ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ώρα του συμβιβασμού

Η σύγκρουση «αναβάλλεται» για τις 26 του Δεκέμβρη...

Η παράσταση των οπαδών του Γιούστσενκο συνεχίζεται

Associated Press

Η παράσταση των οπαδών του Γιούστσενκο συνεχίζεται
ΚΙΕΒΟ.--

Η ουκρανική Βουλή, γνωστή και ως Ράντα, ενέκρινε χτες το «πακέτο» νομοθετικών αλλαγών σε δύο πεδία, τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, ώστε να επαναληφθεί «σύννομα» ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη χώρα στις 26 του Δεκέμβρη. Επιπλέον, διόρισε νέα εκλογική επιτροπή. Ανάμεσα στις αλλαγές είναι και η πολιτειακή μετατροπή από το κατ' εξοχήν προεδρικό σε ένα πιο «κοινοβουλευτικό» σύστημα. Το όλο πακέτο πέρασε με 402 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 19 αποχές, σύμφωνα με το AP.

Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε «συμβιβασμός». Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Λέονιντ Κούτσμα -που μία μέρα πριν είχε επιτρέψει να «πάρει άδεια» ο «δικός του» υποψήφιος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς (καθαιρώντας τον, άτυπα, αλλά χωρίς να το παραδέχεται), - μίλησε για «τρόπο να αρθεί το αδιέξοδο». Ο πρόεδρος της Βουλής, Β. Λίτβιν, μίλησε για ένδειξη ότι «η Ουκρανία παραμένει ενωμένη». Ο Βίκτορ Γιούστσενκο, ο «φιλοδυτικός» υποψήφιος, που ήθελε διακαώς τη νομοθετική αλλαγή αλλά όχι και την αποδυνάμωση των εξουσιών του Προέδρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν δεν υπάρξει νοθεία, θα νικήσουμε». Ανεπίσημα, στελέχη της παράταξής του δήλωναν περίπου ανακουφισμένα από το συμβιβασμό, αφού, όπως έλεγε ένας από τους συμμάχους του, «δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πάντα». Ο «νικητής» του δεύτερου γύρου των εκλογών της 21ης του Νοέμβρη, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μιλώντας σε οπαδούς του στην Ανατολική Ουκρανία είπε πως «καθόλου ευτυχής» δεν είναι από την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς την «ήπιο πραξικόπημα». «Ολες αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν υπό πίεση», είπε, δηλώνοντας το αυτονόητο.

Από τις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, εξύμνησε την απόφαση της Ράντα. Μιλώντας προ της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Πάουελ έκανε λόγο για «καθαρό μήνυμα (προς την Ουκρανία) από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, σε διπλωματικό στέρεο, και αυτό το στέρεο έκανε τη διαφορά. Τι λέμε; Αφήστε το λαό να αποφασίσει». Ο ύπατος επίτροπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ, Χ. Σολάνα,«συνεχάρη όλες τις πλευρές για τις κρίσιμες αποφάσεις» που πήραν.

Το ΝΑΤΟ δεν έμεινε στα λόγια, αναβάλλοντας προγραμματισμένες συναντήσεις με αντιπρόσωπο της Ουκρανίας στο περιθώριο της Συνόδου. Η εξήγηση αποτέλεσε έμμεση, αλλά ξεκάθαρη και ωμή, παρέμβαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου: Οι αναβληθείσες συνομιλίες, κατά πηγές του, θα διεξαχθούν όταν προκύψει «νέα και νόμιμη κυβέρνηση», πράγμα που αποτέλεσε «ένα σήμα ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την παρούσα ουκρανική κυβέρνηση».

Από την άλλη και η Μόσχα συνέχισε να παρεμβαίνει. Ο Ρώσος βουλευτής Μπορς Γκριζλόφ - που παίζει το ρόλο του απεσταλμένου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία - εξέφερε τη θέση πως μόνο «η νίκη του Γιανουκόβιτς θα επιτρέψει στην Ουκρανία να παραμείνει ακέραιη και ενωμένη».

Σε επίπεδο συμβολισμών, υπήρξαν χτες άλλες δύο ειδήσεις με σημασία. Η πρώτη ήταν η δημοσιοποίηση πληροφοριών από Αυστριακό γιατρό στην έγκυρη και έγκριτη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» ότι ο Γιούστσενκο, το πρόσωπο του οποίου έχει παραμορφωθεί από μυστηριώδη ασθένεια, «δηλητηριάστηκε», πράγμα όμως που δεν άντεξε ούτε 12 ώρες: Ο γιατρός διέψευσε ότι έκανε τέτοια δήλωση. Επίσης χτες, η αμερόληπτη Ιντερπόλ απέσυρε για λόγους που δε διευκρινίστηκαν ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος της «κυρίας φυσικό αέριο», 44χρονης «αγίας» του πορτοκαλί κινήματος και προαλειφόμενης ως πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο.

Σε πιο παρασκηνιακό επίπεδο, το ερώτημα είναι τι είδους συμβιβασμοί έχουν γίνει μεταξύ των Ουκρανών ολιγαρχών και ποια φατρία έχει το πάνω χέρι. Τα συμφέροντα που διέθρεψαν το φαινόμενο Κούτσμα φαίνεται πως θα δέχονταν ακόμη και επικράτηση του Γιούστσενκο αν αυτός συμφωνήσει στους όρους που του θέτουν. Το «Σπίγκελ» προσθέτει και ...ενδείξεις για το αν θα υπάρξει τέτοιος συμβιβασμός: «Αμνηστία για τον Κούτσμα, εξασφάλιση ατιμωρησίας των ανθρώπων γύρω του, και μια σιωπηρή συμφωνία ότι ο πλούτος τους δε θα αμφισβητηθεί». Οι σφόδρα «δημοκράτες» Γιούστσενκο και Τιμόσενκο, άλλωστε, από τους ίδιους κύκλους της νέας ληστρικής τάξης ολιγαρχών προέκυψαν...

Αναβολή

Η ξαφνική αποδοχή του πακέτου των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από μεριάς της αντιπολίτευσης του Β. Γιούστσενκο, έδωσε το δικαίωμα σε ορισμένους να κάνουν λόγο για «τέλος της κρίσης στην Ουκρανία». Μακάρι τα πράγματα να ήταν έτσι! Μακάρι, δηλαδή, το καπιταλιστικό σύστημα να μπορούσε να ξεπεράσει τις αντιθέσεις του «ειρηνικά» και με το πάτημα των κουμπιών, στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης, που χρησιμοποιείται στην Ουκρανική Βουλή, ή με το οποιοδήποτε άλλο σύστημα καταμέτρησης στα αστικά Κοινοβούλια. Η αλήθεια είναι βέβαια πολύ διαφορετική, όπως δείχνει η ζωή, που πάμπολλες φορές απέδειξε το βίαιο και συχνά αιματηρό τρόπο, έως και πολεμικών συρράξεων, που χρησιμοποιούνται για την επίλυση των αντιθέσεων, που αντικειμενικά αναπτύσσονται στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση, από τη στιγμή που η ίδια έγινε αντικείμενο ισχυρότατων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε πανίσχυρα οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα, σε δύο πόλους. Εναν διαρθρωμένο και δομημένο (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) κι έναν σε δυναμική εξέλιξη (Ρωσία, Ενιαίος οικονομικός χώρος, Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας κλπ.).

Η ουκρανική περίπτωση

Το συνταγματικό «πακέτο» αλλαγών που τελικά ψήφισε με 402 ψήφους υπέρ (στους 450) το ουκρανικό κοινοβούλιο μετέθεσε απλώς για λίγους μήνες αργότερα την τελική έκβαση της σύγκρουσης, που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στις μικρές μας οθόνες. Γιατί, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, που μεταφέρει αρμοδιότητες από το αξίωμα του Προέδρου στο Κοινοβούλιο θα αρχίσει να ισχύει από την 1/9/2005. Η λεπτομέρεια αυτή δεν είναι καθόλου μικρή κι ασήμαντη. Ηταν αποτέλεσμα συμβιβασμού των εμπλεκόμενων δυνάμεων. Ασχετα από το ποιος θα είναι αυτός που θα νικήσει στις εκλογές της 26ης Δεκέμβρη, είναι φανερό πως δε θα μπορέσει να «ξεκαθαρίσει» εύκολα τους διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας, που ήταν και η «πέτρα του σκανδάλου», αφού θα βρίσκεται σε συνεχή πίεση και όλοι θα γνωρίζουν πως οι όποιες δικαιοδοσίες του είναι υπό αναίρεση μετά την 1/9/2005, σε περίπτωση που δε συμπίπτουν με την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Ομως και το ουκρανικό Κοινοβούλιο θα είναι σε σχετική αδυναμία να δώσει «κατευθυντήριες γραμμές», ειδικά στο ζήτημα των διεθνών προσανατολισμών της χώρας. Κι αυτό γιατί την 1/9/2005, όταν θα αυξηθούν οι δικαιοδοσίες του, θα ξεκινά στην Ουκρανία μια νέα προεκλογική περίοδος, αφού ένα εξάμηνο αργότερα, την άνοιξη του 2006, αναμένεται υπό «φυσιολογικές συνθήκες» να διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Να γιατί οι συνταγματικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε το ουκρανικό κοινοβούλιο, δεν είναι τίποτ' άλλο από αναβολή της τελικής, της μετωπικής σύγκρουσης, για έναν περίπου χρόνο. Ενα χρόνο, που θα περικλείει όλα τα χαρακτηριστικά της «έρπουσας κρίσης», και της «μάχης χαρακωμάτων» των δύο «στρατοπέδων», έντασης των παζαριών των ...«μεγάλων».

Καμία κρίση δεν αποσοβήθηκε, κανένας κίνδυνος δεν αποτράπηκε οριστικά για την Ουκρανία και το λαό της.


Ελισαίος Βαγενάς

Π. ΣΙΜΟΝΙΕΝΚΟ
Την προτείναμε από το 1999...

Με δήλωσή του ο Π. Σιμονιένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, χαιρέτισε τη σχετική συνταγματική μεταρρύθμιση. Οπως σημειώνει: «Η ιδέα της πολιτικής μεταρρύθμισης, για την οποία εδώ και πέντε χρόνια, αρχίζοντας από το 1999, αγωνίζονταν οι κομμουνιστές, βρήκε μερική επιβεβαίωση, μετά τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Μια σειρά ζητημάτων τα οποία παρέμειναν άλυτα, όπως είναι το ζήτημα της μεταφοράς της εξουσίας στο Κοινοβούλιο και στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς και τα ζητήματα ενίσχυσης της εξουσίας των τοπικών συμβουλίων, δε θα παραμείνουν χωρίς προσοχή και θα επιλυθούν στο Κοινοβούλιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ