ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Εργοδοτικός αυταρχισμός ενάντια στη συνδικαλιστική δράση

Ιδιαίτερα επιθετική η εργοδοσία κατά των μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

Την ένταση του αυταρχισμού της εργοδοσίας τροφοδοτεί η αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Το κεφάλαιο και η κυβέρνηση σε αγαστή σύμπνοια προσπαθούν με τρομοκρατία και αυταρχισμό να υποτάξουν κάθε φωνή αντίστασης, υπεράσπισης δικαιωμάτων και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Ιδιαίτερα επιθετική δείχνει η εργοδοσία κατά του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Τρία γεγονότα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες, σε εργασιακούς χώρους, έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα τα παραπάνω, αλλά και να καταδείξουν ότι ο μόνος δρόμος απάντησης στις αντεργατικές ενέργειες είναι η αντίσταση και ο αγώνας.

Επαναπρόσληψη απολυμένης

Στα εργοστάσια «ΑΛΟΥΜΙΝΚΟ» και «ΑΛΤΕΚ» του Θ. Καρανικόλα, στα Οινόφυτα Βοιωτίας, «βασιλεύει» ο εργασιακός μεσαίωνας. Η τρομοκρατία ενάντια στους 250 εργαζόμενους, οι απολύσεις, η παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, των εργασιακών σχέσεων και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Μπροστά σ' αυτή την άθλια κατάσταση, οι εργαζόμενοι δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια, αλλά έφτιαξαν σωματείο, κάτι που δεν άρεσε στον εργοδότη.

Μόλις προχτές, όταν του γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών για την ίδρυσή του, άρχισε τις απειλές προς τους εργαζόμενους, την απαγόρευση εργασίας στον πρόεδρο και στον αντιπρόεδρο της προσωρινής διοίκησης, ενώ απέλυσε την εργαζόμενη Αρχοντία Γούνη, επειδή έμαθε ότι ήταν γραμμένη στο υπό ίδρυση σωματείο.

Η θέληση, όμως, των εργαζομένων και της προσωρινής διοίκησης του σωματείου και η παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΕΚ Θήβας άλλαξαν, προς το παρόν, τα σχέδια της εργοδοσίας, που δέχτηκε, ακόμα, να επαναπροσλάβει και την απολυμένη εργάτρια. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Παναγιώτης Χριστοφιλογιάννης, πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ του σωματείου, «δε θα μας βάλει φρένο η τρομοκρατία του εργοδότη, ούτε θα κάνουμε πίσω. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και γι' αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους να γραφτούν στο νεοσύστατο σωματείο μας. Ολοι μαζί θα πετύχουμε».

«Μαθήματα» αυθαιρεσίας

Στο ΤΕΕ Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Βασιλικό Εύβοιας, εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια, για δεύτερο χρόνο, η Βίκυ Κοτρίκλα, στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Εύβοιας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Αττικής και Νήσων του ΟΑΕΔ.

Εκεί έχει αναπτύξει συνδικαλιστική δράση. Αυτή ακριβώς η δράση δεν «αρέσει» στο διευθυντή του ΤΕΕ, Ν. Τελιούση, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει τέλος στη συνδικαλιστική δράση της εκπαιδευτικού, στέλνοντας ακόμα και ψεύτικες αναφορές (ότι δήθεν διακινεί κομματικά έντυπα η συνδικαλίστρια) στην προϊστάμενη αρχή. Η τελευταία, δε, εκλαμβάνοντας ως αληθινή την αναφορά, απαντάει διά του αρμόδιου διευθυντή, Λ. Ρούλια, ότι «αν συνεχιστεί η απαράδεκτη τακτική, όπως αναφέρεται στο έγγραφό σας και υποτροπή αυτής, θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα».

Ομως, την αναφορά αρνούνται να την επιδώσουν στην αναφερόμενη. Παράλληλα, δε, από τις αρχές του σχολικού έτους ο διευθυντής τής έχει επιβάλει περιορισμένο ωράριο, ενώ ασκεί πιέσεις και στους υπόλοιπους καθηγητές να υπογράψουν υπόμνημα για την απομάκρυνσή της από το ΤΕΕ. Σημειωτέον πως ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βαγγέλης Σκαραμαγκάς, παρότι είναι γνώστης των αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών ενεργειών του διευθυντή, αρνείται να καλέσει συνεδρίαση του ΔΣ για να συζητηθεί η δίωξη της συνδικαλίστριας και μέλους του οργάνου.

Ενοχλούσε το πανό του ΠΑΜΕ

Μόλις προχτές, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Λιβαδειά, επέλεξε η διοίκηση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (ΠΕΣΙΝΕ) για να κατεβάσει πανό του ΠΑΜΕ που είχε αναρτηθεί σε κολόνα ηλεκτροφωτισμού, έξω από το εργοστάσιο.

Βέβαια, η προκλητική ενέργεια δεν έμεινε αναπάντητη. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση και με ανακοίνωση, που μοιράστηκε στους εργαζόμενους, καταγγέλλουν την ΠΕΣΙΝΕ για προσπάθεια παρεμπόδισης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και φίμωσης κάθε φωνής που αμφισβητεί την κυριαρχία της. Κάλεσαν, τέλος, συνδικαλιστές, σωματεία και Εργατικό Κέντρο να καταδικάσουν τις προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες του κεφαλαίου. Επίσης, τους εργαζόμενους για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Λιβαδειά, για να δοθεί ταξική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-βιομηχάνων.

ΑΝΚΕΡ
Στο κενό και ο νέος εκβιασμός

Αλλη μια επιχείρηση εκβιασμού έπεσε στο κενό, αφού χτύπησε και πάλι στην ενωμένη και αποφασιστική στάση των εργαζομένων της ΑΝΚΕΡ που με αξιοπρέπεια υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους και στην άμεση είσπραξη των δεδουλευμένων 3 και 4 μηνών που τους οφείλει ο ιδιοκτήτης της ΑΝΚΕΡ.

Το βράδυ της Τετάρτης μέσα από νέα Γενική Συνέλευση απέρριψαν και πάλι την πρόταση της εταιρίας ΣΚΑΙΠΑΚ που νοίκιασε το εργοστάσιο της ΑΝΚΕΡ και προσπαθεί με απροκάλυπτες παρεμβάσεις να εκβιάσει τους εργαζόμενους να μπουν για δουλιά υποχωρώντας από τις διεκδικήσεις τους.

Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και επαναλειτουργία του εργοστασίου με την επιστροφή όλων (97) στη δουλιά, με τη νέα απόφασή τους έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα προς την εργοδοσία πως θα συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν και προς το υπουργείο Απασχόλησης και προειδοποιούν πως θα παλέψουν με κάθε τρόπο ώστε το έκτακτο βοήθημα των 700 ευρώ που δίνεται από τον ΟΑΕΔ, να το εισπράξουν όλοι χωρίς περιορισμούς. Με βάση την απόφαση του ΟΑΕΔ, δικαιούνται να το εισπράξουν μόνο όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 14.500 ευρώ. Αυτή η προϋπόθεση αποκλείει από το δικαίωμα στο επίδομα τους 67 από τους 97 εργαζόμενους.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανάγκη υπαγωγής στο Δημόσιο

Την υπαγωγή στο Δημόσιο του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας, ζήτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησής του σχετικά με τις επισχέσεις, στις οποίες έχουν καταφύγει οι εργαζόμενοι, λόγω του ότι δεν υπάρχουν τακτικές ενισχύσεις.

Ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, αν και αποδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος και επικαλέστηκε παλιότερη δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με την υπαγωγή του στο Δημόσιο, επισήμανε ότι «υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω της νομικής κατάστασής του. Ουσιαστικά, αυτό κτίστηκε από ξένους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στη δεκαετία του 1960. Εχει ένα περίεργο νομικό καθεστώς. Δωρήθηκε και έγινε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου». Οσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις υποστήριξε ότι διατίθενται φέτος 5πλάσια κονδύλια από τις προηγούμενες χρονιές.

«Αυτό το κέντρο δεν είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα», σημείωσε, ανταπαντώντας, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης και συνέχισε, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπόκειται στα φιλανθρωπικά αισθήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων χρηματοδοτών. Είναι ένα κέντρο, που προσφέρει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε παιδιά με ειδικές ανάγκες». Εστιάζοντας στο πρόβλημα, τόνισε ότι «οι χρηματοδοτήσεις είναι τέτοιες και με τέτοιο ρυθμό, ώστε και το προσωπικό δεν πληρώνεται τακτικά και η διατροφή των τροφίμων είναι κακής ποιότητας. Νομίζουμε ότι αυτό το κέντρο πρέπει να γίνει δημόσιο. Αν μείνει στην κατηγορία την οποία περιγράφει ο χαρακτηρισμός του, θα έχει μονίμως τα προβλήματα που ζει το προσωπικό του. Γι' αυτό και κάθε τόσο κινητοποιείται και κάνει επίσχεση εργασίας. Αυτό σημαίνει κακή λειτουργία του κέντρου».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ
Σήμερα οι εκλογές στο σωματείο

Σήμερα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, αναμένεται να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Πανελλαδικό Σωματείο εργαζομένων στα Βιομηχανικά Αέρια.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες να γίνουν χτες, όμως ο κ. Μπουδουρίδης, διευθυντής του εργοστασίου «Air Liquit» όπου γίνονται κάθε χρόνο οι εκλογές, εμπόδισε τη διεξαγωγή τους. Αρχικά ζητούσε από τους συνδικαλιστές να υπογράψουν κείμενο με το οποίο θα δήλωναν πως ζήτησαν, χωρίς αποτέλεσμα, από άλλες επιχειρήσεις να παραχωρήσουν χώρο για τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι συνδικαλιστές αρνήθηκαν και αποφάσισαν να στήσουν τον εκλογικό μηχανισμό στο φυλάκιο του εργοστασίου όπου δε δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα στην επιχείρηση.

Τότε και αφού ήδη είχε αρχίσει η ψηφοφορία, ο διευθυντής του εργοστασίου έδωσε εντολή στους φύλακες να μην επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν εργαζόμενο άλλης επιχείρησης που θα έρχεται να ψηφίσει. Τελικά η δικαστική αντιπρόσωπος διέκοψε την ψηφοφορία και ασφάλισε την κάλπη στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο διευθυντής του εργοστασίου, μετά από παρεμβάσεις των συνδικαλιστών του σωματείου συνελήφθη για παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ