ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το περιεχόμενο της συμμαχίας το καθορίζουν οι συνθήκες

Στο επικείμενο συνέδριο του Συνασπισμού, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, στα σενάρια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις εξελίξεις που αφορούν στην εξεταστική επιτροπή, αλλά και στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, καθώς και στο ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, αφορούσαν - κατά σειρά - οι ερωτήσεις που δέχτηκε η Αλέκα Παπαρήγα από τους εκπροσώπους του Τύπου.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές στο ΚΚΕ στελεχών του ΣΥΝ, στα πλαίσια της εσωκομματικής διαπάλης, που διεξάγεται ενόψει του συνεδρίου του, που αφορά στη συνεργασία ή όχι μαζί του, αλλά και να εκτιμήσει αν θα αλλάξει κάτι μετά το συνέδριο του ΣΥΝ και αυτό του ΠΑΣΟΚ, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Εχω υπόψη μου αυτή τη συζήτηση που γίνεται στο Συνασπισμό. Νομίζω ότι υπάρχει μια ειλικρινής άποψη που λέει ότι "έχουμε ουσιαστικές διαφορές σε θέματα στρατηγικής με το ΚΚΕ" και μια άλλη άποψη που λέει ότι "έχουμε διαφορές στρατηγικής με το θέμα του ΚΚΕ, αλλά πουλάει και το χαρτί της πρότασης για συνεργασία, γιατί στο κάτω - κάτω δεν πρόκειται να γίνει, και επομένως προπαγανδιστικά μπορεί να το λέμε".

Κατά τη γνώμη μου, έτσι έχουν τα πράγματα. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, η πολιτική συμμαχιών σε κάθε περίοδο και σε κάθε φάση δεν έχει το ίδιο περιεχόμενο. Το περιεχόμενο δεν το καθορίζουμε ούτε εμείς, ούτε ο Συνασπισμός, το καθορίζει η ίδια η πραγματικότητα και το κάθε κόμμα ανάλογα με τη στάση που έχει περί πραγματικότητας.

Σας λέω καθαρά. Εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια γραμμή συμμαχίας, η οποία θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση και στον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος και του λαού γενικότερα. Υποχωρήσεις στις συμμαχίες, βεβαίως, πρέπει να γίνονται αμοιβαία και αυτή είναι η έννοια του συν-μάχομαι. Αλλά οι υποχωρήσεις κάθε φορά έχουν τα όριά τους.

Να σας πω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα: Εμείς λέμε ότι το μόνο κοινό που έχουν οι εργαζόμενοι και η πλουτοκρατία είναι η αντίθεση μεταξύ τους. Αγιάτρευτη αντίθεση. Ο Συνασπισμός - και αυτό το βλέπω σε όλα τα ντοκουμέντα που κυκλοφορούν και της μιας και της άλλης άποψης - θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συναίνεσης και συμβιβασμού ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και να συνυπάρχουν και οι δύο, και οι δύο να ζουν καλά και πολύ καλύτερα. Για να το πω απλά και να μη χρησιμοποιήσω βαρείς ιδεολογικούς όρους. Αυτό δε γίνεται.

Είναι άλλο πράγμα να μη μπορεί ο λαός να έχει τις κατακτήσεις που του χρειάζονται, γιατί είναι αρνητικός ο συσχετισμός δύναμης και άλλο πράγμα να περνάς την άποψη ότι με μια άλλη διαχείριση μπορεί αυτή η πολιτική που ακολουθείται σήμερα και, σε τελευταία ανάλυση, το σύστημα της εκμετάλλευσης να γίνει και ανθρώπινο. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα και πουθενά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το αντίθετο έχει επιβεβαιωθεί. Οτι όπου ανοίχτηκε παράθυρο συμβιβασμού με το μεγάλο κεφάλαιο αυτό νίκησε. Διότι κοιτάξτε να δείτε, οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις στη χώρα μας ξέρουν τι κάνουν. Δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουν πως οι εργαζόμενοι υποφέρουν. Εχουν ταξική πολιτική. Επομένως, δεν μπορεί να κάνεις συμμαχία για να αλλάξεις την κατάσταση, για να ζήσει ο εργαζόμενος καλύτερα, για να υπάρξουν καλύτερες μέρες, με μια πολιτική η οποία τελικά σε ενσωματώνει όλο και πιο βαθιά στο σήμερα».

Με συμψηφισμό σκανδάλων θα κλείσει η υπόθεση

Κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με την αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία και το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Οπως ξέρετε, μετέχουμε και στην Εξεταστική Επιτροπή. Από μια άποψη, αν σωστά διαβάσει κανείς τα πράγματα, μπορεί να βγει και κάτι καλό. Δηλαδή, να καταλάβει ο ελληνικός λαός, ότι αυτό το σύστημα, αυτή η πολιτική, δεν μπορεί να εξαγνιστεί.

Ξέρετε τι θα γίνει στο τέλος; Στο τέλος θα γίνει συμψηφισμός και εξαγνισμός. Ακόμα, δηλαδή, και αν βγουν κάποια σκάνδαλα, αυτά θα είναι, πώς να σας πω, το άλλοθι για να πολλαπλασιαστούν τα σκάνδαλα.

Από πού ξεκινάει το πρόβλημα; Εξοπλισμοί ναι, για την αμυντική ικανότητα της χώρας βεβαίως και πρέπει να γίνονται, καθώς και οι αναγκαίοι εκσυγχρονισμοί.

Αυτοί οι εξοπλισμοί δεν έχουν σχέση με την αμυντική ικανότητα της χώρας. Εχουν σχέση με την καταβολή του μεριδίου της ελληνικής ευθύνης στους επιθετικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ. Το πρώτο θέμα είναι αυτό. Γιατί αγοράζουμε αυτά τα όπλα, γιατί τόσα και για ποιο σκοπό.

Δεύτερον, υπάρχουν οι μίζες. Το ξέρετε τώρα, στις σύγχρονες συνθήκες εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς μίζες δεν υπάρχουν. Δε σημαίνει ότι είμαστε αδιάφοροι γι' αυτό, αλλά υπάρχει το πρώτο.

Δεν είναι οι μίζες που καθορίζουν τα πάντα. Το ΝΑΤΟ καθορίζει την αγορά. Από εκεί και πέρα αν θα γίνει η επιλογή στη μία ή την άλλη εταιρία, υπάρχουν και οι μίζες, βεβαίως.

Εχει ο καθένας διάφορα χαρτιά, άσους στο μανίκι, δεν πρόκειται να βγει τίποτα. Μπορεί, όμως, ο ελληνικός λαός να βγάλει συμπεράσματα. Να γυρίσει την πλάτη και στους δύο και στην πολιτική τους και στα συμφέροντα που αυτοί εκπροσωπούν. Επομένως, ουδέν κακόν, που λένε, αμιγές καλού».

Τι θα αλλάξει στη ζωή του λαού με το νέο Πρόεδρο;

Στην ερώτηση για τα σενάρια γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Εμάς κοιτάξτε τι μας απασχολεί τώρα. Μας απασχολεί π.χ. το ζήτημα της ανατροπής των επικουρικών ταμείων στην Εμπορική Τράπεζα, μας απασχολεί το φορολογικό, το αναπτυξιακό κλπ. Αυτά μας απασχολούν.

Μας απασχολούν ότι υπάρχουν αδιάθετα αγροτικά προϊόντα, οι τιμές είναι εξευτελιστικές και αν τα μαζέψεις, δεν έχεις πού να τα πουλήσεις, μας απασχολούν οι ενοποιήσεις των Ταμείων που είναι προς τα κάτω, μας απασχολούν τα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια, μας απασχολεί το γεγονός ότι θα εξισωθούν τα πτυχία των πανεπιστημίων με κάθε λογής επιχειρηματικά κολέγια.

Αυτά τα πράγματα μας απασχολούν και εκεί αν θέλετε εξαντλούμε και την εξέταση της δουλιάς μας προσυνεδριακά, γιατί έχουμε καταβάλει προσπάθειες, έχουμε συνεισφέρει, αλλά θέλουμε να γίνουμε πιο δυναμικοί και πιο αποτελεσματικοί. Αυτά μας απασχολούν εμάς. Τι να κάνουμε;

Μας απασχολεί ότι έρχεται ένα "ευρωσύνταγμα" το οποίο είναι μια νέα συνθήκη πιο αντιδραστική που οδηγεί στη στρατιωτικοποίηση, παίρνει καινούρια μέτρα καταστολής. Αυτά μας απασχολούν. Εκείνοι νοιάζονται για το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ενα χρόνο συζητιέται το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιος θα βγει Πρόεδρος Δημοκρατίας. Κάποιος θα βρεθεί, δεν μπορεί να μη βρεθεί. Δηλαδή, τι θα αλλάξει στη ζωή του ελληνικού λαού; Τα 500 ευρώ θα γίνουν 1.200 ευρώ που ζητάμε εμείς; Οι συντάξεις θα ανέβουν;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ