ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ας μην υπάρχουν αυταπάτες»

Ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος, πριν από την εκλογή του, εκτός που σπεύδει και εκφράζει τα φιλικά του αισθήματα προς κάθε χώρα, μεταξύ αυτών και στη δική μας, κάνει και κάποια δήλωση για ευνοϊκή αντιμετώπιση σε κρίσιμα προβλήματα που, τυχόν, αφορούν τη χώρα. Μόνο που με κάτι τέτοια η επίσημη αμερικάνικη διπλωματία σε απόλυτη σύμπνοια με τις μυστικές υπηρεσίες της ΣΙΑ και τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου με επικεφαλής τα γεράκια, συσκοτίζουν πως κυβερνούν, και μέσω των Προέδρων, τα ισχυρά οικονομικά τραστ της Αμερικής και ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή των Αμερικανών.

Γι' αυτό ας μην έχουμε αυταπάτες αφού και ένα δημοκρατικό Πρόεδρο τον υποκαθιστούν για να καταντάει διακοσμητικός. Και, αν η εκλογή ενός δημοκρατικού Προέδρου δεν εμποδίζεται, αυτό σημαίνει πως θέλουν να φαίνεται πως, τάχα, υπάρχει ελεύθερη εκλογή και αυτό εξασφαλίζει το Σύνταγμά τους. Μόνο που, στην πορεία, αν ο Πρόεδρος αυτός παρεκκλίνει από τις υποδείξεις τους και δημιουργεί κίνδυνο για τα συμφέροντα τους, τότε, απλώς, παραμερίζεται ακόμα και δολοφονούμενος... όπως έγινε με τον Κένεντι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Φαρραί Πατρών

«Φοβού την κρατικιά που το παίζει παστρικιά»

Η ΕΤ3 στα φόρτε της: Ομού με «TV 100», «Αγγελιοφόρο» και «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» (μπρε! μπρε!) συνδιοργάνωσαν στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συναυλία για τα παιδιά την Κυριακή 28/11/04.

Ελα όμως, που δεν τηρούν τη σειρά προτεραιότητας... Ενώ προηγούνταν, που λέτε, τα παιδιά της Βοσνίας, της Σερβίας, της Ρουάντα, της Φαλούτζα, της Ραμάλα, τσουπ! Τους έφαγαν τη σειρά τα παιδιά (χωρίς αυτά να φταίνε τα καημένα) του Μπεσλάν (Ν. Οσετία) της Ρωσίας. Σε παρακείμενη στήλη της αφίσας παρατίθενται και οι διάφορες... αιγίδες! Καταλαβαίνετε...

Ειδική πονοψυχιά... λίαν εξειδικευμένη! Ο κοινός παρονομαστής χορηγών και... αιγών θυμίζει εκείνο το: πες μου τον φίλο σου να ειπώ σου το ποιόν!..

ΕΤ3 πάλι, Τρίτη 23 Νοεμβρίου ε.ε. βράδυ στην εκπομπή «Η οδός των υδάτων» (οποίος τίτλος!) μας παρουσίασε συνέντευξη του Παναγιοτάτου Θεσ/νίκης. Εκεί ο αγαθός γέρων μας ομίλησεν για τη βοήθεια που παρέχει στους όμορους λαούς που υπέστησαν, λέει, «τη δοκιμασίαν του υπαρκτού σοσιαλισμού»! Μπρρρ... Παρακάτω ο σεβάσμιος αρχιερέας δεν εκρατήθη, μεταβληθείς σε ζογκλέρ της πολιτικής οικονομίας, λέγοντας ότι, οι πλούσιοι πρέπει, βρ' αδερφέ, να είναι φιλάνθρωποι, γαλαντόμοι, αλλά και οι πτωχοί (όχι φτωχοί, πτωχοί) με την εργατικότητα και τιμιότητά τους να συνεργάζονται, επιδιώκοντας «βελτίωσιν της θέσεώς των» διότι άλλοι τρόποι συνιστούν «ανελευθερίαν»!.. Σωστά το διαβάζετε: ανελευθερίαν.

«Ανελευθερία» λοιπόν το clou, του κρυψίνοος παππού...

Και θυμήθηκα τον κύρη μου: ο καλύτερος μεσίτης, γιε μου, στα καπνοχώρια για τον καπνέμπορα είναι ο παπάς...

Και ξενιστής όλων αυτών, σύντροφοι, εδώ στη Σαλονίκη, η ΕΤ3, μαντρί κι αυτή των τρωκτικών.

Με τιμή

ΗΛΙΑΣ Ν. ΜΑΣΟΥΡΙΔΗΣ

Υ.Γ. Το περιοδεύον κλιμάκιον, κατ' αυτάς, του State Department στη Θράκη... για τα ανθρώπινα δικαιώματα συμφωνεί με τούτες τις εκδηλώσεις και δηλώσεις; 'Η επαυξάνει;..

Για τα κατοχικά χρέη της Γερμανίας

Στα χρέη της Γερμανίας για πολεμικές επανορθώσεις και την επιστροφή του κατοχικού δανείου που αρνείται η γερμανική κυβέρνηση, καταδικάζοντας και τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων που αρνούνται καν να θέσουν το ζήτημα, αναφέρεται ο Γ.Α. Χάλαρης και γράφει, ανάμεσα στα άλλα, με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Γερμανό Καγκελάριο Σρέντερ.

Πρώτα θυμίζει πως όπως έγραψε και στον προηγούμενο πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, εκτός από τους 500 χιλιάδες Ελληνες νεκρούς, εκτός από την αρπαγή καλλιτεχνικών, αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών - μοναστηριακών θησαυρών που καταγράφηκαν αξίας 8.222 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, τότε. Εκτός από τα παραπάνω έχουμε και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που άρπαξαν και με βάση τη Συνθήκη της Ρώμης 14.3.1942 που κοινοποιήθηκε στην κατοχική κυβέρνηση Αθηνών 23.3.1942. Τα ποσά αυτά με τους υπολογισμούς του Νέσλερ, Γερμανού εκπροσώπου στην Τράπεζα της Ελλάδας, ανέρχονται, πριν το τέλος του πολέμου σε 38 εκατ. χρυσές λίρες Αγγλίας, δηλαδή 3,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, τότε. Ενώ σύμφωνα με την άποψη του ακαδημαϊκού καθηγητή Αγγ. Αγγελόπουλου η αξία μέχρι το 1995 φτάνει τα 15,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ, περίπου 3,7 τρισ. δραχμές.

Συνεχίζοντας ο επιστολογράφος μας στην τελευταία επιστολή του προς το «Ρ» και με αφορμή το άρθρο μας της 24.9.04 για τη συνάντηση Καραμανλή - Σρέντερ, που αναφέρει το τι θα συζητήσουν και πως δεν πρόκειται να θίξει το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Καραμανλής, τονίζει πως τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις «θα πρέπει να λογοδοτήσουν σχετικά στον ελληνικό λαό για την αμέλεια, αδιαφορία και προδοσία τους».

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Για τον Γιάννη Ρίτσο

Νίκανδρος Κεπέσης. Διάβασα στο «Ρ» για τη χυδαιότητα σε βάρος του Γ. Ρίτσου εκ μέρους μιας εκπομπής του «Αντέννα». Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι προβοκάτορες που ασχημονούν ενάντια στον εθνικό μας ποιητή τον βραβευμένο με το βραβείο ΛΕΝΙΝ; Τον Ρίτσο δεν τον γνώρισα μόνο μέσα από τα ποιήματά του. Σε δύσκολους χρόνους τον βίωσα και προσωπικά. Στη διάρκεια της χούντας ήμασταν μαζί στον ίδιο θάλαμο των κτιρίων στο παράπλευρο κρεβάτι, και λίγο αργότερα στο Παρθένι Λέρου. Και θαύμασα την εργατικότητα, την παλικαριά και το μεγαλείο της ψυχής του. Οταν ζούσαμε «υπό ελεύθερη διαβίωση», ένα πρωί έγινε γνωστό ότι ο Ελύτης πήρε το βραβείο Νόμπελ και ο Ρίτσος που το άκουσε ψύχραιμος και σοβαρός παρατήρησε: Δε βραβεύτηκε ο Ελύτης. Ισα ίσα ο Ελύτης τίμησε το βραβείο Νόμπελ!

Αξιος ο μισθός τους!

Χρ. Φωτιάδης. Χωρίς έκπληξη, πρέπει να ομολογήσω, παρακολουθώ τη συστηματική προβολή με τρέιλερ της γνωστής από το παρελθόν... ενότητας του Στέλιου Κούλογλου, που είναι αφιερωμένα στο τοίχος του Βερολίνου (ΝΕΤ). Οσοι είχαμε παρακολουθήσει αυτές τις συνέχειες στην πρώτη τους προβολή, αντιληφθήκαμε την «αντικειμενικότητα» του γνωστού δημοσιογράφου. Αλλά και τις «πηγές» του. Το γεγονός ότι αυτή η ωμά προπαγανδιστική εκπομπή προβάλλεται εκ νέου, μπορεί να συνδυαστεί άνετα με τα αρνητικά αποτελέσματα που έφερε το γκρέμισμα του τοίχους. Κυρίως όμως με το νέο κύμα ανεργίας στην πρώην ΓΛΔ, που πλέον καταγράφεται και επίσημα στις δημοσκοπήσεις. Ετσι αν η προπαγάνδα δεν πιάνει στην ίδια τη Γερμανία, δε χάνουν και τίποτε να δοκιμάσουν στην Ελλάδα. Καλή η σκέψη τους και άξιος ο μισθός τους.

Μας παραμυθιάζουν

Ηλίας Ευαγγέλου, Πεύκη. Ακούγοντας το παρακλητικό: Γιώργο άλλαξέ τα όλα για τον Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ήρθαν στη μνήμη μου πολλές αερολογίες και ψέματα ακόμα και από το γέρο Παπανδρέου, τον Ανδρέα και, τώρα, τον Εγγονό Γιώργο. Τι θα αλλάξει; Δε θα είναι στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και με τους Αμερικανούς παραχωρώντας τους αέρα, γη και θάλασσα για να περνά ο αμερικάνικος στρατός όπως στη Σούδα και να σπέρνει τον όλεθρο - θάνατο στα Βαλκάνια, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και αλλού. Δε θα στείλει, τάχα, στρατό όπως έκανε ως τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ; Πόσο υποκριτικό ήταν το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» όταν θυμούμαστε το ξυλοφόρτωμα των Αντιστασιακών στο Σύνταγμα από τα όργανα της... σοσιαλιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και πόσο κοροϊδία είναι να μας λένε πως θα αντιμετωπίσουν την ανεργία και ιδιαίτερα τα προβλήματα της νεολαίας. Γι' αυτό πρέπει να μη δίνουμε σημασία και πίστη σ' αυτά που λένε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ολα είναι ψέματα. Ας γίνει μάθημα το πάθημα που επί 20ετία και πλέον μας παραμυθιάζουν.

Αδικη μεταχείριση στους λαχειοπώλες

Στα προβλήματα των λαχειοπωλών αναφέρεται ο επιστολογράφος μας Νίκος Φιλιππάκης από Θεσσαλονίκη και γράφει ανάμεσα στα άλλα: Οι πωλητές των λαχείων πολλές φορές γίνονται θύματα τροχαίων και οι ασυνείδητη οδηγοί τους αφήνουν και αβοήθητους. Μια τέτοια περίπτωση συνέβη στο Φοίνικα, όπως πληροφορήθηκα, με το συνάδελφο Λευτέρη που δίνει τη μάχη αποκατάστασης της υγείας του στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε βαριά τραυματισμένος. Αλλά το πρόβλημα είναι πως και το κράτος δε θεωρεί το ατύχημα σε ώρα εργασίας, όπως π.χ. συμβαίνει με τους δημόσιους υπαλλήλους. Γιατί γίνεται αυτό;

Και προσθέτει: Επί τριάντα χρόνια είμαι στα λαχεία και δεν πήρα ένα έστω επίδομα αδείας, ούτε Δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων. Ενώ εμείς τους δίνουμε τρισεκατομμύρια πουλώντας τα λαχεία... Και ο επιστολογράφος μας κατηγορεί τα κόμματα πως δεν ενδιαφέρονται.

Σημείωση: Ομως είναι άδικος με το ΚΚΕ καθώς θα έπρεπε να γνωρίζει πως αγωνίζεται ώστε να εξασφαλίζεται ανθρώπινη ζωή για όλους, για κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα κλπ. που αφορούν και τους λαχειοπώλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ