Τετάρτη 1 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
Τα ράντζα στο ύψος τους!

Η κυβέρνηση «αφαιρεί» τα ράντζα από το παλιό σύστημα σύστημα εφημεριών, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις

Η κυβέρνηση δε «μετρά» τα ράντζα από τις παλιές εφημερίες και παρουσιάζει μείωση κατά 40%
Η κυβέρνηση δε «μετρά» τα ράντζα από τις παλιές εφημερίες και παρουσιάζει μείωση κατά 40%
Με αλχημείες στα στοιχεία για τα ράντζα προσπάθησε χτες η κυβέρνηση να αμβλύνει την αποτυχία του νέου συστήματος των εφημεριών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης αναγνώρισε - στα λόγια - ότι βασική αιτία για την υπερφόρτωση των νοσοκομείων είναι η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά στην πράξη παρέπεμψε στην ένταξη λιγότερων από δέκα Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τα ράντζα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφαίρεσε τα ράντζα που υπήρχαν στα βασικά νοσοκομεία απ' το παλιό σύστημα εφημεριών. Παρά όμως τις αφαιρέσεις, τα ράντζα παρέμειναν στο ύψος τους, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι τα στοιχεία «με τα καλά και τα κακά δε λένε τίποτε» και ότι οι «πρώτες ενδείξεις θα φανούν μετά από 15 μέρες, ενώ τα πρώτα συμπεράσματα θα βγουν μετά από ένα μήνα».

Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα του πιλοτικού προγράμματος, εφημέρευαν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι τρία μεγάλα - τα λεγόμενα και βασικά - νοσοκομεία («Λαϊκό, «Ιπποκράτειο» και «Ερυθρός Σταυρός») συνεπικουρούμενα από άλλα μικρότερα. Μετά τις 2.30 μ.μ. μέχρι χτες στις 8 π.μ., την εφημερία ανέλαβε η ομάδα του «Ευαγγελισμού» - μαζί με το «Σισμανόγλειο» και το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ (οδός Καυτατζόγλου στα Πατήσια).

Τα στοιχεία που έδωσε χτες το υπουργείο Υγείας ήταν τα εξής:

  • Στον «Ευαγγελισμό» προσήλθαν 1.050 άτομα (έναντι 1.600 με το παλιό σύστημα), έγιναν 183 εισαγωγές, ενώ 61 ασθενείς μπήκαν σε ράντζα. Ωστόσο, όμως, στα 61 ράντζα πρέπει να προστεθούν και 29 ράντζα απ' την παλιά εφημερία. Ετσι, τα ράντζα - «παλιά και νέα» - στον «Ευαγγελισμό» ήταν χτες 90 - όσα περίπου ήταν με το παλιό σύστημα εφημεριών.

Ο Ν. Κακλαμάνης παραδέχτηκε ότι χτες στις 2.25 μ.μ. - πέντε λεπτά, δηλαδή, πριν από την έναρξη της εφημερίας - περίπου 125 ασθενείς συνωστίζονταν στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού».

  • Στο «Σισμανόγλειο» προσήλθαν 259 ασθενείς, πραγματοποιήθηκαν 91 εισαγωγές και η εφημερία ολοκληρώθηκε με 40 κενές κλίνες, αύξηση κατά 45% σε σχέση με προηγούμενες εφημερίες.
  • Στο «Αλεξάνδρα» πραγματοποιήθηκαν 91 εισαγωγές και χτες το πρωί υπήρχαν 6 ράντζα, τα οποία ο υπουργός απέδωσε σε κακή συνεννόηση με το ΕΚΑΒ.
  • Το «Λαϊκό» βγήκε πλήρες από την εφημερία, όπως αναφέρθηκε το πρωί, ενώ το βράδυ απ' τα συνολικά στοιχεία προέκυπτε ότι στο νοσοκομείο προσήλθαν 104 άτομα και έγιναν 15 εισαγωγές. Οι εισαγωγές αυτές προστέθηκαν σε ράντζα, καθώς προχτές το νοσοκομείο είχε κλείσει με 35 ράντζα.

Οπως αναφέρθηκε για τα προχτεσινά στοιχεία, το ένα τρίτο τρίτο από τα περιστατικά διοχετεύτηκαν στα λεγόμενα μικρά νοσοκομεία, χωρίς το υπουργείο να εξετάσει ποιες εσωτερικές επιπτώσεις επέφερε αυτή η επιπλέον επιβάρυνση των μικρών νοσοκομείων.

Ο Ν. Κακλαμάνης εμφανίστηκε απορημένος για το γεγονός ότι μέχρι τις 8 μ.μ. της Δευτέρας προσήλθαν στο ΚΑΤ 113 ασθενείς και πραγματοποιήθηκαν 25 έκτακτες εισαγωγές, χωρίς, όμως, να πραγματοποιηθούν χειρουργεία, όταν - όπως είπε ο ίδιος - σε κάθε μέρα εφημερίας ήταν 20 ασθενείς, εκ των οποίων οι περισσότεροι οδηγούνταν στο χειρουργείο.

Κινητοποιήσεις στο «Δρομοκαΐτειο»

Πληρότητα εμφάνισε η ψυχιατρική κλινική του «Αγία Ολγα», σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου και αποδόθηκε στο γεγονός των αναγκαστικών εισαγωγών με εισαγγελική παραγγελία. Ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι θα ζητήσει να μην ορίζουν οι εισαγγελείς το νοσοκομείο για την αναγκαστική νοσηλεία, αλλά αυτό να προσδιορίζεται από το ΕΚΑΒ.

Εντούτοις το νέο σύστημα εφημεριών πυροδοτεί αντιδράσεις στα ψυχιατρεία, καθώς τα υποχρεώνει να εφημερεύουν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - κάθε μέρα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο Λεκανοπέδιο μετά τους σεισμούς του 1999 και είχε ως αποτέλεσμα το «Δρομοκαΐτειο» ψυχιατρείο να μεταβληθεί σε «αποθήκη», όλων των ψυχιατρικών περιστατικών.

Ετσι, οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» σήμερα, αύριο και μεθαύριο θα κάνουν στάση εργασίας 10 π.μ. - 12 το μεσημέρι, διακόπτοντας την εφημερία και κλείνοντας την Ιερά Οδό στο ύψος του ψυχιατρείου.

Νέα αλλαγή στο «Αττικόν»

Ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε χτες ότι μέσα στο Γενάρη θα αλλάξει και πάλι η φυσιογνωμία στο «Αττικόν», καθώς η λειτουργία του ως πανεπιστημιακού έγινε μόνο κατ' ευφημισμόν.

Σύμφωνα με τον Ν. Κακλαμάνη - και με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ - θα μεταφερθούν σταδιακά στο «Αττικόν» κλινικές του ΕΣΥ από άλλα νοσοκομεία, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ