ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Κάθε λεπτό μετράει!

Πυκνώνουν οι εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, δυο μόλις 24ωρα πριν τα εργατικά συλλαλητήρια της Πέμπτης

Ούτε ένα λεπτό για χάσιμο! Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, εντείνουν σήμερα και αύριο τις εξορμήσεις και τις περιοδείες τους στους χώρους δουλιάς, καθώς δυο μόλις 24ωρα απέμειναν μέχρι τα εργατικά συλλαλητήρια του Πανεργατικού Μετώπου στις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας.

Σε θέση μάχης βρίσκονται και οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, που «οργώνουν» τα χωριά και τις πόλεις της υπαίθρου και μπολιάζουν στη συνείδηση των αγροτών την αναγκαιότητα στις 9 Δεκέμβρη να συγκρουστούν με την κυρίαρχη πολιτική σ' ένα ενιαίο μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους όλης της χώρας. Να δώσουν από κοινού αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που οξύνει την ανεργία, τη φτώχεια και τη λιτότητα, που καθηλώνει τα μεροκάματα και ευτελίζει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, που ερημώνει την ύπαιθρο, σβήνοντας κάθε χρόνο από το χάρτη χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά.

Στην τελική ευθεία

Στην Αθήνα, το παναττικό αγωνιστικό ραντεβού της Πέμπτης έχει οριστεί για τις 6 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή. Οι προσυγκεντρώσεις, στις 5.30 μ.μ. οριστικοποιήθηκαν στα εξής σημεία: Ομόνοια (Οικοδόμοι, ΟΤΑ, Δημόσιο, Υγεία, ΔΕΚΟ, Νεολαία, Τράπεζες), Πλατεία Βάθης (Εργαζόμενοι 3ου - 4ου και 5ου - 6ου διαμερίσματος, εργαζόμενοι δυτικών συνοικιών, σωματεία ιδιωτικού τομέα) και Προπύλαια (Εργαζόμενοι ανατολικών συνοικιών, 7ο και 2ο διαμέρισμα, νότια και βόρεια προάστια).

Οι καθημερινές εξορμήσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ συνεχίζονται σήμερα και κλιμακώνονται αύριο σε δεκάδες εργασιακούς χώρους όλων των κλάδων. Μεταξύ άλλων, εξορμήσεις και περιοδείες πραγματοποιούνται σήμερα στους ΟΤΑ των Δήμων Περιστερίου, Χαλανδρίου, Αργυρούπολης, Ν. Σμύρνης και Χαλκηδόνας, στην «Κρέτα Φαρμ», στη «ΦΑΓΕ», στις μεταφορικές εταιρίες του Βοτανικού, στα εμπορικά κέντρα του Ιλίου, στα ΚΑΕ και τα αφορολόγητα του αεροδρομίου, όπως και στα γραφεία του 23ου χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο «Πράκτικερ» του Ταύρου και στα καταστήματα της οδού Αιόλου και Αγ. Μάρκου.

Με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΔΑΣ - ΕΚΑ) απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης να διαδηλώσουν την Πέμπτη μαζικά, μαχητικά και αποφασιστικά ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου, στις αντεργατικές αποφάσεις της ΕΕ και τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ. Παράλληλα σημειώνει την αναγκαιότητα συμπόρευσης με το ΠΑΜΕ όλων των εργαζομένων, αφού «οι υποκριτικές κορόνες και οι όψιμοι παλικαρισμοί των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) ούτε πείθουν, ούτε ανταποκρίνονται στις ανάγκες».

Κοινά τα συλλαλητήρια

Δεν είναι η πρώτη φορά που εργάτες και αγρότες βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι (φωτογραφία από παλιότερο μπλόκο στα Τέμπη)
Δεν είναι η πρώτη φορά που εργάτες και αγρότες βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι (φωτογραφία από παλιότερο μπλόκο στα Τέμπη)
Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα έχουν μπει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που θα γίνουν την Πέμπτη στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα τη μάχη των προετοιμασιών δίνουν μαζί το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ, στοχεύοντας στην όσο μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων, των αγροτών, καθώς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στα αγωνιστικά συλλαλητήρια.

Στη Λάρισα συνεχίστηκαν και χτες οι περιοδείες σε εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους - «Μεταλλεμπορική», Ευσταθίου, «Ευρωξύλ», «Εμποροβιοτέξ» κ.ά. - ενώ πληθαίνει ο αριθμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων που παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Και στο Βόλο, κλιμάκια της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καθημερινά οργώνουν τα εργοστάσια, υπηρεσίες, σούπερ - μάρκετ κι άλλα καταστήματα για να φτάσει παντού το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Καρδίτσα, χτες οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ Καρδίτσας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και στους αγρότες του νομού να δώσουν μαζικά το «παρών» στους στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στη Δημοτική Αγορά. Ταυτόχρονα από χτες μέχρι και την Τετάρτη κλιμάκια του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ πραγματοποιούν κοινές εξορμήσεις σε κεφαλοχώρια του νομού.

Ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και στα Τρίκαλα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Επίσης, ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα στις επαφές και τις συσκέψεις που έχει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, όπως με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τους συμβασιούχους του Δήμου, ενώ αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν και οι εργαζόμενοι στις βιοτεχνίες και άλλους χώρους δουλιάς, όπου πραγματοποιούνται περιοδείες.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Σε παγκινητοποίηση βρίσκονται οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στη Μακεδονία και τη Θράκη. Καθημερινά μεταφέρουν στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία, το κάλεσμα αντίστασης στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας. Μέσα από εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές, στα χωριά, ενημερώνουν τον εργαζόμενο λαό για το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ. Μπαίνουν στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στις υπηρεσίες, στους χώρους όπου μορφώνεται και ζει η νεολαία, στα καφενεία των χωριών και καλούν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 9 Δεκέμβρη σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Μέρα με την ημέρα, οι ρυθμοί προπαγάνδας εντείνονται. Χτες στη Θεσσαλονίκη, έγιναν περιοδείες στο καπνεργοστάσιο «Γκρέτοβα», στο Λιμάνι, στις βιοτεχνίες στο Καλοχώρι, στην Τράπεζα της Ελλάδας, στο εργοτάξιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη, στα υποκαταστήματα του ΟΤΕ, στην Περιφέρεια και στο Δασαρχείο, στη ΒΙΑΜΥΛ, σε Νυχτερινά ΙΕΚ. Σήμερα συνεχίζονται οι εξορμήσεις με περιοδείες στα γιαπιά και σε μεγάλα εργοτάξια, στις Τράπεζες, στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, στα εργοστάσια και σε άλλους χώρους δουλιάς.

Παράλληλα, καθημερινά, μακραίνει ο κατάλογος των Σωματείων που παίρνουν αποφάσεις για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Χτες ανακοινώθηκαν αποφάσεις συμμετοχής από το Σωματείο Εργαζομένων στην ταχυμεταφορική εταιρία «Σπίντεξ» και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, «Παγκαπνεργατικό», Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Συνταξιούχων, Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας και Χημικής Βιομηχανίας.

Πλούσια δραστηριότητα

Πλούσια δράση αναπτύσσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ και στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στο Νομό της Πρέβεζας, το ΠΑΜΕ συνεχίζει σήμερα τις περιοδείες σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Νομαρχία, Λιμάνι, καφετερίες, Σούπερ Μάρκετ, αλλά και στις οικοδομές. Στην ύπαιθρο η ΠΑΣΥ έκανε εξόρμηση σε χωριά και κάλεσε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής. Μερικοί από τους σταθμούς της ήταν Θεσπρωτικό, Λούρος, Ωρωπός, Φανάρι, Πρέβεζα.

Οι ταξικές δυνάμεις της Λευκάδας, συνεχίζοντας το πλούσιο πρόγραμμα των εξορμήσεων, περιοδεύουν σήμερα στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο, τις τράπεζες και τα εμπορικά. Στην Κέρκυρα, πρόγραμμα εξορμήσεων υλοποιείται στα Σούπερ Μάρκετ, εμπορικά, σε οικοδομές και αγορά.

Στο Νομό Αρτας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εξορμούν σήμερα και αύριο σε ΙΟΝ, Νομαρχιακό Νοσοκομείο, Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, Σούπερ Μάρκετ και αγορά. Στο Νομό των Ιωαννίνων η ΠΑΣΥ έχει κάνει εξορμήσεις στα χωριά Χαροκόπι, Κουτσελιό, Μουζακαίους, Σερβιανά, Κατσικά, Καστρίτσα, Λογγάδες.

Στην Αιτωλοακαρνανία το ΠΑΜΕ χτες έκανε περιοδείες σε συνοικίες και καφενεία, ενώ σήμερα περιοδεύει σε Νομαρχιακό Νοσοκομείο και «Μεταλλουργική». Η ΠΑΣΥ το Σάββατο και την Κυριακή έκανε περιοδείες σε περιοχές με καπνά, βαμβάκι, ελιές, κτηνοτροφία, όπως Ξηρόμερο, Λεπενού, περιοχή Μεσολογγίου, Βόνιτσα.

Εντείνονται οι περιοδείες και οι εξορμήσεις από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο, καθώς και στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Τα αγωνιστικά ραντεβού έχουν ήδη οριστεί σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου και είναι τα εξής: Πάτρα: 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου. Καλαμάτα: 6 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη. Πύργος: 6.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ. Αργος: 6 μ.μ. μπροστά από το δημαρχείο. Τρίπολη: 5.30 μ.μ., πλατεία Αγ. Βασιλείου. Σπάρτη: 5 μ.μ., κεντρική πλατεία. Κόρινθος: 5 μ.μ., Περιβολάκια. Ζάκυνθος: 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Κεφαλονιά: 6.30 μ.μ., μπροστά από το Σπίτι του Δασκάλου.

Στην Κρήτη

Σε εργοστάσια, γιαπιά, ξενοδοχεία, καταστήματα, συνοικίες και χωριά, τα μέλη του ΠΑΜΕ περιοδεύουν καθημερινά, συζητώντας με τους εργαζόμενους για την ανάγκη καθημερινής πάλης και αγώνων ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου που ετοιμάζονται για νέα επίθεση στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους.

Οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να μη μείνει εργαζόμενος, νέος, συνταξιούχος που δε θα ενημερωθεί και δε θα καλεστεί να πάρει μέρος στις συγκεντρώσεις που έχουν καλέσει σε κάθε νομό οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Με αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία

Την αναγκαιότητα, στην τελική ευθεία, οι ταξικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν κάθε στιγμή, ώστε η 9 Δεκέμβρη να είναι σταθμός της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του Πανεργατικού Μετώπου δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την προετοιμασία και την επιτυχία του Συλλαλητηρίου, με εκατοντάδες περιοδείες και εξορμήσεις καθημερινά σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους χώρους δουλιάς.

«Τα κύρια αιτήματα του Συλλαλητηρίου ενάντια στη Λιτότητα - στην Ακρίβεια και την Ανεργία και οι προτάσεις του ΠΑΜΕ για κοινή δράση στους κοινούς στόχους με τα άλλα λαϊκά στρώματα που χτυπιούνται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κυβέρνησης, ΣΕΒ αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους εργαζόμενους», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και χαρακτηρίζει σημαντικό στοιχείο την ανταπόκριση που συναντά το κάλεσμα από την εργατική νεολαία, γεγονός που δείχνει «ότι το ΠΑΜΕ με τους αγώνες του και προπάντων με τη δράση του καταξιώνεται καθημερινά όλο και σε πιο πλατιά τμήματα νέων εργαζομένων».

«Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στις 9 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) και η πορεία στη Βουλή σημαίνει ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ στην πολιτική του κεφαλαίου. Κανέναν να μην ξεγελάσει το ΠΑΣΟΚ με την ψευτοαντιπολίτευση που κάνει, ενώ συμφωνεί σε όλες τις στρατηγικές επιλογές της ΝΔ», σημειώνει το ΠΑΜΕ και η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας καταλήγει: «ΝΑΙ στον Αγώνα, στην αντεπίθεση, στη σύγκρουση με την πλουτοκρατία και τα στηρίγματά της. ΟΛΟΙ μαζί στους δρόμους εργαζόμενοι, Ανεργοι, συμβασιούχοι, υποαπασχολούμενοι, Μετανάστες, νέες και νέοι. Με το ΠΑΜΕ του Αγώνα και της προοπτικής. Τα προβλήματα και οι ανάγκες δεν περιμένουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ