Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενοχλείται από το κίνημα νησιωτών - ναυτεργατών ο ΣΥΝ

Αποκαλυπτική ανακοίνωση της οργάνωσης Σάμου

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του λαού της Σάμου στην παναιγαιακή κινητοποίηση, τον περασμένο Νοέμβρη. Ο ΣΥΝ «συμβουλεύει» για «εφικτούς στόχους». Μην τυχόν και θιγούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών...

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του λαού της Σάμου στην παναιγαιακή κινητοποίηση, τον περασμένο Νοέμβρη. Ο ΣΥΝ «συμβουλεύει» για «εφικτούς στόχους». Μην τυχόν και θιγούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών...
Αντί να απολογηθεί απέναντι στους νησιώτες, τους ναυτεργάτες και όλο τον ελληνικό λαό για την πλήρη ευθυγράμμισή του με τις στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ' επέκταση με το μεγάλο κεφαλαίο και τους εφοπλιστές, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για το γεγονός ότι υπερψήφισε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το εξάμβλωμά της, τον κανονισμό 3577 που έχει φέρει όλα αυτά τα δεινά που βιώνουν σήμερα οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών, έρχεται τώρα από πάνω να ζητήσει και τα ρέστα! Ο λόγος για τον ΣΥΝ, ο οποίος με την ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές, 20 Γενάρη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου, καταφέρεται ευθέως ενάντια στο ΚΚΕ και στις ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του για την ακτοπλοΐα που καταρρίπτουν πανηγυρικά κάθε προσπάθεια των υπαλλήλων των εφοπλιστών να πείσουν ότι με τους εφοπλιστές στην ακτοπλοΐα μπορεί να υπάρξει προκοπή και ταυτόχρονα να φανερώσει και την ενόχλησή του για το κίνημα που αναπτύσσεται στα νησιά και στους ναυτεργάτες επειδή αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ!

Στην ανακοίνωση αυτή ο ΣΥΝ, προφανώς για να κρύψει το σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται από τις επιλογές του, επικρίνει το ΠΑΣΟΚ ότι έχει ευθύνες για την κατάσταση στην ακτοπλοΐα επειδή «έκανε ελάχιστα για να προετοιμαστούμε» για την «ανταγωνιστική αγορά»! Μιλάει για τα «θετικά» του ν. 2932 του ΠΑΣΟΚ όταν με αυτόν, ο κανονισμός 3577 έγινε Εθνικό Δίκαιο! Τα ...«βάζει» με τη ΝΔ γιατί, λέει, δεν εκμεταλλεύεται τα... θετικά(!) της ανακοίνωσης της Κομισιόν περί αναγνώρισης της νησιωτικής ιδιαιτερότητας! Ομως αυτό που τον πονά και αφιερώνει τον περισσότερο χώρο, είναι το ΚΚΕ και η θέση του για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών τον οποίο χαρακτηρίζει ως «εξωπραγματικό στις σημερινές συνθήκες». Κοινώς, μην αγγίζετε τους εφοπλιστές! Μάλιστα με αυτού του τύπου τη λογική, συμβουλεύει... σχετικά και τους νησιώτες, ώστε οι κινητοποιήσεις τους να είναι στα μέτρα του... εφικτού, δηλαδή των εφοπλιστών.

Την κατάλληλη απάντηση σε αυτά δίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ με χτεσινή της ανακοίνωση. Αφού αναφέρει ότι η ανακοίνωση του ΣΥΝ «στρέφεται κατά του ΚΚΕ και όλων όσοι, φορέων και μη, πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις», υπογραμμίζει: «Η ανακοίνωση αυτή αντικειμενικά (είτε το θέλουν είτε όχι) βάζει τον ΣΥΝ σε διατεταγμένη υπηρεσία κάμψης του αγωνιστικού φρονήματος των νησιωτών και ναυτεργατών, καλώντας τους να υποστείλουν (και όχι να συνεχίσουν όπως διατείνεται) τις κινητοποιήσεις τους και να προσαρμοστούν σε άσφαιρες διεκδικήσεις για δήθεν φτηνά εισιτήρια, πολλά δρομολόγια κλπ.».

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Σάμου και όλων των νησιών να εντείνει τον αγώνα του, διεκδικώντας το δικαίωμα ασφαλών, σύγχρονων, φθηνών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των ναυτεργατών. Διευκρινίζοντας με σαφήνεια ότι οριστική λύση του οξυμένου αυτού προβλήματος της απομόνωσης των νησιών μπορεί να δοθεί με την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη συσπείρωση και τη μετωπική αντιπαράθεση με τα εφοπλιστικά συμφέροντα και τους υπηρέτες του σε Ευρώπη και Ελλάδα. «Οσο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας εφοπλιστών και κινούνται με αποκλειστικό κριτήριο το υπερκέρδος οριστική λύση του προβλήματος δεν μπορεί να δοθεί».

«Γι' αυτό - συνεχίζει - η μόνη προοπτική διεξόδου είναι η πολιτική πρόταση για Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Πρόταση που προϋποθέτει ότι ο αγώνας των νησιωτών, ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων θα γίνεται αποτελεσματικός όσο αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων σε βάρος της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της, όσο οικοδομεί τη συσπείρωση και τη συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων με προοπτική να διεκδικεί ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ