Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Τελωνειακή ένωση και με τους «25» επιθυμεί η ΕΕ

Την επέκταση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση προς το σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου - από την Τουρκία χαρακτήρισε ως «επιθυμητή» ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπέρναρντ Μποτ, χτες στη Χάγη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη.

«Σημειώσαμε το γεγονός ότι η Τουρκία θα διαπραγματεύεται και με τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ και ελπίζουμε ότι η κατάσταση μπορεί να λυθεί πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο Μπ. Μποτ. Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των «25» σχετικά με τους όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και ανέφερε ότι η ολλανδική προεδρία προετοιμάζει το έδαφος, είναι σε επικοινωνία και με τα 25 κράτη - μέλη και διαβίβασε τις επιθυμίες και της Κύπρου στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Ο Μπ. Μποτ ανέφερε ότι το θέμα των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο δεν τέθηκε στη συζήτηση. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η Τουρκία προτίθεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση που στις 17 Δεκέμβρη «πάρει» ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας πως το Κυπριακό δεν έχει λυθεί ακόμα, αν και υπήρξε η δυνατότητα που έδινε το «σχέδιο Ανάν». Οπως είπε, «η Τουρκία έκανε συμβιβασμούς και είπε ναι στο δημοψήφισμα, έκανε ό,τι ήταν δυνατό, αλλά δυστυχώς η ευκαιρία χάθηκε εξαιτίας της άρνησης του ελληνοκυπριακού λαού και της ηγεσίας του στο δημοψήφισμα». Επιπλέον, ο Α. Γκιουλ δήλωσε ότι αν και το Κυπριακό δε συγκαταλέγεται στα κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «σίγουρα θα εργαστούμε για μια τελική λύση, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».

Ο Α. Γκιουλ δήλωσε ότι η Αγκυρα αναμένει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη μια αντικειμενική και ουδέτερη απόφαση, η οποία - όπως είπε - θα πρέπει να είναι συμβατή με τις προηγούμενες αποφάσεις, καθώς και με τη σχετική έκθεση της Επιτροπής (η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Οκτώβρη). Οπως σημείωσε, η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και, σύμφωνα και με την πρόταση της Επιτροπής, δικαιούται να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Μπ. Μποτ επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει τις ανησυχίες των κρατών - μελών. Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, αλλά υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους στην πράξη. Σχετικά με το κατά πόσο η απόφαση των «25» το Δεκέμβρη θα ληφθεί βάσει της έκθεσης της Επιτροπής και των προτάσεων της, ο Μπ. Μποτ χαρακτήρισε την έκθεση της Επιτροπής ως ένα «καλό εργαλείο», σημειώνοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είναι διακυβερνητικές, συνεπώς είναι τα κράτη - μέλη που θα αποφασίσουν για το αν η Τουρκία έχει εφαρμόσει ή όχι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Εξάλλου, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Ολι Ρεν, που συμμετείχε στη συνάντηση εκ μέρους της Επιτροπής, δήλωσε ότι η νέα Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Ο Φινλανδός επίτροπος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση - μετά από ενδεχόμενη θετική απόφαση για την Τουρκία το Δεκέμβρη - τη διαδικασία ελέγχου (screening process) σχετικά με το κατά πόσο η νομοθετική και πολιτική μεταρρύθμιση στην Τουρκία είναι βιώσιμη και μη αναστρέψιμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ