Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ο Αλαφογιάννης θα μας βρίσκει απέναντί του

Από την κινητοποίηση στο εργοτάξιο του ΥΕΝ
Από την κινητοποίηση στο εργοτάξιο του ΥΕΝ
Συνθήκες κάτεργου επιχειρεί να επιβάλει στα εργοτάξιά του ο μεγαλοεργολάβος Αλαφογιάννης, κλέβοντας στην κυριολεξία τον ιδρώτα των οικοδόμων που εργάζονται στα συνεργεία του. Αλλεπάλληλες φορές ο εργοδότης έχει παρακρατήσει τα μεροκάματα των εργαζομένων για μεγάλα χρονικά διαστήματα και μόνο ύστερα από τη δυναμική αντίδραση των εργατών στα εργοτάξια και την αποφασιστική παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας ο εργολάβος αναγκάζεται τελικά να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα.

Στο εργοτάξιο της οδού Πειραιώς, οι περίπου 60 εργαζόμενοι του Αλαφογιάννη παραμένουν απλήρωτοι για ένα μήνα. Το ίδιο και στο εργοτάξιο του Κρυονερίου, όπου επίσης δουλεύουν συνεργεία του μεγαλοεργολάβου και οι 80 οικοδόμοι εργάτες είναι ήδη ένα μήνα «μέσα» στην πληρωμή τους. Σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους, η καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων αποτελεί πάγια τακτική του εργοδότη, «δοκιμασμένη» και σε προηγούμενες δουλιές του στο μετρό, στο «Φιξ» και αλλού.

Στο εργοτάξιο του Κρυονερίου, η δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας την περασμένη Τετάρτη θορύβησε το μεγαλοεργολάβο και, μπροστά στο ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, αναγκάστηκε την επόμενη μέρα να τους καταβάλει μέρος από τα δεδουλευμένα.

Αποφασιστική ήταν η στάση των εργαζομένων στο εργοτάξιο του ΥΕΝ στην ακτή Βασιλειάδη, στον Πειραιά, όπου σιδεράδες και μπετατζήδες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας με πρωτοβουλία της επιτροπής του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο εργοτάξιο, με αποτέλεσμα τη δεύτερη μέρα της κινητοποίησής τους ο εργολάβος να προχωρήσει στην εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Τις αμέσως επόμενες μέρες, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων προγραμματίζει περιοδεία και στο εργοτάξιο της Πειραιώς.

«Οπου οι εργάτες συσπειρώνονται γύρω από το Συνδικάτο και παλεύουν σαν μια γροθιά, ανοίγει ο δρόμος για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και βάζουν τα θεμέλια για να κερδηθούν ακόμα μεγαλύτερες μάχες», δήλωσε στο «Ρ» ο Κώστας Χατζάρας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, σχολιάζοντας την άμεση αναδίπλωση του Αλαφογιάννη στο εργοτάξιο του ΥΕΝ, μετά τη διήμερη επίσχεση εργασίας των οικοδόμων και την παρέμβαση του Συνδικάτου. «Η αγωνιστική και αταλάντευτη στάση των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργοτάξιο πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους εργάτες του κλάδου σε κάθε χώρο δουλιάς και ιδιαίτερα εκεί που παρουσιάζονται ανάλογα προβλήματα», σημείωσε ο συνδικαλιστής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ