ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση της Αθήνας

Η συγκέντρωση - που οργανώνουν η ΟΒΣΑ και άλλα 3 Σωματεία των ΕΒΕ - θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Θέατρο «Γκλόρια»

Σε αγωνιστική κινητοποίηση καλούν τη Δευτέρα στις 6 μ.μ. στο θέατρο «Γκλόρια» τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους της Αθήνας η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), οι Σύνδεσμοι Εγκαταστατών Υδραυλικών και Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων και το Σωματείο Καταστηματαρχών Κομμωτών «Ο Ερμής». Στην ανακοίνωση που από κοινού εξέδωσαν ως συνδιοργανωτές η Ομοσπονδία και τα τρία Σωματεία καλούν τους ΕΒΕ να εκφράσουν με την αγωνιστική τους παρουσία την αντίθεσή τους στις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ και όσων τις στηρίζουν που οδηγούν στο περιθώριο τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Να καταγγείλουν την πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», που ενισχύει τα πολυκαταστήματα, τους μεγαλοεισαγωγείς και τους μεγαλοκατασκευαστές, στερώντας τους το εισόδημα. «Με αυτή την πολιτική το μέλλον το δικό σου όπως και των παιδιών σου είναι στο περιθώριο και στην ανεργία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης καλούν τους ΕΒΕ να διαμαρτυρηθούν για την Ασφάλιση, την Υγεία και την Παιδεία που μετατρέπονται σε εμπορεύματα, που αξιολογούνται με γνώμονα το κέρδος. Να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επίθεση που δέχεται η βιοτεχνία και στην προκλητική ενίσχυση των βιομηχάνων. Να διεκδικήσουν μέτρα για την προστασία της επαγγελματικής στέγης.

«Οι ξεκομμένοι αγώνες και τα αποσπασματικά αιτήματα δε φέρνουν αποτέλεσμα. Στη βάρβαρη πολιτική που ασκείται το πιο δυνατό όπλο είναι ο αποφασιστικός και ενωμένος αγώνας», τονίζεται στην ανακοίνωση. Καλούν τους ΕΒΕ με τη μαζική παρουσία τους στη συγκέντρωση να δώσουν ένα «χαστούκι» στην ασκούμενη πολιτική και σε όσους την υπηρετούν. Να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και τις παρατάξεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υποστηρίζουν την ασκούμενη πολιτική. Οι ΕΒΕ διεκδικούν:

  • Να σταματήσουν τα φορολογικά «χαράτσια». Φορολογική μεταρρύθμιση που θα πληρώνει ο καθένας με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Λογιστικό προσδιορισμό στο εισόδημα
  • Λύσεις στο πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης - χωροθέτησης
  • Προστασία της βιοτεχνικής παραγωγής
  • Να σταματήσει η ασυδοσία των πολυκαταστημάτων, των μεγαλοεισαγωγέων και η παραγωγική απαξίωση των μικρών επιχειρήσεων
  • Αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου
  • Κλαδικές πολιτικές
  • Μέτρα ενίσχυσης για τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών
  • «Οχι» στη μονοπώληση της οικοδομής από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας και των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων
  • Σαράντα οκτώ ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Ενιαίο ωράριο υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα με τρία απογεύματα κλειστά και προστασία της κυριακάτικης αργίας
  • Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες
  • Αναγνώριση των βαρέων και ανθυγιεινών με σύνταξη στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες
  • Κατώτερη σύνταξη στα 960 ευρώ
  • Αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στον ασφαλιστικό οργανισμό των ΕΒΕ
  • Δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία και Πρόνοια για όλο το λαό
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς Υγείας και Ασφάλισης
  • Να απομακρυνθούν οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες
  • «Οχι» στον περιορισμό των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΥΕ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
Κάτω οι τιμές πάνω το κόστος

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί φέτος στο αγροτικό εισόδημα, περιγράφεται σε ένα βαθμό και από τους δείκτες εισροών και εκροών σε γεωργία και κτηνοτροφία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Από τα στοιχεία για το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2004 φαίνεται ότι οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα είναι αισθητά μειωμένες, ενώ το κόστος ανεβαίνει θεαματικά.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το 9μηνο, προκύπτει επίσης ότι:

  • Ο γενικός δείκτης εκροών στην ελληνική γεωργία - δηλαδή οι τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες κτηνοτρόφοι για τα προϊόντα τους - μειώθηκε κατά 4,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Τη μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν τα σταφύλια - σταφίδα - μούστος με 13,6% και ακολουθούν τα βιομηχανικά φυτά κατά 8,8% και τα δημητριακά κατά 4,3%.
  • Ο γενικός δείκτης εισροών - δηλαδή το κόστος παραγωγής - σημείωσε σημαντική αύξηση. Η σύγκριση του δείκτη τιμών του Σεπτέμβρη 2004 με το Δεκέμβρη του 2003 δείχνει αύξηση 6,2%, έναντι αυξήσεων 2,8% και 3,7% που είχαν σημειώσει στους αντίστοιχους μήνες των ετών 2003 και 2002.

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία - και τις επιδοτήσεις να είναι από «παγωμένες» έως μειωμένες - γίνεται εμφανές πως το αγροτικό εισόδημα ακολουθεί την κατιούσα, όσο και αν επιχειρηθεί με στατιστικές «αλχημείες» να μετριαστεί το άσχημο αποτέλεσμα, για να μένουν σε όσους δε γνωρίζουν την κατάσταση οι καλές εικονικές εντυπώσεις...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δυο προτάσεις οδηγίας στην ατζέντα

Δύο προτάσεις οδηγιών θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες που θα ξεκινήσει τις εργασίες του μεθαύριο Δευτέρα. Πρόκειται για την πρόταση οδηγίας για την ασφάλεια εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και τις επενδύσεις υποδομής και για αντίστοιχη πρόταση για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες.

Το συμβούλιο θα απασχολήσουν, επίσης, η εξέλιξη των τιμών του αργού πετρελαίου και οι συνέπειές της στην οικονομική ανάπτυξη και σε βιομηχανικούς τομείς όπως είναι εκείνος των μεταφορών, με στόχο τη λήψη μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων, και η ενδεχόμενη ανάγκη για ένταση των πολιτικών ενεργειακής απόδοσης.

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ετήσιος δανεισμός 38 δισ. ευρώ (!)

Παραλείψεις και λογιστικές αλχημείες, οι οποίες «δε συνάδουν με τη συνταγματική ευταξία» διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους για τον απολογισμό και ισολογισμό του κράτους για το έτος 2003. Στην ουσία, πρόκειται για σκόπιμες επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αφορούν κυρίως στο δημόσιο χρέος και στις δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς τις οποίες είτε τις εμφανίζουν χαμηλότερες από το πραγματικό τους ύψος είτε τις μεταθέτουν χρονικά σε διαφορετικό οικονομικό έτος. Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκαλύπτει το μέγεθος της αναδιανομής εισοδημάτων μέσω της εξωφρενικής αύξησης του δημοσίου χρέους. Για το έτος 2003, ο νέος δανεισμός από το εξωτερικό (τράπεζες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες) ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ (από 379,3 εκατ. το 2002) με αύξηση 436,3%. Ο νέος δανεισμός από τη λεγόμενη «εσωτερική αγορά» έφτασε στα 35,9 εκατ. ευρώ (από 29,9 το 2002) με αύξηση περίπου 20%. Συνολικά, δηλαδή, διογκώθηκε σε περίπου 38 δισ. ευρώ ή κατά 25,15% σε σύγκριση με το 2002. Σε ό,τι αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, διαπιστώνεται η ύπαρξη κονδυλίου ύψους 502,5 εκατ. ευρώ, που δεν εμφανίζεται στα έξοδα του Απολογισμού «προφανώς λόγω έλλειψης πιστώσεων»...

ΕΑΣ ΑΡΤΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Αύριο η Γενική Συνέλευση

Σε Γενική Συνέλευση καλούν για αύριο, Κυριακή, στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, τα 2/5 των αντιπροσώπων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας-Φιλιππιάδας με υπογραφές που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας» (ΛΑΕ) και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας. Η συγκέντρωση υπογραφών έγινε μετά την άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με θέμα την παράνομη και πραξικοπηματική απόφαση της πλειοψηφίας, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να ξεπουλήσει στην ΑΤΕ μετοχές που κατέχει η Ενωση στο συνολικό πακέτο μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ χωρίς να υπάρχει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων της Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ