ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ TOR - M1
Οι Αμερικανοί δεν επιτρέπουν τη διασύνδεση

Η δημοσιοποίηση εγγράφων αυξάνει τα ερωτήματα για το ποιοι είναι τελικά οι λόγοι της μη ενεργοποίησης των ρωσικής προέλευσης πυραύλων και της μη διασύνδεσής τους με τους αμερικανικούς πυραύλους «Πάτριοτ»

Ολο και νέα αναπάντητα ερωτήματα προκαλούνται γύρω από το θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων TOR-M1, ενώ ο δικομματικός καυγάς που έχει ξεσπάσει σχετικά με τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων βγάζει, άθελά τους, στην επιφάνεια πλευρές της εξάρτησης της χώρας από τους Αμερικανούς, αλλά και του καθεστώτος αδιαφάνειας που επικρατεί στους εξοπλισμούς και το οποίο καθόλου δεν το θίγουν με την «έρευνα» που πραγματοποιούν στα πλαίσια της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Χτες, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» έφερε στη δημοσιότητα τρία έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία έχει γίνει επιτυχής επιχειρησιακή δοκιμή του συστήματος TOR-M1, αλλά ακολούθησε άρνηση παραλαβής ανταλλακτικών από το ΓΕΣ. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι το δημοσίευμα «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», χωρίς όμως να διαψεύσει την ύπαρξη των εγγράφων αυτών. Το υπουργείο Αμυνας αμφισβητεί την ερμηνεία που δίνεται, υποστηρίζοντας ότι «στερείται βάσεως το σχόλιο της εφημερίδας αναφορικά με τη δήθεν άρνηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να αποφευχθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα εργοστασιακών δοκιμών για τη διασύνδεση του συστήματος με το σύστημα αεράμυνας της χώρας».

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, ο οποίος είπε ότι τα τρία έγγραφα μπορεί να τα ζητήσει συμπληρωματικά η Εξεταστική Επιτροπή και επανέφερε το θέμα των εγγυήσεων, αναφέροντας ότι «βάσει της ελληνικής νομοθεσίας αποδεκτή είναι μία: Η τραπεζική εγγύηση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται δεκτή και η κρατική εγγύηση. Επιστολή, η οποία περιέχει ευχολόγια δε συνιστά εγγύηση». Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να αποσυνδέσει το θέμα από την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Μόσχα.

Πάντως, αυτό που τελικά αναδεικνύεται από τα διάφορα έγγραφα, που βγαίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα μέσω του Τύπου, είναι ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης και της ένταξης στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα των ρωσικών πυραύλων, το θέμα αυτό, δηλαδή, είναι στο επίκεντρο της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, δεν είναι τόσο υπόθεση συμβάσεων της ελληνικής με τη ρωσική πλευρά, αλλά πολιτικό ζήτημα, πάνω στο οποίο έχει υπάρξει αμερικανική παρέμβαση στην κατεύθυνση του παροπλισμού των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Υπήρξε τέτοια συγκεκριμένη παρέμβαση των Αμερικανών και μετά από τουρκικές διαμαρτυρίες, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όταν οι πύραυλοι TOR-M1 πρωτοεγκαταστάθηκαν σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου και ενεργοποιήθηκαν τα ραντάρ τους.

Ανάλογη τύχη είχαν και οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, τύπου S-300, οι οποίοι αγοράστηκαν αρχικά για την Κύπρο και κατέληξαν στην Κρήτη, χωρίς να έχει γίνει η διασύνδεσή τους με το σύστημα αεράμυνας της χώρας, δηλαδή τους αμερικανικούς πυραύλους «Πάτριοτ». Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη διασύνδεση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων (TOR-M1 και S-300) με τα αμερικανικά συστήματα («Πάτριοτ»), προϋποθέτει παρεμβάσεις και μάλιστα από Ρώσους τεχνικούς στο όλο σύστημα, που δεν τις επιτρέπουν οι Αμερικανοί να γίνουν.

Βέβαια, τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα μπορούν να ενεργοποιηθούν και αυτοτελώς κατά γεωγραφική περιοχή που το καθένα προορίζεται να καλύπτει, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους διασύνδεση, πράγμα που υποστήριξαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι γίνεται και πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, το όλο παιχνίδι γίνεται γύρω από τη διασύνδεση. Και αυτό είναι που προκαλεί τα πολλά ερωτηματικά.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρεμιέρα για τα πολιτικά πρόσωπα

Με την κατάθεση των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της προμήθειας εξοπλισμών επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Πρώτος θα καταθέσει ο Γ. Σμπώκος, πρώην γραμματέας της διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας και θα ακολουθήσουν ο ομόλογός του επί ΠΑΣΟΚ Δ. Τραυλός και ο σημερινός γραμματέας Γ. Ζορμπάς. Στη συνέχεια σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ακολουθήσουν οι υπό εξέταση πρώην υπουργοί Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλέσουν και τον νυν υπουργό Σ. Σπηλιωτόπουλο.

Στο μεταξύ χτες δόθηκε στη δημοσιότητα η απάντηση του εισαγγελέα της Ρωσίας στο αίτημα για δικαστική συνδρομή που υπήρξε από την Ελλάδα, για το θέμα της προμήθειας των ρωσικών όπλων ΤΟΡ/Μ1. Στην απάντηση αναφέρεται ότι η ανάκριση σχετικά με την εμπλοκή υπαλλήλων ρωσικής εταιρίας όπλων έχει ολοκληρωθεί και το υλικό έχει προωθηθεί για εξέταση στο περιφερειακό δικαστήριο της Μόσχας. Ως εκ τούτου υπεύθυνο πλέον είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας στο οποίο πλέον πρέπει να υποβληθεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής. Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται νέα καθυστέρηση στην αποστολή από τη Ρωσία σχετικών με την υπόθεση εγγράφων αφού όπως έχει αποφασιστεί η Εξεταστική πρέπει να καταλήξει σε πόρισμα στις 14 Δεκέμβρη.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Δείγμα... κομπλεξισμού ο αντιαμερικανισμός!!

Το φερέφωνο της αμερικάνικης πρεσβείας, ο υπερασπιστής της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, ο υπέρμαχος των βομβαρδισμών στο Ιράκ και γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης βγήκε με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», για να δηλώσει ότι «ο αντιαμερικανισμός έχει γίνει το εθνικό μας σπορ μετά το ποδόσφαιρο»!!

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Σημίτη, στην ίδια συνέντευξη, ισχυρίστηκε ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων που τάχτηκαν και τάσσονται κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ, απλώς εκτονώνουν «το αίσθημα μειονεξίας» τους απέναντι στους Αμερικάνους και «εξακολουθούν πεισματικά να βλέπουν την Ελλάδα σαν ψωροκώσταινα»...

Εντελώς υποκριτικά ο ίδιος και επιχειρώντας να κρατήσει και τα προσχήματα δήλωσε: «Εννοείται ότι στεκόμαστε κριτικά σε λανθασμένες επιλογές της αμερικάνικης ηγεσίας». Βέβαια, ούτε αυτή τη μικρή αναφορά δεν μπόρεσε να στηρίξει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αφού αμέσως μετά στο ίδιο κείμενο, ακολουθώντας τη γνωστή μέθοδο της κινδυνολογίας επισήμανε αναρωτώμενος: «Αυτό όμως πρέπει να στέκεται εμπόδιο στους δεσμούς συμμαχίας και στη σταθερή σχέση συνεργασίας που πρέπει να έχει η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με τις ΗΠΑ;»

Και τόνισε: «Οταν εισβάλει ο αντιαμερικανισμός ή οποιαδήποτε θυμική και ισοπεδωτική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική, τότε αυτό μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό για τα συμφέροντα της χώρας».

Υπέρ της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια

Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ούτε λίγο, ούτε πολύ τάχτηκε υπέρ της «άσκησης μιας επιθετικής πολιτικής», στην ...προοπτική της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια!

«Η επαναδιατύπωση του εθνικού μας συμφέροντος είναι όσο ποτέ αναγκαία. Χρειάζεται να σπάσουμε αγκυλώσεις και να απορρίψουμε ιδεολογήματα», δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης και μάλιστα έδωσε και παράδειγμα: «Υπήρξαμε και παραμένουμε θιασώτες της μη αλλαγής των συνόρων στη Βαλκανική την ώρα που αυτά άλλαζαν. Οι εξελίξεις όμως και πάλι τρέχουν. Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ζήτημα, το οποίο θα απασχολεί πλέον την Ευρώπη και την Ελλάδα συνεχώς για τα επόμενα 10 χρόνια. Ταυτόχρονα, λήγει η προθεσμία για την επανεξέταση της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου. Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις χρειάζεται επιθετική πολιτική, με προτάσεις και επεξεργασμένες παρεμβάσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας»...

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά προτείνει να προσδεθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας μας ακόμα περισσότερο στο «άρμα» των ΗΠΑ και αυτή τη φορά να μη χάσει την ευκαιρία και σε πιθανές επεμβάσεις των «συμμάχων» να ...αξιοποιήσει τις αλλαγές των συνόρων!

ΔΑΦΝΗ
Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης

- Η Επιτροπή Ειρήνης ΔΑΦΝΗΣ πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση, αύριο, Τετάρτη, 1η Δεκέμβρη, ώρα 6.30 μ.μ. στα γραφεία της - οδός Δήλου 2. Θέμα της εκδήλωσης: «Ο ξένος παράγοντας στα Βαλκάνια - Αιγαίο - Κύπρο». Ομιλητής, ο A. Κακκαράς, αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα - ΚΕΘΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ