ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Σκέψεις πάνω στις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο

Στο κεφάλαιο 8, σελ. 13 αναφέρεται: Το Διεθνές, Κομμουνιστικό Κίνημα παραμένει οργανωτικά και ιδεολογικά κατακερματισμένο. Βρίσκεται σε κρίση.

Στις γραμμές του συνεχίζεται η διαπάλη ανάμεσα στις επαναστατικές κομμουνιστικές απόψεις και τις ρεφορμιστικές οπορτουνιστικές. Στο επίκεντρο της διαπάλης είναι: Η επικαιρότητα του Μαρξισμού - Λενινισμού.

Η θέση, δε διευκρινίζει από πότε και ποια στάδια πέρασε, μέχρι πού έφτασε το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα στον ιδεολογικό και οργανωτικό αποπροσανατολισμό του. Η κρίση των Κομμουνιστικών Κομμάτων πέρασε ορισμένες ιστορικές φάσεις. Η πρώτη αρχίζει μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, όταν δημιουργήθηκε το σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Η Γιουγκοσλαβία απομονώθηκε από τη ΣΕ και τις Λαϊκές Δημοκρατίες. Η Αλβανία αυτοαπομονώθηκε, γιατί θεωρούσε πως ήταν η μόνη χώρα που οικοδομούσε σωστά το σοσιαλισμό.

Σύγκρουση ανάμεσα σε δύο Κολοσσούς του Σοσιαλισμού, Σοβιετική Ενωση και Κίνα, πολεμική σύγκρουση Κίνας - Βιετνάμ. Αντεπανάσταση στην Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία.

Αυτά τα γεγονότα είχαν αρνητικές συνέπειες στα Κομμουνιστικά Κόμματα, όταν βλέπανε από το ένα μέρος διασπασμένο το σοσιαλιστικό στρατόπεδο και από την άλλη πλευρά να ενώνεται ο καπιταλισμός στο ΝΑΤΟ και ΕΟΚ, παρά τις αντιθέσεις του. Ενώ στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, αλλά και στο Συμβούλιο Αλληλοβοήθειας δεν μπήκαν όλες οι σοσιαλιστικές χώρες.

Σοβαρή αρνητική επίδραση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είχε και μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚ της ΣΕ, όταν εξέτασε το πρόβλημα της προσωπολατρίας του Στάλιν, όπου δυσφημίστηκε η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη ΣΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί σε Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης η θεωρία του Ευρωκομμουνισμού.

Τέλος, η τελευταία φάση αποπροσανατολισμού των κομμάτων έγινε με την «περεστρόικα» στη ΣΕ, που είχε καταστροφικές συνέπειες την κατάρρευση της ΣΕ και στις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης.

Ωστε η κρίση του κομμουνιστικού κινήματος δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη - και ούτε μόνο εξαιτίας τις περεστρόικας, αλλά τη βασική ευθύνη τη φέρνουν πρώτα τα κομμουνιστικά κόμματα της ΣΕ και των σοσιαλιστικών χωρών, που ήταν στην εξουσία και την παρέδωσαν στον καπιταλισμό αμαχητί. Ετσι τα κομμουνιστικά κόμματα βρίσκονται σε αμηχανία και σωστά επισημαίνετο στο Σχέδιο ότι γίνεται πάλη για την επικαιρότητα του Μαρξισμού - Λενινισμού.

Πώς νίκησε η αντεπανάσταση και δημιουργήθηκε κρίση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα;

Μια πρώτη εκτίμηση που έκανε το 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας, αναφέρει τις αιτίες. «Η παραβίαση βασικών αρχών, η διαστρέβλωση της διάρκειας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, και αποκορύφωμα τη συνειδητή εγκατάλειψη αρχών, στην πορεία της περεστρόικα, αποτέλεσαν βασικές αιτίες των σημερινών τραγικών εξελίξεων και συνεπειών».

Η «συνειδητή εγκατάλειψη αρχών» δεν άρχισε μόνο λόγω περεστρόικας, αλλά και πριν απ' αυτήν.

Ο καπιταλισμός αποδείχτηκε πως μετά μετωπικά δεν ήταν σε θέση να νικήσει σοσιαλιστικό κράτος. Η επέμβασή τους στο νεαρό Σοβιετικό κράτος απέτυχε, το ίδιο έγινε με τη Β. Κορέα και το Βιετνάμ. Γι' αυτό ακολούθησε τη μέθοδο διάβρωσης των κομμάτων που βρίσκονταν στην εξουσία. Ετσι έχουμε το 1953 τον Μπέρια που είχε φτάσει σε μεγάλα κομματικά και κυβερνητικά αξιώματα. Αντεπανάσταση στην Ουγγαρία με τον Ιμπρε Νάγκι, τον Ντούπτσε στην Τσεχοσλοβακία, τον Ιλιέσκου στη Ρουμανία, που εκτέλεσε τον Τσαουσέσκου και τη γυναίκα του, το Νάνο στην Αλβανία και οι πρώην κομμουνιστές στις άλλοτε σοσιαλιστικές χώρες και το κορύφωμα της διάβρωσης των κομμάτων, ήταν στη ΣΕ με τους πια γνωστούς Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν και σήμερα Πούτιν, θεματοφύλακας της εθνικής εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

Στις θέσεις αναφέρεται η σύγχυση που υπάρχει στα κομμουνιστικά κόμματα, κυρίως οφείλεται στην πίεση που δέχτηκαν και γενικότερα στην υποτίμηση κατευθυντήριων βασικών ιδεών της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού. Θέσεις σελ. 14. Από ποιον δέχτηκαν «πίεση» δεν αναφέρεται. Ασφαλώς «πίεση» δέχτηκαν από τον καπιταλισμό οι σοσιαλιστικές χώρες, κατά συνέπεια και τα κόμματα, αλλά κυρίως «πίεση» τα κόμματα δέχτηκαν από τα μέσα, όπως έδειξαν τα γεγονότα, γιατί δεν τήρησαν τη Μαρξιστική - Λενινιστική θεωρία και άφησαν στον εχθρό χαραμάδες για να μπει και να τους διαβρώσει. Πίεση δέχτηκαν και δέχονται η Κούβα και η Β. Κορέα, αλλά έμειναν ακλόνητες γιατί δεν άφησαν χαραμάδες για να διαβρωθούν τα κόμματά τους.

Ας δούμε ένα δεύτερο θέμα, που έχει σχέση με το προηγούμενο.

Στο σχέδιο αναφέρεται πως «τα προηγούμενα χρόνια έγιναν περισσότερες προσπάθειες συντονισμού της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων». Υπάρχει όμως σ' αυτές τις συναντήσεις των ΚΚ ένα καινούριο φαινόμενο, ως προς τη σύνθεση αυτών των συναντήσεων. Ετσι σ' αυτές τις συναντήσεις των ΚΚ παίρνουν μέρος από την ίδια χώρα 2-3 κομμουνιστικά κόμματα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσά τους.

Να ένα ερώτημα: Τι θα γίνει αν σε μια χώρα με 2-3 κόμματα δημιουργηθούν συνθήκες επανόδου στην εξουσία τους; Πώς θα δράσουν - πώς θα συμβιβαστούν;

Εχουμε προηγούμενο δύο κόμματα με σοσιαλιστικές κατευθύνσεις στην ίδια χώρα, να συγκυβερνήσουν;

Ναι! Εχουμε και μάλιστα τη συνεργασία του Μπολσεβίκικου κόμματος με τους αριστερούς Εσέρους. «Με πρόταση των Μπολσεβίκων οι αριστεροί Εσέροι μπήκαν το 1917 στο Συμβούλιο των Επιτροπάτων του Λαού και πήραν μέρος και στην κυβέρνηση... Η συνεργασία με τους αριστερούς Εσέρους διακόπηκε το 1918 όταν διαφώνησαν με τη Συνθήκη Ειρήνης στο Μπρεστ, με τους Γερμανούς». «Ιστορία του ΚΚΣΕ», σελ. 280-292.

Παρόμοια περίπτωση είχαμε και στη Ρουμανία το 1946. Στις βουλευτικές εκλογές το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό τις κέρδισαν τις εκλογές και σχημάτισαν κυβέρνηση. Η συνεργασία κράτησε αρκετά χρόνια και όταν δυνάμωσε το νέο Λαϊκό κράτος ενοποιήθηκαν σε Εργατικό Κόμμα Ρουμανίας.

Ωστε έχουμε, έστω και ελάχιστα παραδείγματα που δύο κόμματα αριστερά στην ίδια χώρα να συνεργαστούν για το Σοσιαλισμό.

Το παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κίνημα, πραγματικά έχει να αντιμετωπίσει ένα καινούριο φαινόμενο των παράλληλων κομμάτων στην ίδια χώρα.

Νομίζω πως σωστά αντιμετωπίζεται από τα κόμματα με βάση τις λενινιστικές αρχές. Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε τι έλεγε ο Λένιν στις 21-26 Απρίλη 1917. «Τώρα είναι απαραίτητο να κάνουμε κτήμα μας τούτη την αναντίρρητη αλήθεια, ότι ο μαρξιστής πρέπει να παίρνει υπόψη του τη ζωντανή πραγματικότητα, τα ακριβή γεγονότα της πραγματικότητας και όχι να εξακολουθεί να αγωνίζεται από τη θεωρία του χθες, που όπως κάθε θεωρία στην καλύτερη περίπτωση προδιαγράφει απλώς το βασικό, το γενικό, πλησιάζει απλώς στη σύλληψη της πολυπλοκότητας της ζωής». Λένιν: «Για τους κανόνες της κομματικής ζωής και τις αρχές της κομματικής καθοδήγησης», σελ. 225.

Να λοιπόν, τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα τώρα βρίσκονται, πραγματική η πολυπλοκότητα, αλλά δεν «εξακολουθούν να αγκιστρώνονται στη θεωρία του χτες». Δε ζητούν, όπως παλαιότερα «όρους» για τη συνεργασία τους, αλλά συνεργασία με γνώμονα το δυνάμωμα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος για το Σοσιαλισμό. Αυτό το έδειξε, όπως αναφέρεται στις θέσεις και το γεγονός «πως καθιερώθηκαν οι διεθνείς συναντήσεις εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα», σελ. 13.

Στη σελ. 46 αναφέρει: «Προτείνεται το 17ο Συνέδριο να διαμορφώσει ειδική πολιτική απόφαση, με θέσεις, σκέψεις και προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η αρνητική κατάσταση που υπάρχει στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με τη μορφή διαλόγου και συζήτησης».

Η θέση είναι σωστή. Η διατύπωσή της όμως μπορεί να δημιουργήσει παρερμηνείες ότι «εμείς» για να αντιμετωπιστεί η αρνητική κατάσταση που υπάρχει στο Διεθνές ΚΚ, θα τη σώσουμε και επειδή και η κατάληξη της Θέσης δεν είναι διευκρινιστική όταν καταλήγει «σχέδιο δράσης με μορφή διαλόγου και συζήτηση». Με ποιους; Γι' αυτό προτείνω να διαμορφωθεί ως εξής. «Το σχέδιο δράσης με μορφή διαλόγου και συζήτησης να γίνει μαζί με τα αδελφά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα».

Γκροζούδης Π. Πολυχρόνης

ΚΟΒ Βρυσικών Μεταξάδων Εβρου

Στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚ Ελλάδας στο 17ο Συνέδριο, αποτυπώνονται και αναλύονται, γενικά με επιτυχία, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, σε επίπεδο εθνικό, αλλά και παγκοσμιοποιημένο. Ωστόσο, και στο πιο καλογραμμένο και σχολαστικά προσεγμένο κείμενο είναι δυνατόν να γίνουν βελτιώσεις, να διαπιστωθούν παραλείψεις ή να κριθεί αναγκαία η εξαγωγή κάποιου συμπεράσματος.

Θα αναφερθώ, λοιπόν, στις σελ. 16-17, τις σχετικές με την ανάλυση της ελληνικής βιομηχανίας και των ειδικών της προβλημάτων. Παρ' όλο ότι οι διαπιστώσεις είναι ορθές, θα έκρινα σκόπιμο να προσθέσω τα ακόλουθα:

Α) Να τονιστεί περισσότερο το γεγονός ότι η Ελλάδα ουδέποτε αποπεράτωσε την προσπάθεια εκβιομηχάνισής της, γι' αυτό και η διαδικασία «αποβιομηχάνισης», στην περίπτωσή της, είναι σχήμα πρωθύστερο, ανώμαλο και απρόβλεπτων συνεπειών.

Β) Να διερευνηθεί, με βάση το από Α) η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αναπτύξει με επιτυχία και αποτελεσματικότητα τον τομέα των υπηρεσιών της (κυρίως, της πληροφορικής), παρά το γεγονός ότι η βιομηχανική της ανάπτυξη έχει παραμείνει (και θα παραμείνει ημιτελής). Ερωτάται, δηλαδή, αν μπορεί μια οικονομία να περάσει στο μεταβιομηχανικό στάδιο ανάπτυξης και να αξιοποιήσει με επιτυχία τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει, χωρίς να έχει προηγουμένως διανύσει αυτό της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Γ) Είναι εμφανές ότι η ελληνική οικονομία, με τις παραπάνω αυτές συνθήκες, είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις συνέπειες που εμφανίζει η ωρίμανση της «παγκοσμιοποίησης» και ειδικότερα το φαινόμενο της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων. Συνοπτικά, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα δε φαίνεται να είναι αρκετά για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, σε άξιο λόγο βαθμό, ενώ αντίθετα οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν πολλούς λόγους να μεταναστεύσουν στις γειτονικές - πρώην σοσιαλιστικές οικονομίες.

Δ) Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι το φαινόμενο - πρόβλημα της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων σηματοδοτεί την αρχή του τέλους αυτής της μορφής «παγκοσμιοποίησης», επειδή αποδεικνύεται το ανέφικτο του ανταγωνισμού στο σύνολο του πλανήτη, αλλά και γιατί οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στρέφονται, ήδη, εναντίον των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Μέτρα; Προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας ενεργού ζήτησης, με τη βοήθεια αναδιανομής του εισοδήματος προς όφελος των φτωχότερων, που όμως προϋποθέτει κάποιο σχετικό περιορισμό της ανεξέλεγκτης ελευθερίας των συναλλαγών.

Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

Πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο

Μακεδονίας

Πρόεδρος του «Ιδρύματος Δελιβάνη»

Ορισμένες σκέψεις

Δε θ' αναφερθώ σε θέματα στενά πολιτικού περιεχομένου των θέσεων, γιατί παρακολουθώντας στο «Ρ» και στον «902» καθημερινά τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις θέσεις του κόμματος σε διάφορα ζητήματα, καθώς και τις ομιλίες της ΓΓ του κόμματος, διαπιστώνω ότι όχι μόνο με εκφράζουν (αν και δεν είμαι μέλος του κόμματος), αλλά και ότι γίνεται πολλή και καλή δουλιά τα τελευταία χρόνια στο κόμμα. Επειδή έχω συμμετάσχει όμως στις παρατάξεις που υποστήριξε το ΚΚΕ τόσο σε Νομαρχιακές όσο και σε Δημοτικές εκλογές και σε διάφορες κινήσεις και συζητώ συχνά με μέλη του κόμματος, θα ήθελα να σας μεταφέρω ορισμένες απόψεις μου.

Από στατιστικά στοιχεία είναι γνωστό ότι το μορφωτικό επίπεδο του ελληνικού λαού είναι κατά μέσο όρο χαμηλό (το 75% είναι από αναλφάβητοι μέχρι απόφοιτοι Γυμνασίου). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αφομοιώνει ευκολότερα απλά νοήματα και συνθήματα που δεν απαιτούν αναλυτική σκέψη, δεν κουράζουν, όπως ήταν π.χ. το «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», που ήταν ένα εύπεπτο σύνθημα για τον πολύ κόσμο. Αν και τα κόμματα του δικομματισμού χρησιμοποιούν τέτοιο πολιτικό λόγο και αποπροσανατολιστική τακτική, είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα είναι αυτά που θα σπρώξουν τον κόσμο να ξεσηκωθεί. Το ΚΚΕ έρχεται να αναλύσει τις αιτίες των προβλημάτων και καλά κάνει, έτσι πρέπει να γίνει, όμως πόσοι τις καταλαβαίνουν; Αρα είναι πρώτιστο καθήκον να βρεθούν τρόποι να φθάσει η πολιτική του ΚΚΕ σε πολύ κόσμο αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται κατανοητή και να αφομοιώνεται. Χρειάζεται ίσως περισσότερη ιδεολογική δουλιά στα μέλη για να μπορέσουν να επιτελέσουν αυτό το έργο.

Κάθε θέση και κάθε πολιτική είναι απαραίτητο να φθάσει σε όλο και πιο πολύ κόσμο και αυτό πρέπει να απασχολεί τον καθένα.

Από τη φύση του κόμματος οι θέσεις για μεγάλα θέματα είναι ζητήματα κεντρικά, των κεντρικών οργάνων. Πρέπει όμως να δοθούν δυνατότητες αποφάσεων και παρεμβάσεων και στις περιφερειακές οργανώσεις. Για να γίνει αυτό κάτι πρέπει να αλλάξει και σ' αυτές. Οπως είναι γνωστό η σύνθεση του ΠΓ τα τελευταία 25-30 χρόνια έχει αλλάξει και ίσως γι' αυτό γίνεται, πιστεύω, περισσότερη και καλύτερη δουλιά. Στο διάστημα αυτό μπήκαν στο ΠΓ στελέχη με γνώση, γιατί τα ζητήματα είναι και πολλά και περίπλοκα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει και στα όργανα καθοδήγησης στην περιφέρεια. Δε θα πάψει το ΚΚΕ να είναι κόμμα της εργατικής τάξης αν στα καθοδηγητικά όργανά του συμμετέχουν σ' ένα ποσοστό στελέχη με γνώση - «τεχνοκράτες». Αλλωστε η πλειοψηφία σήμερα αυτού που αποκαλούμε «επιστημονικού κόσμου» είναι σκληρά εργαζόμενοι. Είναι γνωστό ότι σήμερα η εκμετάλλευση δεν αφορά μόνο τον εργάτη, αλλά και τον επιστήμονα, ιδιαίτερα όταν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Τον τελευταίο καιρό πηγαίνοντας στα βιβλιοπωλεία δύσκολα μπορώ να βρω πολιτικά, φιλοσοφικά, ιδεολογικά βιβλία, ακόμα και βιβλία αξιόλογων συγγραφέων. Θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στη Λάρισα, που θα εξυπηρετεί και την υπόλοιπη Θεσσαλία.

Η θέση για τις συμμαχίες με άλλες δυνάμεις σε κοινό πρόγραμμα είναι διατυπωμένη από πολλά χρόνια και είναι σωστή. Στην περιφέρεια πάντοτε γίνεται προσπάθεια για συνεργασία, κυρίως στο μαζικό κίνημα. Ομως εκεί που παίρνει μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας και συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, είναι στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές. Συνήθως όμως οι συμμαχίες αυτές καταλήγουν να έχουν σαν αντικείμενο το ποιος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου που θα υποστηριχτεί από το ΚΚΕ. Αυτό έχει γίνει επανειλημμένα και πιστεύω ότι έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον εξής λόγο: Οταν οι εκλεγμένοι της παράταξης βρεθούν στην αντιπολίτευση, χρειάζεται ακόμη περισσότερη «δουλιά» για την ανάδειξη των προβλημάτων. Συνήθως όμως παρουσιάζεται «καθίζηση» της δράσης των εκλεγέντων που είναι εκτός κόμματος. Ετσι προκειμένου να πάρει η παράταξη ένα 2% παραπάνω, έχοντας επικεφαλής συνεργαζόμενο, οδηγείται πολλές φορές σε αδράνεια. Το αποτέλεσμα σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι να περιμένουμε - στην ουσία χάνονται - τέσσερα χρόνια, ώσπου να ξανάρθουν εκλογές για να αναζητήσουμε πάλι συνεργαζόμενο να είναι επικεφαλής και ενδεχόμενα να χάσουμε άλλα τέσσερα χρόνια. Ναι στις συμμαχίες αλλά γιατί να μην είναι ο επικεφαλής κομμουνιστής ο οποίος θα δουλέψει πιο συνειδητά; Πότε θ' αναδειχτούν τα κομματικά μέλη; Πιστεύω ότι το κόμμα δεν ενδιαφέρεται μόνο για να «βγάλει» ένα Δήμαρχο ή Νομάρχη, αλλά ν' αγωνιστεί και από τη θέση της ΤΑ για την ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων.

Συζητώντας με μέλη του κόμματος και κυρίως μ' αυτά που εντάχτηκαν σ' αυτό πρόσφατα, διαπιστώνω ότι υπάρχει προβληματισμός και απογοήτευση, γιατί δεν προσφέρουν αυτό που μπορούν στο κόμμα. Διακρίνουν μια καθηκοντολογία. Πρέπει ν' αλλάξουν μερικά ζητήματα, ίσως στα οργανωτικά.

Διαβάζοντας το βιβλίο για το Χ. Φλωράκη, στην ουσία την πορεία του ΚΚΕ, είδα ιστορικές αναφορές σε γεγονότα, σε θέσεις των αστικών κομμάτων και των αρχηγών τους σε περιόδους κρίσεων, ντοκουμέντα. Αφού πολλές από τις μέχρι τώρα ηγεσίες της χώρας χρησιμοποιούν τη δικιά τους ιστορία, αυτή που κατασκεύασαν οι νικητές και η άρχουσα τάξη για να «χτυπήσουν» το ΚΚΕ, γιατί δεν υπάρχει απάντηση με δημοσιεύσεις ντοκουμέντων (π.χ. επιστολές υποτέλειας αστών πολιτικών), γιατί δε γίνονται εκδηλώσεις για τα ζητήματα της ιστορίας;

Εύχομαι επιτυχία στο 17ο Συνέδριο.

Κώστας Κωστόπουλος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ