ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν χτες 57 εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν χτες 57 εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου Κερατσινίου, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες. Χτες το πρωί, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο διεκδικώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

Οι εργαζόμενοι, όλοι πτυχιούχοι, απασχολούνται στη δημοτική επιχείρηση με 4ωρη απασχόληση, σε 12μηνο πρόγραμμα και αμείβονται με 300 ευρώ το μήνα. Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της λειτουργίας του προγράμματος το υπουργείο Εσωτερικών δεν έδινε τα απαραίτητα κονδύλια για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε καμιά διεκδίκηση των απαιτούμενων πόρων και κατά διαστήματα έδινε στους εργαζόμενους κάποια έναντι των οφειλών της προκειμένου να κάμψει τις κινητοποιήσεις τους. «Διαρκώς, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, υπόσχεται πως θα πληρωθούμε από στιγμή σε στιγμή. Μόνο που αυτές οι υποσχέσεις διαρκούν εννέα μήνες».

Στο πλευρό τους βρέθηκαν χτες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας. Η αγωνία των εργαζομένων κορυφώνεται και από το γεγονός πως σε δύο μήνες που λήγει το πρόγραμμα οι ίδιοι θα βρεθούν στο δρόμο και θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. «Οι μέχρι τώρα εξελίξεις, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, δείχνουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση του οικονομικού αιτήματος. Η σχέση μας με το δήμο είναι μονόπλευρη: συνεπάγεται μόνο υποχρεώσεις και κανένα δικαίωμα. Οταν προσπαθούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, μας παραπέμπουν σε τρίτους ενώ την ίδια στιγμή ο δήμος καρπώνεται την εργασία και τις υπηρεσίες μας».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Καμιά αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2005

Κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μετατρέψει τους δήμους σε έναν ακόμα φορομπηχτικό μηχανισμό, η αγωνιστική Δημοτική Αρχή της Νίκαιας, μετά από πρόταση του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου, αποφάσισε για το 2005 να μην επιβάλει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για τα λαϊκά στρώματα! Η μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών αφορά στην κατοικία και τα καταστήματα. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τράπεζες και μεγαλοεπιχειρήσεις, ο δήμος αποφάσισε την αναπροσαρμογή των τελών.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, με στόχο την προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Αν και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν επιλύονται, αλλά εντείνονται με ευθύνη της κυβέρνησης, αν και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, ο Δήμος της Νίκαιας αρνείται να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που του προσφέρει το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να επιβάλει επιπλέον φόρους.

Σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή των τελών για μεγάλες επιφάνειες (υπηρεσίες, τράπεζες), αυτή θα γίνει σύμφωνα με την οικονομική τους επιφάνεια και την όχληση που προκαλούν στην πόλη. Με ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή δεσμεύεται ότι οποιαδήποτε κονδύλια χρειαστούν θα εξοικονομηθούν από μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής και υπηρεσίες και όχι από τα καταστήματα και τα νοικοκυριά, που ήδη έχουν επιβαρυμένο εισόδημα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που τα δημοτικά τέλη κρατούνται στο 0%. Η σημερινή αγωνιστική Δημοτική Αρχή έχει εκτιμήσει ότι τα δημοτικά τέλη είναι ήδη πολύ υψηλά για τους δημότες. Το γεγονός της μηδενικής αύξησης στα δημοτικά τέλη, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, «δείχνει και τη διαφορά της σημερινής διοίκησης, η οποία επιμένει στην πολιτική της μη επιβάρυνσης του δημότη, σε αντίθεση με την προηγούμενη που ακολουθούσε μια φορομπηχτική πολιτική. Η σημερινή δημοτική αρχή, αν και βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, καταβάλλει προσπάθειες για την ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών των πολιτών, βελτιώνοντας καθημερινά τις παροχές της στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πρόβλημα με το κυκλοφοριακό

Στο σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στον κόμβο των οδών «μικρής παράκαμψης» - Πανεπιστημίου στα Γιάννενα, που οδηγεί στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Δουρούτης και το Πανεπιστήμιο, αναφέρεται η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη και Τάκη Τσιόγκα προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλο και Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λιάπη.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση «ο κόμβος αυτός αποτελεί μοναδική πρόσβαση προς το Περιφερειακό Νοσοκομείο Δουρούτης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα και οι ασθενείς που μεταφέρονται με άλλα μέσα προς το Νοσοκομείο, να χρειάζεται κατά τις ώρες αιχμής να περιμένουν μέχρι ένα τέταρτο της ώρας ή και περισσότερο για να περάσουν αυτόν τον κόμβο πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους. Η μεγάλη καθυστέρηση αφορά και τις χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές που μετακινούνται προς το Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο (πάνω από 3.000 εργαζόμενοι και πάνω από 10.000 φοιτητές)».

Παράλληλα, επισημαίνουν οι βουλευτές του Κόμματος «η λεγόμενη "μικρή παράκαμψη" της πόλης σχεδιάστηκε, χωρίς να προβλέπεται ανισόπεδος κόμβος ή άλλος τρόπος στο συγκεκριμένο σημείο που να εξυπηρετεί την αυξημένη κυκλοφορία. Δεν κατασκευάστηκαν ανισόπεδοι κόμβοι σε κανένα άλλο σημείο της διαδρομής της παράκαμψης, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται γενικά η κυκλοφορία του Λεκανοπεδίου. Σαν να μην έφτανε αυτό, η αστική συγκοινωνία είναι πολύ κακή, ανεπαρκής και πανάκριβη. Ολα τα παραπάνω δημιουργούν χαώδη κυκλοφοριακή κατάσταση κυρίως κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής και ξεζουμίζουν με το πανάκριβο εισιτήριο τους επιβάτες και κυρίως τους φοιτητές».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή, άμεσα και οριστικά, αλλά και για να μειωθεί η τιμή του εισιτηρίου των αστικών λεωφορείων. Επίσης, αν προτίθεται να εξασφαλίσει δωρεάν μεταφορά για το Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές, αλλά και για τους άλλους επιβάτες κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία τους.

Καθημερινά τα ατυχήματα στο τραμ

Eurokinissi

Ενα ατύχημα κάθε μέρα σημειώνεται - κατά μέσο όρο - στο δίκτυο του τραμ της Αθήνας και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η διοίκηση της εταιρίας «Τραμ ΑΕ», τα ατυχήματα οφείλονται κυρίως στην παραβίαση της προτεραιότητας από τους οδηγούς των οχημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα η «Τραμ ΑΕ», η λειτουργία του τραμ βελτιώνεται σταδιακά και αυξάνεται η επιβατική του κίνηση, γεγονότα που κάνουν αισιόδοξη τη διοίκηση της εταιρίας για το μέλλον του νέου συγκοινωνιακού μέσου. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι του τραμ αναφέρουν ότι καθημερινά χρησιμοποιούν το συγκοινωνιακό μέσο 38.000 έως 40.000 επιβάτες, εκ των οποίων το 65% μετακινείται εντός του αστικού ιστού. Περιοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση είναι η Νέα Σμύρνη και το Π. Φάληρο.

Η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται επεκτάσεις προς Βούλα και Πειραιά, με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ καθώς και προς Κερατσίνι, Χατζηκυριάκειο, Φρεαττύδα και Κατεχάκη, με χρηματοδότηση από το Δ' ΚΠΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ