Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Τη διεύρυνση ακόμα παραπέρα της εφοπλιστικής ασυδοσίας προωθεί η Κομισιόν και ενώ οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης της ΝΔ, που με ζήλο συνεχίζει την ίδια πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Το θέμα έφερε, με Επίκαιρη Ερώτηση, στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

Οπως αναφέρει: «Η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη - τελευταία φάση πριν από την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας με βάση τον κανονισμό 3577/92 της ΕΕ και συγκεκριμένα:

- Οι εφοπλιστές να καθορίζουν την έναρξη, τη λήξη, καθώς και τη συχνότητα των δρομολογίων.

- Τις τιμές των εισιτηρίων και των ναύλων των εμπορευμάτων».

«Η Κομισιόν, υπογραμμίζεται στην ερώτηση, θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να καθορίζει ανώτατο όριο ηλικίας στα πλοία (30 χρόνια), προκειμένου να εκτελούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Επιπρόσθετα ότι δεν μπορεί η ελληνική νομοθεσία να απαιτεί από τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες - μέλη πληρώματος ενός πλοίου, που εκτελεί ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην Ελλάδα, την απόκτηση, ως προϋπόθεση ναυτολόγησής τους, πιστοποιητικού γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Ετσι ανοίγει τους "ασκούς του Αιόλου" για το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τη χρησιμοποίηση χαμηλόμισθων αλλοδαπών ναυτεργατών, καθώς και για την παραπέρα όξυνση όλων των προβλημάτων των κατοίκων των νησιών».

Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας: «Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των ναυτεργατών, των εργαζόμενων και των κατοίκων των νησιών;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ