Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Προϋπολογισμός σε βάρος των δημοτών

Καταψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καταγγέλλοντας τον εισπρακτικό και ανταποδοτικό χαρακτήρα, αλλά και την έλλειψη έργων ουσίας προς όφελος των Αθηναίων

Στην ίδια αντιλαϊκή «ρότα» συνεχίζει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, μετά και τη χτεσινή - κατά πλειοψηφία - υπερψήφιση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος για το 2005. Τα έσοδα στηρίζονται, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, σε τέλη που εισπράττει ο δήμος από τους δημότες, ενώ στα έξοδα, κυριαρχεί η πολιτική της «εικόνας» και όχι η ουσιαστική κοινωνική πολιτική προς όφελος των Αθηναίων.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταψήφισε και τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα. «Ακόμα και αν υλοποιηθούν, δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της Αθήνας, ιδιαίτερα στις περιοχές που είναι πιο υποβαθμισμένες. Αλλωστε, τα μέτρα που παίρνονται είναι κυρίως ανταποδοτικά και εισπρακτικού χαρακτήρα» τόνισε ο επικεφαλής της και δημοτικός σύμβουλος, Σπύρος Χαλβατζής.

Για το 2005 προϋπολογίζονται έσοδα 610 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 167,55 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα, (δηλαδή το 72,5% των εσόδων) είναι φόροι, τέλη και δικαιώματα.

Με το νέο προϋπολογισμό προστίθενται νέα χαράτσια στους δημότες: Συγκεκριμένα, προβλέπονταν έσοδα από ειδικούς χώρους στάθμευσης, καθώς και τέλη στάθμευσης, από πώληση καρτών και στάθμευσης από παρκόμετρα χωρίς να έχει καν συζητηθεί το ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης, ούτε στην αντίστοιχη διαπαραταξιακή επιτροπή, αλλά ούτε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ανοίγει επίσης νέος κωδικός εσόδων από τέλη και δικαιώματα για εμποροπανηγύρεις, σύμφωνα με Βασιλικό Διάταγμα του 1958!

Τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί για το 2004 ήταν 707 εκατ. ευρώ, από τα οποία μέχρι τις 10 Νοέμβρη του ίδιου χρόνου είχαν εισπραχθεί 441 εκατ. ευρώ (62,3%). Μέχρι το τέλος του χρόνου, το πολύ που θα φτάσουν θα είναι 72%. Είναι σαφές ότι πρόκειται για πλασματικό προϋπολογισμό.

Δαπάνες λειτουργικού χαρακτήρα

Οι δαπάνες του δήμου είναι κύρια λειτουργικού χαρακτήρα και καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες (μισθούς, επιδόματα εργαζομένων, εξοπλισμοί γραφείων κλπ.). Οι δαπάνες για έργα ουσίας, που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των κατοίκων της Αθήνας, είναι περιορισμένες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

  • Οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική (δηλαδή για τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδικών Εξοχών) είναι τέτοιες ώστε απλά να συντηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κτίρια προβλέφτηκαν για το 2004 1,35 εκατ. ευρώ, και δαπανήθηκαν μόλις 76.000 ευρώ (!) ενώ για το 2005 προβλέπονται μόνο 634.000 ευρώ! Οι δαπάνες των «νέων κοινωνικών προγραμμάτων» έφτασαν μόλις στο 41% των προϋπολογισθέντων για το 2004 ενώ για το 2005 προβλέπονται 500.000 ευρώ για τα... αδέσποτα και 1,293 εκατ. ευρώ για τη στέγαση αστέγων.
  • Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στα έξοδα της Διεύθυνσης Πρασίνου - Κηποτεχνίας, δεδομένων των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, σε αυτό τον τομέα. Για το 2004 προβλέπονταν 14,628 εκατ. ευρώ και δαπανήθηκαν μόνο τα 4,125 εκατ. ευρώ (28%). Για το 2005 προβλέπονται 13,528 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα για το πράσινο καλύπτουν μόλις το 2% του συνόλου του προϋπολογισμού. Τα αντίστοιχα έξοδα για το 2004 έφτασαν το 0,9% του προϋπολογισμού.
  • Ο προϋπολογισμός για τη Δημοτική Αστυνομία το 2004 ήταν 1,638 εκατ. ευρώ και δαπανήθηκαν τα 144.544 ευρώ. Για το 2005 ο προϋπολογισμός αυξάνεται στα 2,672 εκατ. ευρώ. Ενώ τα κοινωνικά προγράμματα του δήμου μειώνονται, αυξάνονται κατά πολύ οι δαπάνες για την αστυνόμευση.
  • Για τον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης, ο προϋπολογισμός δαπανών από 4,3 εκατ. ευρώ το 2004 μειώνεται στα 1,950 εκατ. ευρώ το 2005!
Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Ο Σπ. Χαλβατζής, αφού στηλίτευσε τα παραπάνω σημεία του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος, τόνισε: «Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την ανάγκη αναπροσανατολισμού της κατεύθυνσης της δημοτικής αρχής. Εμείς παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους και για να μην επιβάλλονται νέοι φόροι και τέλη και για να υπάρχει μια συνολική αναβάθμιση των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας. Αλλωστε, τα όποια έργα έγιναν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, στις περιοχές της Βουλής, του Ζαππείου, του Κολωνακίου. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί σκληρός, ενωμένος, συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και κατοίκων της πόλης, των πολιτιστικών και άλλων συλλόγων».

Τις εισηγήσεις για τον προϋπολογισμό καταψήφισαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας, ενώ το Τεχνικό πρόγραμμα υπερψήφισε - εκτός της διοίκησης - και η παράταξη του Χρ. Παπουτσή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ