Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Με ύμνους στη «συναίνεση» κοιμίζουν τους εργάτες

Τη λέξη συναίνεση, για την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, έκλιναν σε όλες τις πτώσεις οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ), κατά τη χτεσινή απογευματινή έναρξη του 34ου Συνεδρίου της τελευταίας, για τον απολογισμό και προγραμματισμό της δράσης. Στην αντίπερα όχθη, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Πέρρος, χαλώντας «το αμοιβαίο φλερτ» των παραπάνω, ανέδειξε τις πολιτικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και γενικότερα, καθώς και ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) έχει μετατραπεί σε εργαλείο εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών. Τις πολιτικές αυτές και τους φορείς της κατήγγειλαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, με συνθήματα όπως «Συνδικάτα ταξικά και όχι κυβερνητικά», «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός, ψηφίσατε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός» κ.ά.

Ο Γ. Πέρρος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον αντεργατικό χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων που συντελέστηκαν στη Δημόσια Διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι την πολιτική αυτή συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, συνέχισε, εντάσσονται και οι αλλαγές στην ΤΑ που τη μετέτρεψαν σε ουσιαστικό μοχλό εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών και μέσο για τον εγκλωβισμό του λαού στη λογική του συστήματος. Στην ΤΑ, πρόσθεσε, εξειδικεύονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ, ώστε και αυτή να συμβάλει στη λειτουργία των νόμων της αγοράς. Ομως, οι ΟΤΑ, είπε, δεν είναι επιχειρήσεις, «πρέπει να λειτουργούν σε όφελος του λαϊκού συμφέροντος και των εργαζομένων χωρίς δείκτες ανταποδοτικότητας». Γι' αυτήν την κατάσταση, είπε, τεράστιες ευθύνες φέρουν οι πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, που αποδέχονται τους μονόδρομους του κεφαλαίου ως αναγκαιότητα. Αντιτείνοντας την αναγκαιότητα του αγώνα, σημείωσε ότι δικαιώνεται η συμβολή του ΚΚΕ στη συγκρότηση του ΠΑΜΕ και κατέληξε ότι το ΚΚΕ εργάζεται σταθερά για τη συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού λαϊκού μετώπου, που θα διεκδικήσει την εξουσία για λογαριασμό του λαού, για μια λαϊκή οικονομία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθ. Νάκος, στην ομιλία του, απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων, ενώ επιδοκίμασε την εφαρμογή προγραμμάτων που ιδιωτικοποιούν παραπέρα την ΤΑ. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, όπως και οι πρόεδροι της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος, και της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, αναφέρθηκαν στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά επιμελώς απέκρυψαν τις αιτίες αυτών των προβλημάτων και, επομένως, και τον αναγκαίο προσανατολισμό της ταξικής σύγκρουσης που πρέπει να έχει το εργατικό κίνημα. Σήμερα, πραγματοποιούνται οι εργασίες της δεύτερης και τελευταίας μέρας του 34ου Συνεδρίου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε το 33ο καταστατικό - οργανωτικό Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, όπου αποφασίστηκαν μια σειρά αλλαγές, περιορισμένου κυρίως χαρακτήρα. Η κυριότερη από αυτές είναι ότι δίνεται το δικαίωμα εγγραφής στα σωματεία της Ομοσπονδίας και των εργαζομένων αορίστου χρόνου στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Η πρόταση της ΔΑΣ - που δεν έγινε δεκτή - ήταν να έχουν το δικαίωμα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι όποιες αλλαγές στο καταστατικό δεν μπορούν από μόνες τους να προσδιορίσουν τον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας, αλλά ορισμένα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην ενιαία δράση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ