Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Ενας πολύχρονος αγώνας δικαιώθηκε

Ο λόγος για την τοποθεσία μετεγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Λέσβο. Η στήλη έχει ασχοληθεί αρκετές φορές με το εν λόγω ζήτημα. Από τα πρώτα δημοσιεύματα της στήλης (πριν από δεκατέσσερα χρόνια) ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση του εργοστασίου στην πόλη της Μυτιλήνης, την οποία αποκάλυψε ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έφερε στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία. Ο καιρός πέρασε, αλλά η ΔΕΗ παραμένει εντός πόλεως και δε λέει να το κουνήσει. Αιτία η αδυναμία(;) προσδιορισμού της κατάλληλης θέσης. Οι προτάσεις μετεγκατάστασης αφορούσαν περιοχές που ήταν βέβαιο ότι θα κρίνονταν ακατάλληλες από τα δικαστήρια. Στο πλαίσιο αυτό είχε επιλεγεί η θέση Καράβα, ίσως για να πληγεί η τότε δημοτική αρχή του Δήμου Μανταμάδου, επειδή ήταν αριστερή! Οι αγώνες δημοτικής αρχής και κατοίκων τελικά δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο Επικρατείας. Και φτου από την αρχή για την εξεύρεση νέας θέσης. Μέχρι τότε η ΔΕΗ συνεχίζει τη δουλιά της (και τη ρύπανσή της)...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Κατάπιαν τη γλώσσα τους

Ο λόγος για τα πασοκοδημοκρατικά στελέχη που έκαναν ό,τι μπορούσαν για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ στη θέση Καράβα. Αφού εξάντλησαν ό,τι μέσο είχαν, τώρα προσπαθούν να προτείνουν άλλη θέση κάνοντας γαργάρα τις κορόνες που έβγαζαν για την «αμετάκλητη» απόφασή τους (και των αφεντικών τους στην Αθήνα).

Οφείλουν απαντήσεις...

...αν μη τι άλλο, στους κατοίκους της Μυτιλήνης, που βλέπουν ότι τα παιχνίδια τους κρατούν το εργοστάσιο της ΔΕΗ και την υφιστάμενη ρύπανση εντός της Μυτιλήνης. Μιας πόλης με πάνω από 30.000 κατοίκους.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Η Περιβαλλοντική Αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης

Από τις εκδόσεις «Δαρδανός» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αρτέμη Αθανασάκη, με το οποίο επιχειρείται να αναλυθεί και να ερμηνευτεί η αναγκαιότητα της εφαρμογής των διαφοροποιημένων πρακτικών σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Παρά την 25χρονη πείρα από το χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ), το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ομιχλώδες. Και ο λόγος είναι απλός. Οι εκπαιδευτικοί ό,τι πράττουν γίνεται από την αγάπη στο περιβάλλον, με εθελοντική προσφορά, προς χάριν των μαθητών και του σχολείου, χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Με το βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας προσπαθεί να προσεγγίσει την υπάρχουσα κατάσταση ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και από την άποψη αυτή είναι χρήσιμο για τους ενασχολούμενους με την ΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ