στη χρήση όρων και «τσιτάτων» (άσε εκείνοι οι «... ισμοί» τι τραβάνε), που αντί να προσθέτουν κάτι καινούριο και διαφωτιστικό, αντίθετα οδηγούν στο «μπέρδεμα» και στην υποβάθμιση της ουσίας (όταν μάλιστα το ακροατήριο είναι και κάποιας ηλικίας, τότε ακόμη χειρότερα...).

Στην κομματική βιβλιογραφία υπάρχουν πλήθος από σχετικές πηγές που επιβάλλεται να αξιοποιούνται πάντοτε από τα στελέχη μας. Είναι γνωστές οι προτροπές του μεγάλου δασκάλου κομμουνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΛΗΝΟΥ για «το πώς πρέπει να μιλάμε, να γράφουμε, να διαβάζουμε». Ας δοθεί μια ξεχωριστή ώθηση τώρα με την ευκαιρία του Προσυνεδριακού Διαλόγου και στο Συνέδριο, για να εκλείψει και αυτή η δυσκολία...

3. ΟΙ ΚΟΒ: Θα κλείσω με μια πρόταση που συζητήθηκε και στην ΚΟΒ Λογοτεχνών. Το Κόμμα δίνει τεράστια σημασία στην καλή λειτουργία των Οργανώσεων Βάσης, αφού άλλωστε είναι ο κύριος πυρήνας εφαρμογής του Προγράμματος και των αποφάσεών του.

Σε πολλά σημεία των «ΘΕΣΕΩΝ» προσδιορίζονται συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις που πρέπει ιδιαίτερα να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν, τώρα μάλιστα που προβάλλει πιο επιτακτικά ο αγώνας για το χτίσιμο του Μετώπου.

Ισως θα 'πρεπε με απόφαση του 17ου Συνεδρίου να επιβληθεί σαν κομματικό καθήκον η συμμετοχή όλων των μελών, που είναι ενταγμένα στις ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΚΟΒ, να συνδεθούν και να βοηθήσουν τις ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΕΣ ΚΟΒ (δηλαδή να έχουν διπλή παρουσίαση, με μοναδική εξαίρεση την οικονομική σχέση που θα διατηρήσουν στην ΚΟΒ του Κλάδου τους).

Με την απόλυτη βεβαιότητα στην επιτυχία του 17ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ και τις ευχές για άμεσα και αποφασιστικά βήματα στην επίτευξη του στόχου για «ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ - ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ - ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ - ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ», σας ευχαριστώ.

Θοδωρής Κ. Κοΐνης

ΚΟΒ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ