ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αγωνιζόμαστε για μια ΤΑ στο πλευρό των εργαζομένων

Με τη Γενική Γραμματέα και στελέχη του ΚΚΕ συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΕΝΑΕ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) είχε σήμερα στον Περισσό αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον Σπύρο Χαλβατζή μέλος του ΠΓ και τον Σταύρο Βαρουτσή, υπεύθυνο του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκ μέρους της ΕΝΑΕ ο αντιπρόεδρός της και νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και ο Προκόπης Σιβένας, μέλος του ΔΣ και νομάρχης Πέλλας, έθεσαν τα θέματα των πόρων της Αυτοδιοίκησης και των αρμοδιοτήτων της, της αποκέντρωσης, καθώς και του αναγκαίου προσωπικού που χρειάζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αθήνα - Αττική και γενικά στις μεγάλες πόλεις (κυκλοφοριακό - πλημμύρες κ.ά.) απαιτεί σχεδιασμό για να αντιμετωπιστεί κι αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει, όταν κριτήριο είναι το κέρδος. Σε λίγα χρόνια η κατάσταση θα γίνει πιο ζούγκλα και δε θα ξέρεις από πού να αρχίσεις. Τα θέματα αυτά συναρτώνται με τη λύση του γενικού πολιτικού προβλήματος».

Οσον αφορά την αποκέντρωση, τις αρμοδιότητες και τους πόρους, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Η αποκέντρωση είναι αντίστοιχη της γενικής πολιτικής. Αρα και η συγκεντρωμένη και η αποκεντρωμένη πολιτική θα είναι τσιγκούνικη για τις λαϊκές ανάγκες. Αρμοδιότητες δίνονται, αλλά είναι αρμοδιότητες αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν είμαστε αντίθετοι γενικά στην αποκέντρωση, είμαστε αντίθετοι με τη γενική πολιτική. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Μετά τη συνάντηση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι γνωστή η δική μας αρνητική θέση για το θεσμικό πλαίσιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ πέρα από το αρνητικό θεσμικό πλαίσιο έχουμε και την αρνητική υλοποίηση ακόμα και των υποσχέσεων σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο. Αναμφισβήτητα το ζήτημα της χρηματοδότησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει και εμάς, σε συνδυασμό με τον αγώνα που κάνουμε, οι παροχές από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να είναι τέτοιες, ώστε να μην υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να πληρώνουν σε ιδιώτες ή να επιβαρύνονται με την τοπική φορολογία.

Με βάση την ενημέρωση που είχαμε και η σημερινή κυβέρνηση έχει παρακρατήσει και χρωστάει πολλά. Στο συγκεκριμένο αίτημα εμείς οπωσδήποτε θα συμβάλουμε, διεκδικώντας να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για μία Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία συμβάλλει στην επίλυση των κοινωνικών αιτημάτων χωρίς να επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι».

Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι δικαστικοί

Στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και στα μισθολογικά θέματα των δικαστικών αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος μιλώντας το Σάββατο στη γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Αφού επισήμανε ότι η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο, όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα, χειροτερεύει και ότι με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας οι ιμπεριαλιστές θέλουν να μπαίνουν σε κάθε χώρα και να κάνουν ό,τι θέλουν, τόνισε ότι ο αυταρχισμός περνά σε όλους τους τομείς. Παρατήρησε ότι είναι γενική η τάση συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κάλεσε τους δικαστές και εισαγγελείς να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Αναφερόμενος ακολούθως στους μισθούς των δικαστικών ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι είναι χαμηλότεροι από τους μισθούς άλλων λειτουργών του Δημοσίου, αλλά και αναλογικά αρκετά μικρότεροι από το μέσο όρο των αντίστοιχων της Ευρώπης. Τέλος, ζήτησε να καλυφθούν οι κενές θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και οι ανάγκες σε τεχνολογικές υποδομές.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ψήφισμα που εξέδωσε την Κυριακή απευθύνεται δημόσια στον πρωθυπουργό και ζητά να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, αύξηση οργανικών θέσεων κατά 25%, εθελούσια έξοδος για τους δικαστές που έχουν προβλήματα υγείας, αναβάθμιση της Σχολής Δικαστών. Ακόμα, αποφάσισε δίωρες διακοπές συνεδριάσεων την 27η Γενάρη και 24η Φλεβάρη και πανδικαστική συγκέντρωση, και απειλεί με κατάθεση αγωγών κατά του Δημοσίου εάν δεν ικανοποιηθούν οικονομικά τους αιτήματα και κυρίως η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου δικηγορίας.

Από τη μεριά τους οι παραβρισκόμενοι στη συνέλευση αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, με τις παρεμβάσεις τους αναλώθηκαν σε έναν έμμεσο καβγά με σαφή υπονοούμενα. «Η αποδοχή πολιτικών διορισμών από δικαστικούς δημιουργεί γκρίζες ζώνες στις σχέσεις της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το συνταγματικό πλαίσιο κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού και στους ίδιους τους δικαστές εναπόκειται να επιβεβαιώνουν καθημερινά την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Διαψεύδει ο υπουργός τα περί αντισυνταγματικότητας

Διέψευσε κατηγορηματικά χτες ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, δημοσίευμα του Τύπου βάσει του οποίου το 1ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε με έμμεσο τρόπο αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για τους συμβασιούχους. Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, συμβασιούχων του δημοσίου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το 1ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε πως είναι αντισυνταγματική κάθε μετατροπή συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά την έναρξη ισχύος του ισχύοντος Συντάγματος. Η εφημερίδα σημειώνει βέβαια ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αναφέρεται άμεσα στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 αλλά, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται χωρίς να κατονομάζει, αποτελεί πρόκριμα ενόψει επικείμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν προσφύγει συμβασιούχοι του Δημοσίου που εξαιρούνται του επίμαχου Διατάγματος.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο υπουργός έκανε λόγο για «γνωστές Κασσάνδρες» που σιωπούσαν στο παρελθόν για τον τρόπο που χειρίζονταν το θέμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ενώ τώρα «επιχειρούν να εμφανίσουν δικαστικές αποφάσεις που οδηγούνται στη διαπίστωση αντισυνταγματικοτήτων για ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ότι αφορούν, δήθεν, και το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 για τους συμβασιούχους». Ο υπουργός εκτιμά ότι «στόχος όλης αυτής της παραπληροφόρησης είναι να συγκαλυφτούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του τεράστιου προβλήματος των συμβασιούχων και να διαστρεβλωθεί η αλήθεια γύρω από τον επιτυχή χειρισμό του θέματος αυτού από την κυβέρνηση».

Σύσκεψη για τη χωματερή

Πλατιά σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα που έχει ξεκινήσει διοργανώνει σήμερα η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής από το Θριάσιο Πεδίο. Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 το βράδυ στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ανω Λιοσίων.

Η Διαδημοτική Επιτροπή συνεχίζει έτσι την προσπάθεια συντονισμού της δράσης για να κλείσει η χωματερή των Ανω Λιοσίων και να μην επεκταθεί, να μη γίνει μονάδα ανακύκλωσης - καύσης, να κλείσουν οι υπάρχουσες μονάδες και να μην πηγαίνουν εκεί τα λύματα της Ψυττάλειας. Ταυτόχρονα παραμένει σταθερό το αίτημα να μη δημιουργηθεί καμία χωματερή στο Θριάσιο Πεδίο και να αποκλειστούν από τις νέες χωροθετήσεις τα Ανω Λιόσια, Φυλή, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ