Τρίτη 20 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επεκτείνεται η επίσχεση εργασίας

Την πολιτική που καταδικάζει τους ναυτεργάτες στη φτώχεια και τους νησιώτες στην απομόνωση, καταγγέλλει η ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ

Ναυτεργάτες και νησιώτες έχουν αντικειμενικό συμφέρον να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού
Ναυτεργάτες και νησιώτες έχουν αντικειμενικό συμφέρον να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού
Στο πόδι βρίσκονται ναυτεργάτες και νησιώτες για να αντιμετωπίσουν την άθλια κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, που απειλούνται με πλήρη αποδιοργάνωση από την εφοπλιστική ασυδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ. Στον κύκλο των επισχέσεων εργασίας που έχουν ξεκινήσει ναυτεργάτες των πληρωμάτων των τριών ακτοπλοϊκών πλοίων, «ΣΑΟΣ ΙΙ», «ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ» και «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ», από το Σάββατο εντάχθηκαν και ναυτεργάτες του πλοίου «ΝΤΑΛΙΑΝΑ». Τα τέσσερα πληρώματα δίνουν μάχη για το αυτονόητο, δηλαδή οι εφοπλιστές Μανούσης, Σπανός και Αγούδημος να τους καταβάλουν τα δεδουλευμένα τους.

Την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές τρώνε τα λεφτά των ναυτεργατών, αφήνουν στην τύχη τους και τα νησιά. Ο εφοπλιστής Σπανός με την ακινητοποίηση του «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» έχει αφήσει το έλεος το νησί των Φούρνων και το νότιο λιμάνι της Ικαρίας από τις αρχές του Γενάρη! Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, στην οποία οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που είναι και οι οργανωτές των κινητοποιήσεων των πληρωμάτων, θα προτείνουν κλιμάκωση του αγώνα και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, με χτεσινή της ανακοίνωση, απαιτεί την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών και καλεί τους νησιώτες να διεκδικήσουν σύγχρονα πλοία, με φτηνά εισιτήρια και απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο το χρόνο με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. «Παλεύουμε για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που δε θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όπου οι θαλάσσιες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό, στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου ενιαίου φορέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», σημειώνει.

Υπόλογη η πολιτική της ΕΕ

Την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και την εφαρμογή του αντιλαϊκού κανονισμού 3577/92, με τον οποίο ενισχύθηκε η ασυδοσία των εφοπλιστών και η δημιουργία «καρτέλ» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καταγγέλλει και ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία της ελληνικής Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, 14 ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς και η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, κατηγορούνται μεταξύ άλλων για οριζόντια σύμπραξη στην τιμολογιακή τους πολιτική, "στήσιμο" δρομολογίων, έμμεσο καθορισμό του ναυλολογίου και οριζόντια σύμπραξη εντός της ΕΕΑ για περικοπή δρομολογίων προς τα νησιά του Αιγαίου και της Δωδεκανήσου με σκοπό το κέρδος των ναυτιλιακών εταιρειών».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο το γεγονός ότι φτάνοντας στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου και ενώ έχουν περάσει 7 χρόνια από την τελευταία δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής για την ακτοπλοΐα [COM(2002)203, 24.4.2002], δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη νέα έκθεση». Καλεί την επιτροπή να απαντήσει «ποιοι είναι οι λόγοι που η έκθεση αυτή δεν έχει δημοσιοποιηθεί και πότε προτίθεται να τη δημοσιοποιήσει», καθώς και αν «σκοπεύει να καταργήσει τον αντιλαϊκό κανονισμό 3577/92».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για ακτοπλοΐα υπέρ του λαού (2012-11-10 00:00:00.0)
Ακτοπλοΐα για το λαό και όχι το κεφάλαιο το εφοπλιστικό (2011-12-15 00:00:00.0)
Προκαλεί αντιδράσεις σε καράβια και νησιά (2009-01-16 00:00:00.0)
Στα χέρια των ναυτεργατών η απεργία (2008-12-04 00:00:00.0)
Προωθούν διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας (2004-12-08 00:00:00.0)
Διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας (2004-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ