Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΥΕ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
Κάτω οι τιμές πάνω το κόστος

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί φέτος στο αγροτικό εισόδημα, περιγράφεται σε ένα βαθμό και από τους δείκτες εισροών και εκροών σε γεωργία και κτηνοτροφία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Από τα στοιχεία για το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2004 φαίνεται ότι οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα είναι αισθητά μειωμένες, ενώ το κόστος ανεβαίνει θεαματικά.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για το 9μηνο, προκύπτει επίσης ότι:

  • Ο γενικός δείκτης εκροών στην ελληνική γεωργία - δηλαδή οι τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες κτηνοτρόφοι για τα προϊόντα τους - μειώθηκε κατά 4,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Τη μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν τα σταφύλια - σταφίδα - μούστος με 13,6% και ακολουθούν τα βιομηχανικά φυτά κατά 8,8% και τα δημητριακά κατά 4,3%.
  • Ο γενικός δείκτης εισροών - δηλαδή το κόστος παραγωγής - σημείωσε σημαντική αύξηση. Η σύγκριση του δείκτη τιμών του Σεπτέμβρη 2004 με το Δεκέμβρη του 2003 δείχνει αύξηση 6,2%, έναντι αυξήσεων 2,8% και 3,7% που είχαν σημειώσει στους αντίστοιχους μήνες των ετών 2003 και 2002.

Με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία - και τις επιδοτήσεις να είναι από «παγωμένες» έως μειωμένες - γίνεται εμφανές πως το αγροτικό εισόδημα ακολουθεί την κατιούσα, όσο και αν επιχειρηθεί με στατιστικές «αλχημείες» να μετριαστεί το άσχημο αποτέλεσμα, για να μένουν σε όσους δε γνωρίζουν την κατάσταση οι καλές εικονικές εντυπώσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ