ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Πότε θα σταματήσει η ομηρία τους;

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη και Γ. Χουρμουζιάδη στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας

Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Πανεπιστημίου Πατρών το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων. Σχετικά μ' αυτά, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «δεκάδες συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 3-4 μήνες και αυτό αναμένεται να γενικευτεί από 1/1/2005, λόγω αδυναμίας του Πανεπιστημίου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι ζουν με το άγχος της ανασφάλειας, λόγω της παρατεταμένης απασχόλησης με διαφόρων ειδών συμβάσεις (ορισμένου χρόνου, ανάθεσης έργου κλπ.).

Η άρνηση των εκάστοτε κυβερνήσεων (του ΠΑΣΟΚ πριν και τώρα της ΝΔ) να προχωρήσουν στην ένταξη των συμβασιούχων σε θέσεις αορίστου χρόνου προκαλεί στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έντονα προβλήματα λειτουργίας και στους ίδιους τους εργαζόμενους προβλήματα κοινωνικής επιβίωσης».

Ετσι, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και κυρίως για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για να σταματήσει το καθεστώς ανασφάλειας και της ομηρίας τους.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ
Καταγγελίες για διαρροή θεμάτων

Σοβαρές καταγγελίες για διαρροή των θεμάτων στα οποία εξετάστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι υποψήφιοι για το Προφίσιενσι, διερευνά το υπουργείο Παιδείας και το Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Cambridge που χορηγεί τους τίτλους. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη δοθεί επάρκεια σε όσους πήραν το Προφίσιενσι σε αυτές τις εξετάσεις, σε περίπτωση που αποδειχτεί διαρροή.

Ολα ξεκίνησαν μετά τη δυνατότητα που δόθηκε σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών να λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα για τα πτυχία «Λόουερ» και «Προφίσιενσι». Διάφορα ΜΜΕ έλαβαν προχτές ανώνυμη καταγγελία ότι τα θέματα κυκλοφορούσαν εδώ και μέρες από χέρι σε χέρι αλλά και τμήματα από τα θέματα στα οποία εξετάζονταν οι υποψήφιοι. Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, που χτες διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, κάνει λόγο για «σκάνδαλο διαρροής θεμάτων».

«Δεν ήταν αρμοδιότητας του υπουργείου», απάντησε χτες η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου ερωτώμενη για το θέμα, ωστόσο είπε ότι αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε διαρροή, τότε αυτοί που στις συγκεκριμένες εξετάσεις παίρνουν την επάρκεια του Proficiency, θα εξετάσει το υπουργείο αν θα δώσει επάρκεια ή όχι, συνεργαζόμενο με το φορέα, δηλαδή με το Cambridge. Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι θα γίνει έρευνα και εφόσον αποδειχτεί διαρροή, το υπουργείο «θα συστήσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν». Δεν μπορεί το υπουργείο να είναι διαμεσολαβητής συμφερόντων με το ποιος συνεργάζεται με το Cambridge ή δε συνεργάζεται. Οι εξετάσεις του Cambridge πάντοτε γίνονταν με την ευθύνη αυτού. Είτε γίνονταν στο Βρετανικό Συμβούλιο, είτε έξω», είπε.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Πότε θα λυθούν τα προβλήματά του;

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, με σκοπό την άμεση αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοι στην Ειδική Τεχνική Σχολή Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην Καλλιθέα, κατέθεσε στη Βουλή η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Η βουλευτής εξηγεί ότι η πρώτη ειδική τεχνική σχολή ΑμΕΑ που σήμερα ονομάζεται ΕΕΕΕΚ (Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) λειτουργεί στην Καλλιθέα, στην Αθήνα, από το 1984 και είναι το μεγαλύτερο ΕΕΕΕΚ, με 165 μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες νοητική υστέρηση και κάποια παιδιά με αυτισμό.

«Το πολυώροφο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το εργαστήρι είναι πολύ παλιό, τελείως ακατάλληλο και επικίνδυνο για σχολείο, πολύ περισσότερο για παιδιά με ειδικές ανάγκες», τονίζει η βουλευτής και, περιγράφοντας την κατάσταση, προσθέτει: «Αυλή δεν υπάρχει και διάλειμμα τα παιδιά κάνουν σε ένα ακατάλληλο εσωτερικό ημιυπόγειο χώρο ή στην είσοδο του σχολείου, ενώ γυμναστική κάνουν στην ταράτσα. Οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν για τα διάφορα υλικά των εργαστηρίων. Στο σχολείο δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις όροι υγιεινής διαβίωσης, πράγμα που έχουν επισημάνει με σχετικό έγγραφο επιθεωρητές της νομαρχίας, οι οποίοι καταγράφουν 37 επικίνδυνα σημεία για την υγεία παιδιών και εργαζομένων. Στην ίδια τάξη ή εργαστήριο συνεκπαιδεύονται παιδιά διαφορετικών κατηγοριών, πράγμα που αποβαίνει εις βάρος όλων των παιδιών. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να φτιαχτεί ειδικό τμήμα για τα παιδιά με αυτισμό».

Από το 1992 έχει παραχωρηθεί οικόπεδο στο Δήμο του Αγ. Δημητρίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Η βουλευτής ρωτά την υπουργό Παιδείας, εάν θα δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις κι αν θα παρθούν όλα τα μέτρα, ώστε: Πρώτον, μέσα στο 2005 να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η κατασκευή νέου σύγχρονου και ασφαλούς κτιρίου στο παραχωρηθέν κτίριο και δεύτερον, να αντιμετωπιστούν άμεσα βασικά προβλήματα στην υποδομή του σημερινού σχολείου για την εξασφάλιση της υγιεινής διαβίωσης των παιδιών και των εργαζομένων.

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Μέτρα για την ένταξη της κυκλοφοριακής αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσαν χτες μετά από κοινή σύσκεψη, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου και ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής θα γίνονται στα Δημοτικά Σχολεία από δασκάλους που θα επιμορφωθούν, στο γυμνάσιο στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης ενώ στο Λύκειο, εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής θα διδάσκουν τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου θεωρητική προσέγγιση της μοτοσικλέτας και του αυτοκινήτου. Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών λεωφορείων και της οργανωμένης μετακίνησης μαθητών με λεωφορεία που θα διαθέτουν ζώνες ασφαλείας. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται ανώτατη επιτρεπόμενη ηλικία των λεωφορείων που χρησιμοποιούνται για σχολικές εκδρομές στα 15 έτη και καθορισμός ειδικής άδειας για τους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων ύστερα από επιμόρφωση και ιατρική (ψυχοσωματική) εξέταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ