ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πεδίο μαχών σφοδρό

Αντάρτες της ιρακινής αντίστασης αγωνίζονται να διώξουν τον κατακτητή

Associated Press

Αντάρτες της ιρακινής αντίστασης αγωνίζονται να διώξουν τον κατακτητή
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--Μπαράζ επιθέσεων επιφύλασσαν για χτες, οι ανταρτικές στις κατοχικές δυνάμεις, ενόσω ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισκέφτηκε χτες το Ιράκ εν τη «απουσία» τόσο του «δοτού» μεταβατικού Προέδρου Γιαζί Αλ Γιαουάρ όσο και του «δοτού» πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, που ως «γυρολόγοι» ταξιδεύουν στις δυτικές μητροπόλεις «παζαρεύοντας».

Στόχος των αναρτών ένα αστυνομικό τμήμα και ένα τέμενος σιιτών μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν τριάντα ανθρώπων. Ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες και η Μοσούλη δέχτηκε επίθεση με όλμους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τέμενος σιιτών στη συνοικία Ανταμίγια, την ώρα που οι πιστοί έφευγαν μετά από την πρωινή προσευχή της Παρασκευής, με αποτέλεσμα 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 19 να τραυματιστούν. Η συνοικία Ανταμίγια έχει «ζήσει» πολλάκις επιθέσεις αντιστασιακών, επισημαίνει το Reuters και συμπληρώνει ότι στην παρούσα φάση δεν έχει γνωστοποιηθεί ο ακριβής στόχος της αιματηρής επίθεσης.

Λίγη ώρα πριν από την επίθεση στην Ανταμίγια ομάδα ανταρτών είχε εισβάλει σε αστυνομικό τμήμα, στην περιοχή Ουμάλ, στα νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 αστυνομικοί και ακόμη έξι να τραυματιστούν. Κατά δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι ένοπλοι εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα Σεϊντίγια, αφού επιτέθηκαν με πυρά όλμων «από όλες τις πλευρές», άρπαξαν όπλα και απελευθέρωσαν 51 κρατούμενους. Μετά την επίθεση ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή, εμποδίζοντας τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν. Τελικά, αργά χτες, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έγινε γνωστό ότι όλοι οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Το εν λόγω αστυνομικό τμήμα βρίσκεται κοντά στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βαγδάτη με το αεροδρόμιο. Μια περιοχή, «πολύ υψηλού κινδύνου» για τις κατοχικές δυνάμεις ειδικά εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τόσο η αμερικανική όσο και η βρετανική πρεσβεία εξέδωσαν ειδική προειδοποίηση προς όλους τους Αμερικανούς και Βρετανούς να αποφεύγουν τη διέλευση από τον αυτοκινητόδρομο και να βρίσκονται γενικότερα σε κατάσταση συναγερμού για την ασφάλειά τους.

Associated Press

Οι επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων της ιρακινής αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας πληθαίνουν καθημερινά. Μόνο τον περασμένο μήνα, οι εξτρεμιστές που μάχονται τις ξένες δυνάμεις και τη μεταβατική κυβέρνηση επιτέθηκαν κατά εννέα αστυνομικών τμημάτων στη Μοσούλη, κλέβοντας οπλισμό και αστυνομικά οχήματα. Εξάλλου, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια αναφέρθηκε σε επίθεση με όλμους σε κτίριο στο κέντρο της Μοσούλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι νεκροί της επίθεσης είναι έως και 10. Επίσης, σύμφωνα με το ΑΡ σε μάχες στη Μοσούλη σκοτώθηκαν 11 αντάρτες και ένας αστυνομικός, ενώ ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν το κονβόι, στο οποίο επέβαινε, δέχτηκε επίθεση κοντά στο Κιρκούκ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο αυτό σφοδρό κύμα επιθέσεων συμπίπτει με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ. Ο Σέφερ εγκαινίασε κέντρο εκπαίδευσης αξιωματικών του ιρακινού στρατού, που θα υπάγεται στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ.

Σε Βερολίνο, Μόσχα και Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η διεξαγωγή των εκλογών, με δεδομένες τις αντιρρήσεις πολλών σουνιτικών κομμάτων για την ημερομηνία διεξαγωγής τους, προτείνοντας την αναβολή και προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος εμφυλίου ελλοχεύει. Εντούτοις, τόσο ο Μπους όσο και η δοτή κυβέρνηση εμμένουν για την 30ή Ιανουαρίου.

Ετσι, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αποστολή του να πείσει τη γερμανική ηγεσία να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ, δηλαδή να συνεισφέρουν σε χρήματα ή καλύτερα να προχωρήσουν σε γενναίες «επενδύσεις». Εξάλλου, η άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας έχει απορριφθεί μέχρι στιγμής κατηγορηματικά από την κυβέρνηση Σρέντερ. Ομως, το Βερολίνο συμμετέχει στην εκπαίδευση των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας, έχοντας μάλιστα προμηθεύσει τη χώρα με 20 οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Πάντως, η επίσκεψη «συνοδεύτηκε» από την ανακοίνωση της γερμανικής Εισαγγελίας ότι συνελήφθησαν στη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων τρεις ύποπτοι για συμμετοχή στην ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρ αλ-Ισλάμ και είχαν στόχο να δολοφονήσουν τον Αλάουι.

Επόμενος σταθμός του Αλάουι η Μόσχα, όπου «παζαρεύεται» συμφωνία για τη μείωση του ιρακινού χρέους με αντάλλαγμα να «τιμηθούν» τα πετρελαϊκά συμβόλαια ρωσικών εταιριών με το πρώην καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τέλος, ο δοτός πρόεδρος αναχώρησε χτες το απόγευμα για την Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί επισήμως με τον Τζορτζ Ου. Μπους.

ΙΝΔΙΑ
Είκοσι χρόνια μετά το Μποπάλ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΜΠΟΠΑΛ.-- Τελετές μνήμης και μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν στην Ινδία χτες, ημέρα δράσης για τα τουλάχιστον 20.000 θύματα του Μποπάλ, της μαρτυρικής πόλης όπου την 3η Δεκεμβρίου 1984 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από τη διαρροή τοξικού αερίου από εργοστάσιο της «Γιούνιον Καρμπάιντ». Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται και εκατοντάδες επιζώντες, συγγενείς των θυμάτων και ακτιβιστές οργανώσεων που ζητούν απόδοση δικαιοσύνης.

Η Ρασίντα Μπι, μια επιζών της απίστευτης εκείνης τραγωδίας που προκάλεσε η έλλειψη ασφάλειας και η επιχειρηματική απληστία της αμερικανικής πολυεθνικής, μίλησε για «προδοσία των κατοίκων του Μποπάλ» από τις «Γιούνιον Καρμπάιντ» και «Ντάου Κέμικαλ». 20 χρόνια μετά το δυστύχημα, που οργανώσεις των επιζώντων αποκαλούν ως «Χιροσίμα της χημικής βιομηχανίας», σημειώνουν ότι θανατηφόρα χημικά εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα και σήμερα εγκαταλειμμένα στην περιοχή, παρασυρόμενα από τα νερά της βροχής και τον άνεμο. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 3.000 νεκρούς τις πρώτες ημέρες και 15.000 συνεπεία του δυστυχήματος - αλλά ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται πως βρίσκεται στις 20 έως 28 χιλιάδες νεκρούς. 150.000 άνθρωποι έχουν αναπηρίες ή μόνιμα προβλήματα υγείας.

Χτες, υπήρξε και μια «καλοστημένη φάρσα» σε βάρος του BBC, του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, που «παρασύρθηκε» να μεταδώσει τις δηλώσεις ενός ανθρώπου που αυτοπαρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της «Ντάου Κέμικαλ» και «αποδέχτηκε πλήρως την ευθύνη» για την καταστροφή στο Μποπάλ, υποσχόμενος «ένα πρόγραμμα ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποζημιώσουμε τελικά πλήρως τα θύματα, ανάμεσά τους και τους 120.000 που μπορεί να χρειάζονται ιατρική φροντίδα για όλη τους τη ζωή». Λίγη ώρα αργότερα, το δίκτυο ανακοίνωσε ότι έπεσε θύμα «παραπλάνησης»: «Το πρόσωπο δεν εκπροσωπεί την εταιρία. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι πληροφορίες που έδωσε είναι απολύτως ανακριβείς». Η εταιρία, με άλλα λόγια, δεν αποδέχτηκε τίποτε...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.- Αλλες 100 σοροί ανασύρθηκαν χτες στις ανατολικές Φιλιππίνες, όπου οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της τελευταίας βδομάδας ξεπερνούν τους 1.000. Αξιωματούχοι δήλωναν ότι οι κάτοικοι της Λουσόν αντιμετωπίζουν πλέον κίνδυνο από μολυσματικές ασθένειες όπως η γαστρεντερίτιδα, η χολέρα και η ηπατίτιδα, καθώς εκατοντάδες σοροί παραμένουν άταφες.

ΣΟΦΙΑ.- «Διυπουργική ομάδα» ανέλαβε να «προετοιμάσει» την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, ανέφεραν χτες βουλγαρικά ΜΜΕ και ανταποκριτές.

ΡΩΜΗ.- Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορικό τρένο το βράδυ της Πέμπτης κοντά στην πόλη Καστελανέτα ντι Τάραντο στη νότια Ιταλία. Δύο από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν και έπεσαν σε χαράδρα. Σύμφωνα με την αστυνομία η σύγκρουση προκλήθηκε όταν το εμπορικό τρένο παραβίασε κόκκινο σηματοδότη σε γραμμή μιας κατεύθυνσης.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Η πρώτη επίθεση κατά στρατιώτη της 800μελούς αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ σημειώθηκε χτες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αξιωματικού απ' το Τσαντ. Ο στρατιώτης τραυματίστηκε στον ώμο από πυρά αγνώστου ενώ μετέβαινε σε χωριό του νότιου Νταρφούρ για να διερευνήσει καταγγελία για εξαπόλυση νέων βομβαρδισμών από στρατιωτικά αεροσκάφη.

ΧΑΓΗ.- Ο Σερβοβόσνιος Ντράγκομιρ Μιλόσεβιτς, πρώην στρατιωτικός διοικητής, που βαρύνεται με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά την πολιορκία του Σεράγεβο και καταζητούνταν τα τελευταία έξι χρόνια επρόκειτο να μεταφερθεί χτες ως αργά το βράδυ στα κρατητήρια του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ρουμανίας έκαναν χτες εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης, ζητώντας απ' την κεντρική εφορευτική επιτροπή να διερευνήσει τις καταγγελίες περί νοθείας κατά τις γενικές και προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

ΗΠΑ
«Κέντρο διερχομένων»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ποίος καλύτερος από έναν αστυνομικό για να διαδεχτεί τον παραιτηθέντα υπερυπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Τομ Ριτζ, που παραιτήθηκε την Τρίτη για «προσωπικούς λόγους»;

Ουδείς, ομιλώντας φυσικά για τις ΗΠΑ. Ετσι, όσα ονόματα και εάν είχαν ακουστεί για την αναπλήρωση της θέσης πριν καν «χηρέψει», τελικά ρίχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Ανάμεσα σε αυτά που είχαν ακουστεί και το όνομα του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Ομως, τελικά, ο πρώην υφιστάμενος του την «έφαγε τη θέση», αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σχεδιάζει να αναθέσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας στον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Μπέρναρντ Κέρικ. Ο Κέρικ είχε διακριθεί για τη συμβολή του στην αποκατάσταση της τάξης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και για το λόγο αυτό ουκ ολίγοι τον παρουσιάζουν ως «πρωταγωνιστή» ή ήρωα» της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ομως ο νέος «Ράμπο» του Προέδρου Μπους έχει επίσης εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράκ και συνέδραμε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπους.

Σύμφωνα με το BBC, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος σχηματίζει ένα υπουργικό συμβούλιο για τη δεύτερη τετραετία του βασιζόμενος στις πολιτικές συμπάθειες και την προσωπική εμπιστοσύνη, αποφεύγοντας τη συμμετοχή προσωπικοτήτων με πιθανές διαφορετικές απόψεις.

Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Ντάνφορθ, παραιτήθηκε από το αξίωμα που κατείχε μόλις έξι μήνες, αφού διορίστηκε μετά την αποχώρηση του Τζον Νεγρεπόντε που στάλθηκε στο Ιράκ, κατά την «παράδοση της εξουσίας, στις 28 Ιουνίου». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η απόφασή του οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, αν και σημειώνεται πως ο Ντάνφορθ ήταν ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών, θέση που τελικά ανέλαβε η «γερακίνα», Κοντολίζα Ράις.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Παράδοξη «επανεμφάνιση» ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πέντε εκρήξεις μικρής ισχύος και φυσικά χωρίς θύματα στην ισπανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγες ώρες αφότου η βασκική εφημερίδα Gara ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι δέχτηκε τηλεφώνημα αγνώστου, ο οποίος υποστήριζε ότι μιλούσε εκ μέρους της ΕΤΑ και έκανε λόγο για πέντε βόμβες στη Μαδρίτη. Οι ισπανικές αρχές έκαναν αμέσως λόγο για δυναμική επανεμφάνιση της ΕΤΑ.

Εντούτοις ο χρόνος και ο τρόπος που σημειώθηκαν είναι μάλλον περίεργος, δεδομένου ότι πρόκειται για τις πρώτες επιθέσεις της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ, έπειτα από αρκετούς μήνες, αλλά και τη διακήρυξη του Ερι Μπατασούνα, που θεωρείται πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, για έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε «να δοθεί τώρα, μια ευκαιρία στην ειρήνη. Και, φυσικά, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η τότε ισπανική κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε σπεύσει να αποδώσει την ευθύνη των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στην ΕΤΑ. Μάλιστα, ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός κατά την κατάθεσή του αυτή τη βδομάδα στην ειδική επιτροπή δείχνει να εμμένει στην "υπόθεση" και ζήτησε τη διερεύνηση της ανάμειξης της ΕΤΑ στις επιθέσεις».

Οσον αφορά στις εκρήξεις, σημειώθηκαν -σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες - σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, οι εκρήξεις ήταν μικρής ισχύος και δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες. Λίγο αργότερα και η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι διώξεις καλά κρατούν...

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-

Συνελήφθη την Πέμπτη και μεταφέρθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Ουμράνιγιε ο Ινάν Αλτίν, μουσικός του συγκροτήματος «Grup Yorum», γνωστός για αριστερές τοποθετήσεις και τραγούδια. Αλλα τρία μέλη του μουσικού συγκροτήματος, οι Ιχσάν Τζιμπελίκ, Μουχαρέμ Τζενγκίζ και Αλί Αρατζί, βρίσκονται στις φυλακές. Πολλοί δίσκοι του έχουν απαγορευτεί για «διχαστικό και ανατρεπτικό περιεχόμενο». Ο Τζιμπελίκ είχε αφεθεί ελεύθερος προσωρινά, επειδή έχει υποστεί σοβαρές και μόνιμες βλάβες στην υγεία, του καθώς είχε ξεκινήσει απεργία πείνας, αλλά, σύμφωνα με το διαδικτυακό τόπο του συγκροτήματος, συνελήφθη και πάλι πρόσφατα. Οπως σημειώνεται από την ίδια πηγή, η σύλληψη Αλτίν «δείχνει καθαρά ότι ο υποτιθέμενος εκδημοκρατισμός, ενόψει της εισόδου στην ΕΕ, είναι νεκρό γράμμα και δεν υπάρχει κανένας σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΧΙΛΗ
Ηρθη, ξανά, η ασυλία του Πινοτσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Δικαστήριο της Χιλής ήρε την ασυλία του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ για την υπόθεση δολοφονίας του ομόβαθμού του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγού Κάρλος Πρατς στις 30 Σεπτέμβρη του 1974 και μάλιστα στην Αργεντινή.

Η απόφαση του χιλιανού δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για τη διερεύνηση του ρόλου του Πινοτσέτ στη βομβιστική επίθεση που οδήγησε στο θάνατο του Κάρλος Πρατς και της συζύγου του Σοφία Κάθμπερτ, οι οποίοι είχαν διαφύγει στην Αργεντινή, καθώς ο Πρατς αντιστάθηκε στα σχέδια επιβολής χούντας, αλλά και στη στρατιωτική κυβέρνηση. Η οικογένεια Πρατς χαιρέτισε την Παρασκευή την άρση της ασυλίας Πινοτσέτ επί της υπόθεσης. Για τη δολοφονία Πρατς εκτίει ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης από το Νοέμβρη του 2000 και ένας πρώην μυστικός πράκτορας, ο Εντουάρδο Αρανσιμπία Κλαβέλ, για την άμεση ανάμειξή του στην τοποθέτηση βόμβας στο αυτοκίνητο των Πρατς.

Οσο για τον Πινοτσέτ, είναι η δεύτερη υπόθεση για την οποία ήρθη η ασυλία του, καθώς το Μάη ήρθη η ασυλία του Πινοτσέτ και για την «Επιχείρηση Κόνδορας», τη συνωμοσία έξι στρατιωτικών καθεστώτων της Νότιας Αμερικής για την εξολόθρευση κομμουνιστών και αριστερών τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Τέλος, κατηγορείται επίσης και για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή και χιλιανό δικαστήριο αποφάσισε να «παγώσει» μέρος της ακίνητης περιουσίας του αξίας 4 εκατ. δολαρίων, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την προέλευση των 8 εκατομμυρίων δολαρίων που φαίνεται να έχει καταθέσει ο πρώην δικτάτορας στην αμερικανική τράπεζα Riggs.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ