Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι δικαστικοί

Στα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και στα μισθολογικά θέματα των δικαστικών αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος μιλώντας το Σάββατο στη γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Αφού επισήμανε ότι η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο, όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα, χειροτερεύει και ότι με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας οι ιμπεριαλιστές θέλουν να μπαίνουν σε κάθε χώρα και να κάνουν ό,τι θέλουν, τόνισε ότι ο αυταρχισμός περνά σε όλους τους τομείς. Παρατήρησε ότι είναι γενική η τάση συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κάλεσε τους δικαστές και εισαγγελείς να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Αναφερόμενος ακολούθως στους μισθούς των δικαστικών ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι είναι χαμηλότεροι από τους μισθούς άλλων λειτουργών του Δημοσίου, αλλά και αναλογικά αρκετά μικρότεροι από το μέσο όρο των αντίστοιχων της Ευρώπης. Τέλος, ζήτησε να καλυφθούν οι κενές θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και οι ανάγκες σε τεχνολογικές υποδομές.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ψήφισμα που εξέδωσε την Κυριακή απευθύνεται δημόσια στον πρωθυπουργό και ζητά να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, αύξηση οργανικών θέσεων κατά 25%, εθελούσια έξοδος για τους δικαστές που έχουν προβλήματα υγείας, αναβάθμιση της Σχολής Δικαστών. Ακόμα, αποφάσισε δίωρες διακοπές συνεδριάσεων την 27η Γενάρη και 24η Φλεβάρη και πανδικαστική συγκέντρωση, και απειλεί με κατάθεση αγωγών κατά του Δημοσίου εάν δεν ικανοποιηθούν οικονομικά τους αιτήματα και κυρίως η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου δικηγορίας.

Από τη μεριά τους οι παραβρισκόμενοι στη συνέλευση αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, με τις παρεμβάσεις τους αναλώθηκαν σε έναν έμμεσο καβγά με σαφή υπονοούμενα. «Η αποδοχή πολιτικών διορισμών από δικαστικούς δημιουργεί γκρίζες ζώνες στις σχέσεις της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το συνταγματικό πλαίσιο κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού και στους ίδιους τους δικαστές εναπόκειται να επιβεβαιώνουν καθημερινά την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ