ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Κορυφώνεται η προετοιμασία

Από την κινητοποίηση των φοιτητών τον περασμένο Μάη
Από την κινητοποίηση των φοιτητών τον περασμένο Μάη
Συνεχίζονται στις σχολές όλης της χώρας οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη στην Αθήνα που διοργανώνουν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά Αγώνα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σήμερα με τη μεγάλη συναυλία στη 1 το μεσημέρι στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής ολοκληρώνονται οι 5νθήμερες κινητοποιήσεις των φοιτητών του ΑΠΘ ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Χτες στο πλαίσιο του 5νθήμερου δράσης, οι φοιτητές πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας και επέδωσαν το ψήφισμα με το διεκδικητικό τους πλαίσιο στην αντιπρύτανη του ΑΠΘ κ. Καμπίτογλου. Η κατάληψη ολοκληρώθηκε στις 10 το πρωί.

Στη συνέχεια μέλη του Συντονιστικού των Συλλόγων Φοιτητών πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση στην εκδήλωση του Γραφείου Διασύνδεσης του πανεπιστημίου που έγινε στο Φυσικό με θέμα «Επιχειρηματικότητα και νεολαία». Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, οι φοιτητές, κατήγγειλαν την πολιτική που θέλει να υποτάξει την έρευνα και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα στις ανάγκες του κεφαλαίου και σημείωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ.

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ανανδρη, τραμπούκικη επίθεση από τη ΔΑΠ

Την επίθεση καταγγέλλει το ΝΣ ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ

Σε τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς εναντίον μελών της Πανσπουδαστικής προχώρησαν χτες γνωστά στελέχη της ΔΑΠ στο χώρο του ΤΕΙ Λάρισας, γρονθοκοπώντας, μάλιστα, το γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, Γ. Αμανατίδη. Οι ΔΑΠίτες ενοχλημένοι από την αγωνιστική στάση και τις πρωτοβουλίες της Πανσπουδαστικής, που συναντούν ανταπόκριση σε μεγάλο μέρος των σπουδαστών και ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας πραγματοποιούσαν γενική συνέλευση - η ΔΑΠ ως πρώτη κι αυτοδύναμη παράταξη έχει να συγκαλέσει τέσσερα χρόνια γενική συνέλευση - απειλούσαν, μάλιστα, με απουσίες όσους έπαιρναν μέρος στη Γενική Συνέλευση. Απειλές δέχτηκαν και όσοι καθηγητές συμφώνησαν να μη γίνουν μαθήματα την ώρα της συνέλευσης διευκολύνοντας τη συμμετοχή των σπουδαστών.

Την άνανδρη επίθεση των στελεχών της ΔΑΠ - μαζεύτηκαν 50 άτομα περίπου για να επιτεθούν σε τέσσερα μέλη της Πανσπουδαστικής - καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ στην οποία επισημαίνει πως «παρών και προκλητικά αμέτοχος στο σκίσιμο αφισών που ενημέρωναν για τη Συνέλευση της ΣΔΟ και για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των σπουδαστών στις 10 Δεκέμβρη στην Αθήνα, σιγοντάροντας το μένος των στελεχών και μελών της ΔΑΠ, ήταν και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ντρικόγιας».

Και προσθέτει πως «στο όλο σκηνικό τρομοκρατίας ήρθαν να προστεθούν οι εκλογές για εκπροσώπους σπουδαστών στην Εφορία της Εστίας, όπου η εφορευτική επιτροπή με πλειοψηφία σ' αυτή της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ και τη συναίνεση του Προέδρου της Εφορίας της Εστίας και προσκείμενου στη ΝΔ Τσινίδη, ακύρωσαν τόσα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ όσα χρειάζονταν για να μην εκλεγεί ο εκπρόσωπός της».

Στη συνέχεια αφού αναφέρεται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ και στην τακτική που επιστρατεύει για την εφαρμογής της, το ΝΣ ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ καλεί τους σπουδαστές και τους καθηγητές του Ιδρύματος, τους μαζικούς φορείς της πόλης να καταδικάσουν όλες αυτές τις πρακτικές. Καλεί, επίσης, τους σπουδαστές και του ΤΕΙ Λάρισας να δώσουν βροντερό παρών στην Αθήνα, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, στις 10 Δεκέμβρη.

ΟΛΟΙ στην Αθήνα στις 10 Δεκέμβρη

Με το ξεκίνημα της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, οι αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχίζονται στον ίδιο δρόμο. Η αλλαγή στο τιμόνι της διακυβέρνησης αποδεικνύεται κι εδώ πως δεν άλλαξε τίποτα. Αυτή τη φορά, όμως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από κοινού, όπως φάνηκε και στη συζήτηση στη Βουλή, έχουν συμφωνήσει ότι η προώθηση της στρατηγική της Μπολόνια και της Λισαβόνα έχει καθυστερήσει, γι' αυτό και μπροστά στη Σύνοδο του Μπέργκεν το Μάη του 2005, πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα.

Προϋπολογισμός και υποχρηματοδότηση, Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης και με πιο πρόσφατο το σχέδιο νόμου για την αντικατάσταση του ΔΙΚΑΤΣΑ από τον ΟΑΤΑΠ, που εξισώνει τα πτυχία των πανεπιστημίων με τα κάθε λογής κέντρα κατάρτισης και ψευτο-ιδρύματα, που προσφέρουν μιας χρήσης γνώση. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, μάλιστα, ουσιαστικά βάζει βόμβα στα θεμέλια της ανώτατης εκπαίδευσης, με την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων.

Στον αντίποδα, οι 35 σύλλογοι φοιτητών και οι επιτροπές ετών, που συγκροτούν το Πανελλαδικό Συντονιστικό, που φανερώνει ότι η απόφαση για τη δημιουργία του πατούσε σε γερά πόδια. Οι σύλλογοι έχουν γίνει 41, χωρίς να έχουν τελειώσει οι μαζικές διαδικασίες και το κάλεσμα για τις 10 Δεκέμβρη, μέρα που θα πραγματοποιηθεί το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, αγκαλιάζεται από εκατοντάδες φοιτητές.

Οι δεκάδες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ενάντια στο νοίκι στις εστίες, για τη δωρεάν σίτιση, τα συγγράμματα, το μπλοκάρισμα αντιδραστικών μέτρων με παραστάσεις στις Συγκλήτους και στα τμήματα, με κεντρικό σύνθημα την Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη που θα εκφραστεί στις 10 του Δεκέμβρη.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με το σχέδιο νόμου για την ισοτίμηση - υποβάθμιση των πτυχίων κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη για μαζική κάθοδο στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο. Πρέπει να γίνει πλατιά γνωστό σε κάθε φοιτητή. Δεν υπάρχει δικαιολογία, αφού κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με παραδοχή και άνευ όρων παράδοση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Ποια διαφορετική επιλογή μπορεί να έχει ο κάθε φοιτητής, όταν βλέπει το πτυχίο του να χάνει την όποια αξία έχει, να ισοτιμάται με τρίχρονες γνώσεις - σούπα, με τα διάφορα ΚΕΣ και την ανεργία να ορθώνεται μπροστά του; Η 10η Δεκέμβρη δεν είναι ένα ακόμα συλλαλητήριο.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να καθησυχάσουν. Βγάζουν τα τσιράκια τους στα πανεπιστήμια, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, σε ρόλο προβοκάτορα των μαζικών διαδικασιών των συλλόγων και πυροσβέστη των όποιων αγωνιστικών διεργασιών. Παρέα με τους αριστεριστές ξεδιάντροπα, υπερασπίζονται και προωθούν τα αντιδραστικά μέτρα. Κι αυτό γιατί δε θέλουν οι σπουδές να παρέχουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση (την επιστημονική ειδίκευση, δηλαδή) και «διεκδικούν» γενικό πτυχίο και τα υπόλοιπα απαραίτητα εφόδια να απαιτούν μεταπτυχιακές σπουδές με δίδακτρα και παρέμβαση των επιχειρήσεων. Αυτό, δηλαδή, που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Μπολόνια. Σε συνεργασία με υποτελείς καθηγητές και πρυτανικές αρχές, φτάνουν στο σημείο να τραμπουκίζουν τους φοιτητές όταν πάνε να σηκώσουν κεφάλι. Στόχος τους: να περάσουν οι αναδιαρθρώσεις με τις λιγότερες αντιδράσεις.

Στις 10 Δεκέμβρη πρέπει να πάρουν όλοι την απάντησή τους. Το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού πρέπει να φτάσει σε κάθε αμφιθέατρο, σε κάθε παρέα. Με γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε φοιτητή να κατέβει στο συλλαλητήριο. Η διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση και τη δουλιά περνάει μέσα από αγώνες. Εχουμε αγώνα, λοιπόν, σήμερα. Αν και με δύσκολο αντίπαλο, στις 10 του Δεκέμβρη έχουμε αγώνα και δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Με τη μαζική κάθοδο στο συλλαλητήριο και τη συνέχεια που μπορεί να δώσει στην ανάπτυξη αγώνων, μπορεί να μπει σοβαρό εμπόδιο στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο η πάλη για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, για φοιτητικό κίνημα ισχυρό - διεκδικητικό μαζί με τους εργαζόμενους.


Βασίλης ΜΕΤΑΞΑΣ
Μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ