ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ολοι στο δρόμο

Στο δρόμο βγαίνουν μεθαύριο, Πέμπτη, 2 Δεκέμβρη, οι συνταξιούχοι της χώρας, μπροστά στη γενικευμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει από κοινού κεφάλαιο και κυβέρνηση και τους οδηγεί στη φτώχεια και τη μιζέρια.

Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ οργανώνουν μεγάλη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στη συγκέντρωση της Αθήνας θα συμμετέχουν οι συνταξιούχοι και οι Οργανώσεις τους από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων Μακεδονίας - Θράκης οργανώνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τα σωματεία των συνταξιούχων Λάρισας ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ καλούν όλους τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση στην Αθήνα. Γι' αυτό το λόγο, όπως ανακοινώνουν, αύριο Τετάρτη, στις 12 το βράδυ θα ξεκινήσουν πούλμαν για την Αθήνα, από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Οι συνταξιούχοι, με τον αγώνα τους διεκδικούν: άμεσες αυξήσεις πάνω από 10% που να καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. Πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Κατώτερη σύνταξη όχι μικρότερη από 960 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για τις ΔΕΚΟ - Ειδικά Ταμεία - Δημόσιο - ΟΤΑ. Αφορολόγητο ποσό 15.000 ευρώ. Καμία αύξηση στα φάρμακα και να παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα. Να αποδοθούν από το κράτος τα οφειλόμενα στα Ταμεία. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οχι τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο και στην ΑΕΔΑΚ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Με ύμνους στη «συναίνεση» κοιμίζουν τους εργάτες

Τη λέξη συναίνεση, για την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, έκλιναν σε όλες τις πτώσεις οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ), κατά τη χτεσινή απογευματινή έναρξη του 34ου Συνεδρίου της τελευταίας, για τον απολογισμό και προγραμματισμό της δράσης. Στην αντίπερα όχθη, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Πέρρος, χαλώντας «το αμοιβαίο φλερτ» των παραπάνω, ανέδειξε τις πολιτικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και γενικότερα, καθώς και ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) έχει μετατραπεί σε εργαλείο εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών. Τις πολιτικές αυτές και τους φορείς της κατήγγειλαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με συνθήματα όπως «Συνδικάτα ταξικά και όχι κυβερνητικά», «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός, ψηφίσατε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός» κ.ά.

Ο Γ. Πέρρος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον αντεργατικό χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων που συντελέστηκαν στη Δημόσια Διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι την πολιτική αυτή συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, συνέχισε, εντάσσονται και οι αλλαγές στην ΤΑ που τη μετέτρεψαν σε ουσιαστικό μοχλό εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών και μέσο για τον εγκλωβισμό του λαού στη λογική του συστήματος. Στην ΤΑ, πρόσθεσε, εξειδικεύονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ, ώστε και αυτή να συμβάλει στη λειτουργία των νόμων της αγοράς. Ομως, οι ΟΤΑ, είπε, δεν είναι επιχειρήσεις, «πρέπει να λειτουργούν σε όφελος του λαϊκού συμφέροντος και των εργαζομένων χωρίς δείκτες ανταποδοτικότητας». Γι' αυτήν την κατάσταση, είπε, τεράστιες ευθύνες φέρουν οι πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, που αποδέχονται τους μονόδρομους του κεφαλαίου ως αναγκαιότητα. Αντιτείνοντας την αναγκαιότητα του αγώνα, σημείωσε ότι δικαιώνεται η συμβολή του ΚΚΕ στη συγκρότηση του ΠΑΜΕ και κατέληξε ότι το ΚΚΕ εργάζεται σταθερά για τη συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού λαϊκού μετώπου, που θα διεκδικήσει την εξουσία για λογαριασμό του λαού, για μια λαϊκή οικονομία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθ. Νάκος, στην ομιλία του, απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων, ενώ επιδοκίμασε την εφαρμογή προγραμμάτων που ιδιωτικοποιούν παραπέρα την ΤΑ. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, όπως και οι πρόεδροι της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος, και της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, αναφέρθηκαν στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά επιμελώς απέκρυψαν τις αιτίες αυτών των προβλημάτων και, επομένως, και τον αναγκαίο προσανατολισμό της ταξικής σύγκρουσης που πρέπει να έχει το εργατικό κίνημα. Σήμερα, πραγματοποιούνται οι εργασίες της δεύτερης και τελευταίας μέρας του 34ου Συνεδρίου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε το 33ο καταστατικό - οργανωτικό Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, όπου αποφασίστηκαν μια σειρά αλλαγές, περιορισμένου κυρίως χαρακτήρα. Η κυριότερη από αυτές είναι ότι δίνεται το δικαίωμα εγγραφής στα σωματεία της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων αορίστου χρόνου στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Η πρόταση της ΔΑΣ - που δεν έγινε δεκτή - ήταν να έχουν το δικαίωμα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι όποιες αλλαγές στο καταστατικό δεν μπορούν από μόνες τους να προσδιορίσουν τον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας, αλλά ορισμένα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην ενιαία δράση των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΒΟΛΟΥ
Νέες υποσχέσεις Σουφλιά...

Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα καταβάλει, σήμερα Τρίτη, στους εργαζόμενους στην Περιφερειακή Οδό Βόλου τα υπόλοιπα 155.000 ευρώ - ως πρώτη δόση είχαν πάρει, πριν λίγες μέρες, 165.000 - από τα 320.000 ευρώ που έχει αποφασιστεί να δοθούν από το υπουργείο στους εργαζόμενους, στους οποίους ο εργολάβος Κ. Μπαλάφας χρωστάει, συνολικά, πάνω από 1.000.000 ευρώ, για δεδουλευμένα, υπερωρίες, άδειες και επιδόματα. Αυτό υποσχέθηκε, σε συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων στην Περιφερειακή, που είχε, προχτές Κυριακή στο Βόλο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, προσθέτοντας ότι σε δέκα μέρες το υπουργείο θα έχει ερευνήσει αν χρωστάει άλλα χρήματα στον εργολάβο, από τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν και οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το έργο της Περιφερειακής Οδού Βόλου.

Ως γνωστόν, ο δρόμος αυτός έχει κατασκευαστεί μέχρι το Πανθεσσαλικό Στάδιο και τα έργα σταμάτησαν την παραμονή της έναρξης των Oλυμπιακών Aγώνων Ποδοσφαίρου, που έγιναν εκεί. Εκτοτε, οι 200 εργαζόμενοι είναι χωρίς δουλιά και χωρίς λεφτά κι επί τρεις και πλέον μήνες βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας όλα όσα τους χρωστάει ο εργοδότης τους - μισθούς δυο μηνών, υπερωρίες, άδεια, επιδόματα άδειας κ.ά. - και ζητώντας να συνεχιστεί το έργο και να ξαναπιάσουν δουλιά.

ΣΠΑΤΑ
Δικάζονται οι απεργοί

Στα δικαστήρια σέρνει η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) τους απεργούς εργαζόμενους στον έλεγχο επιβατών και επισκευών, που ζητούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και καταβολή δεδουλευμένων. Η εκδίκαση της προσφυγής της διοίκησης του ΔΑΑ, που ζητά να κηρυχτεί παράνομη η απεργία, έχει οριστεί για σήμερα στις 11 π.μ. Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» Αερομεταφορών (ΕΣΚ) εκφράζει τη συμπαράστασή της στους απεργούς, καταγγέλλει την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους και τονίζει την ανάγκη για σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα μεταφορών. Τη συμπαράσταση στους απεργούς εξέφρασε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, που τους επισκέφθηκε στο Αεροδρόμιο.

Πλήρωσε ο Αλαφόγιαννης

Αρον άρον έσπευσε ο μεγαλοεργολάβος Αλαφόγιαννης να τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στους 70 εργαζόμενους στο εργοτάξιο του ΥΕΝ στην Ακτή Βασιλειάδη, στον Πειραιά, ύστερα από τη διήμερη επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι και τη δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ. Ο εργοδότης χρωστούσε στους εργαζόμενους δεδουλευμένα ενάμιση μήνα και κατά την πάγια τακτική του αρνούνταν να τους τα καταβάλει.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής το εργοτάξιο, για να δηλώσει τη συμπαράσταση του Πανεργατικού Μετώπου στους απεργούς εργαζόμενους. Η αντιπροσωπεία απηύθυνε τελεσίγραφο στην εργοδοσία να πληρώσει τους εργαζόμενους μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας, διαφορετικά, όπως τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, «θα είχε να λογαριαστεί με τις ταξικές δυνάμεις όλων των κλάδων». Οι πληρωμές ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκαν χτες το πρωί.

Σχολιάζοντας την εσπευσμένη αναδίπλωση της εργοδοσίας ο Λευτέρης Τσέλος, μέλος της επιτροπής του Συνδικάτου Οικοδόμων στο εργοτάξιο, σημείωσε μιλώντας στο «Ρ»: «Το γεγονός ότι είμαστε το μοναδικό εργοτάξιο του ίδιου εργολάβου που έχει πληρωθεί δείχνει τη δύναμη που έχει ο συντονισμένος και ενωτικός αγώνας των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η παρέμβαση του ΠΑΜΕ στάθηκε καθοριστική. Και για την αλληλεγγύη που έδειξε στον αγώνα μας, αλλά και για την αποφασιστικότητά του να κινητοποιήσει όλες τις ταξικές δυνάμεις προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά μας. Η εργοδοσία φοβήθηκε και έκανε πίσω. Και από αυτή τη μικρή νίκη ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ