ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Ακόμα το σκέφτεστε...

...για τις 9 Δεκέμβρη;

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Μια αθώα ερώτηση έκανε ο άνθρωποςκαι του το γύρισαν σε παρέμβαση με σεξιστικό υπονοούμενο. Μια μέρα που οι συνειρμοί ήταν αναπόφευκτοι, καθώς παρουσιαζόταν η έκθεση για τη βία κατά των γυναικών.

Δεν της «βγαίνει», πάντως, της κυβέρνησης. Τι παροχές, τι μισθοί, τίποτα! Εμπόριο όπλων είναι αυτό, δεν είναι παίξε γέλασε. Εξι πρωτοσέλιδα για τον υπουργό Αμυνας, μόνο τέσσερα με παροχές κι από αυτά τα δύο μπάσταρδα, αφού αφορούν στους μισθούς όπως διαμορφώνονται από τη διετή σύμβαση που είχε υπογράψει η ΓΣΕΕ το Μάη του 2004. Ναι, αυτή που αλυσόδεσε για δύο χρόνια τα κατώτερα μεροκάματα.

Ευτυχώς,που έχει και τον Παναγιωτόπουλο να πολεμάει το τέρας του νεοφιλελευθερισμού! Οχι, ντομάτες δεν του πέταξαν. Ηξερε πού μίλαγε ο άνθρωπος. Σε κυβερνητικούς συνδικαλιστές που χτες ήταν «πράσινοι», τώρα μεταλλάσσονται με ελαφρά πηδηματάκια σε «γαλάζιους» με ολίγον από ροζ κορδελίτσα στο πέτο, μόνιμο χαρακτηριστικό την τραμπούκικη έκφραση και ασφαλώς - ασφαλώς «βασική συνιστώσα» του περίφημου «Κοινωνικού Φόρουμ». Σε ποιον άλλο, δηλαδή, θα μπορούσε να απευθύνεται ο αντικαταστάτης του Ρέππα, ισχυριζόμενος ότι είναι «καθαρά λόγια» αυτά που είπε;

Την ώρα που, αδιάψευστος κριτής, η τσέπη δείχνει πως άλλαξε... το ΠΑΣΟΚ κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Καμιά ανοχή!

Εκτός και αν θεωρήσουμε, όπως έκανε μέχρι τώρα μεγάλο μέρος των τραπεζοϋπαλλήλων, πως αφού καίγεται το σπίτι του διπλανού δεν τρέχει και τίποτα. Ελα που τώρα τρέχουν και δε φτάνουν. Οπως θα τρέχουν ξανά σε λίγο όλοι. Γιατί η παρέμβαση στο Ασφαλιστικό είναι για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Και το κεφάλαιο δεν καταλαβαίνει από «εργατική αριστοκρατία», όταν πρόκειται να αρπάξει. Αυτήν τη χρησιμοποιεί όσο την έχει ανάγκη.

Οπως και τη δημοσιογραφία. Τη θέλει «αδέσμευτη», αρκεί να γράφει, για παράδειγμα, ότι κινδυνεύουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και, άρα, αναγκαίες οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Την ίδια ώρα, καλού - κακού, αυξάνουν τον μηχανισμό καταστολής. `Η νομίζει κανείς ότι οι 35.000 ιδιωτικοί μπάτσοι δεν προστίθενται στους ήδη 60.000 κρατικούς;

Για την Ουκρανία, τι να πεις; Δεν κρύβονται.


ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΕΠΕΛΑΣΗ

«ΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΙΑ»! «Εμείς ως κυβέρνηση, ως υπουργείο Απασχόλησης θα αντισταθούμε σε όποιους θέλουν να υποχωρήσουν οι κοινωνικές δομές του κράτους εις βάρος της επέλασης νεοφιλελεύθερων, ακραίων και επικίνδυνων λύσεων. Καθαρές δουλειές, καθαρά λόγια» (ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Η ΠΡΑΞΗ: «Τα κυβερνητικά στελέχη κλείνουν σε όλους τους τόνους την... "κοινωνική δικαιοσύνη". Τα έργα της κυβέρνησης όμως κάθε άλλο παρά τους επιβεβαιώνουν. Ο προϋπολογισμός του 2005, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και η κυβερνητική στάση στο θέμα του επιδόματος για το πετρέλαιο δείχνουν τη λογιστική προσέγγιση που έχει - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - απέναντι σε προβλήματα καυτά για ομάδες που είναι οικονομικά ευαίσθητες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι» (ο Μ. Πολίτης στα «ΝΕΑ»).

«ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ»; «Αν σας ρωτήσουν τι γίνεται με το ασφαλιστικό των τραπεζών, μην απαντήσετε ότι δε μ' ενδιαφέρει, αφού δε δουλεύω σε τράπεζα. Ολους μας ενδιαφέρει, γιατί το ασφαλιστικό των τραπεζών θα είναι η αρχή για να αλλάξει όλο το ασφαλιστικό στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα» (το σχόλιο στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).

ΜΑΘΗΜΑ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ»! «Με λουκέτα απειλούνται δεκάδες ασφαλιστικές εταιρίες λόγω αυξημένης οικονομικής δυσπραγίας. Χιλιάδες ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα από το κλείσιμο εταιριών του κλάδου. Η Εθνική Ασφαλιστική προχωρεί σε αύξηση των ασφαλίστρων της κατά 5% ενώ αντίστοιχες αυξήσεις αναμένονται και στους υπόλοιπους τομείς ζημιών και υγείας. Το υπουργείο Ανάπτυξης καταβάλλει προσπάθειες για να αποτρέψει το σκηνικό της κλιμάκωσης των τιμών» (το πρώτο θέμα στη «ΧΩΡΑ»).

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ: «Ολόκληρο στρατό, που πολλαπλασιάζεται με ραγδαίους ρυθμούς, αποτελούν σήμερα οι "σεκιουριτάδες", οι οποίοι γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν από την εγκληματοφοβία και την ανασφάλεια, που προκαλεί στους πολίτες η αύξηση των δεικτών εγκληματικότητας. Φτάνουν σήμερα τους 35.000, δύναμη μεγαλύτερη από την Πολεμική Αεροπορία» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Παρέμβαση: Πότε τελειώνετε;

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Πότε τελειώνετε;»

Η ΑΥΓΗ: Πανταχού παρούσα η βία κατά των γυναικών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΣΚΗΣΕΙΣ θάρρους για εκλογές από τον Παπανδρέου

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΧΙ ανασχηματισμός, πρόωρες εκλογές

ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι νέοι μισθοί σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ενίσχυσης των επιχειρήσεων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ για τους δημοσίους υπαλλήλους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ στον ιδιωτικό τομέα

Η ΧΩΡΑ: ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡEΙΕΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΒΑΛΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΑΜΥΝΑΣ στενό συνεργάτη όπλων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΞΕΤΙΝΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Αμυνας

Η ΝΙΚΗ: Βγήκαν... ξιφολόγχες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ εκθέτει Καραμανλή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΨΕΥΔΟΥΣ κατά της Εξεταστικής Επιτροπής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαρύ κλίμα στη ΝΔ για τον υπουργό της Αμυνας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τρίμηνη αναβολή στην... απογραφή της Σοφοκλέους

ΕΘΝΟΣ: ΕΛΠΙΔΕΣ... αορίστου χρόνου για συμβασιούχους

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γενικός ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ στα νησιά του Αιγαίου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ολη η συμμορία

«Ο Πάπας Ιωάννης - Παύλος Β΄ προσεύχεται για χάρη των Ουκρανών, φιλοδυτικών εθνικιστών στο Βατικανό. Ο Λεχ Βαλέσα ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Κίεβο και ο ηγέτης της "βελούδινης επανάστασης" στην Τσεχοσλοβακία, Βάτσλαβ Χάβελ, στέλνει φλογερό μήνυμα αλληλεγγύης στην ουκρανική αντιπολίτευση». (η είδηση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Οι «αυθόρμητοι»

«Η Ζένια είναι η καλύτερη πηγή για τις φήμες κατά του Γιανούκοβιτς με αντιρωσική χροιά και η καλύτερη απόδειξη ότι ένα επαγγελματικά οργανωμένο επιτελείο κουμαντάρει την "αυθόρμητη πορτοκαλί επανάσταση". Το οποίο πρέπει μάλιστα να διαθέτει και ικανοποιητική χρηματοδότηση, αν κρίνω από την πληθώρα των τυπωμένων φυλλαδίων και συνθημάτων, την καλοσχεδιασμένη καμπάνια και τις πολυάριθμες εγκαταστάσεις γιγαντοοθονών στο κέντρο της πόλης». (η ανταπόκριση του Θ. Αυγερινού στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Φήμες με στόχο...

«Στην αρχή ήταν οι ρώσικες ειδικές δυνάμεις που έφτασαν νύχτα και κρύφτηκαν στο προεδρικό μέγαρο, "για να πυροβολήσουν στο ψαχνό μπροστά από τους Ουκρανούς αστυνομικούς, που αρνούνται να χτυπήσουν", μετά ήταν η από στιγμή σε στιγμή επέμβαση τεθωρακισμένων εναντίον των διαδηλωτών και αργά χτες το άνοιγμα των φυλακών ώστε να βγουν οι εγκληματίες και στο όνομα της παλιάς συναδελφικότητας να στηρίξουν το "κάθαρμα" Γιανούκοβιτς». (επίσης ο Θ. Αυγερινός από το Κίεβο /ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ