ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Αρχισαν χτες 48ωρη απεργία

Σήμερα η προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στην πλατεία Βάθης, ώρα 10 π.μ.

Ξεκίνησε χτες η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ για τη διεκδίκηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Οι ταξικές δυνάμεις συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία και καλούν και τους άλλους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά. Καλούν επίσης σε αποφασιστική συμμετοχή στην απεργιακή προσυγκέντρωση, που οργανώνει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Βάθης, στις 10 το πρωί. Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει μία ώρα αργότερα στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή, επιβάλλεται «να συντονίσουμε τα αγωνιστικά μας βήματα με άλλα στρώματα λαϊκά, κοινωνικά, άλλους κλάδους εργαζομένων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ που θίγονται από την ίδια πολιτική, να λαβώσουμε πιο καίρια την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της ΕΕ που κατευθύνει τα κόμματα του ευρωπροσανατολισμού, που τις στηρίζουν, καθώς και τη συναινετική εργοδοτική συνδικαλιστική ηγεσία στην ΠΟΕ - ΟΤΑ».

Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις είναι: Σταθερή μόνιμη εργασία για όλους. Μονιμοποίηση όλων και πρόσληψη μόνο μονίμων. Κατάργηση του θεσμού των «εκτάκτων» και της μερικής απασχόλησης. Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ, μεροκάματο 48 ευρώ και σύνταξη 960 ευρώ. Βαρέα και Ανθυγιεινά στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 55 για τους άντρες και τα 50 για τις γυναίκες, 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Θέσπιση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου για όλους (30ωρο - 6ωρο - 5ήμερο για τα ΒΑΕ). Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και πέρασμα των εργαζομένων - σε αυτές - σε μόνιμες θέσεις στους ΟΤΑ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν σήμερα οι γιατροί

Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία απεργούν πανελλαδικά σήμερα και στις 17 Δεκέμβρη για την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Ωστόσο όμως οι απεργιακές κινητοποιήσεις που εξάγγειλε η ΟΕΝΓΕ δείχνουν ως μια εθιμοτυπική δραστηριότητα παρά αγωνιστική διεκδίκηση καθώς δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο απ' τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, τόσο το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Ετσι δίνεται η ευκαιρία στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει ότι η πολιτική της έχει την επιδοκιμασία απ' την πλειοψηφία των γιατρών καθώς η συμμετοχή στις απεργίες είναι χαμηλή.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Νοσοκομειακών Γιατρών» καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στην απεργία και να δώσουν το πραγματικό περιεχόμενο στην κινητοποίηση. «Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΕΓ, Νέοι Γιατροί με το πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους επιδιώκουν να κρύψουν ότι συμφωνούν με τη βασική κατεύθυνση των μέτρων για την επιχειρηματική δράση, για να γίνει "ανταγωνιστικός", δηλαδή ιδιωτικοποιημένος ο Δημόσιος Τομέας Υγείας, υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική. Γι' αυτό έχουν σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και δεν απαλλάσσονται απ' αυτές με τις όποιες κινητοποιήσεις εξαγγέλλουν αφού ουσιαστικά στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο».

Η Πανεπιστημονική πιστεύει ότι ο αγώνας των γιατρών θα ισχυροποιείται, θα γίνεται πιο αποτελεσματικός, από τη στιγμή που συντονίζεται με τον αγώνα των άλλων εργαζομένων και από κοινού θα διεκδικούν αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και φαρμάκου με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«ΔΕΠΟΣ ΑΕ»
Αγωγή του προέδρου κατά εργαζόμενου

Σε συνεχή προσπάθεια περιορισμού της δράσης και ελέγχου των εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ ΑΕ) επιδίδεται ο πρόεδρός της, Θεόδωρος Σκαρτσιάρης, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής αποτελεί η απαράδεκτη και ταυτόχρονα εκφοβιστική, για το σύνολο των εργαζομένων, αγωγή που άσκησε ενάντια στον Λυμπέρη Αποστολόπουλο, μέλος του ΔΣ της «ΔΕΠΟΣ ΑΕ» και εκπρόσωπο των εργαζομένων, επειδή τόλμησε να καταγγείλει το γεγονός της μη συνεδρίασης του ΔΣ για πάνω από έξι μήνες, με ευθύνη, όπως καταγγέλλει, του προέδρου της «ΔΕΠΟΣ ΑΕ»!

Με την αγωγή του ο Θ. Σκαρτσιάρης ζητά από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων το ποσό των 30.000 ευρώ, τη σύνταξη επιστολής όπου θα ανακαλεί τα όσα καταγγέλλει και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του την επιβολή χρηματικής ποινής 5.869 ευρώ και την προσωπική του κράτηση ενός έτους.

Συγκεκριμένα, ο Λ. Αποστολόπουλος με επιστολή του με ημερομηνία 12/11/04 προς τον ίδιο τον πρόεδρο της «ΔΕΠΟΣ ΑΕ» αναφέρει ότι έχει να συγκαλέσει το ΔΣ της Επιχείρησης από τις 19/7/2004, με «αποτέλεσμα η ανώτατη διοικητική και διαχειριστική αρχή της εταιρίας να έχει υποκατασταθεί από εσάς».

Χαρακτηρίζει προσχηματικό το επιχείρημα του προέδρου, ότι οι σύμβουλοι δεν ενδιαφέρονται πλέον να προσέλθουν στις συνεδριάσεις του ΔΣ, επειδή «την αδράνεια αυτή, συνεχίζει, την έχετε προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό εσείς με τις πράξεις σας και τη συμπεριφορά σας απέναντί τους. Η πρόθεσή σας αυτή έγινε περισσότερο από εμφανής στην τελευταία συνεδρίαση της 24/5/2004, την οποία στην κυριολεξία τορπιλίσατε και της οποίας τα πρακτικά ακόμη περιμένουμε, παραβιάζοντας κατάφωρα για μια ακόμη φορά τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η κατάσταση αυτή συσσωρεύει καθημερινά νέα προβλήματα στην επιχείρηση και την οδηγεί σε μαρασμό, τέλμα και απαξίωση, η δε αγωνία των εργαζομένων έχει φτάσει στο κατακόρυφο. «Ως εκ τούτου, καταλήγει μεταξύ άλλων, επειδή υπάρχει αδιαφάνεια για το πώς διοικείται η εταιρία λόγω της μη λειτουργίας του ΔΣ, είμαι αναγκασμένος μέχρις ότου σταματήσει η προβληματική αυτή διαχείριση να δηλώσω ότι απεκδύομαι πάσης ευθύνης».

Ο πρόεδρος της «ΔΕΠΟΣ ΑΕ», Θ. Σκαρτσιάρης, ισχυρίζεται στην αγωγή του ότι έστειλε έγγραφες προσκλήσεις στις 28/6, 9/7 και 14/7 (καλοκαιρινές άδειες) προς τα μέλη του ΔΣ για να συνεδριάσουν. Πουθενά βέβαια δε λέει γιατί τους επόμενους μήνες δε συγκάλεσε το ΔΣ, γεγονός που εξηγείται, αφού, όπως αναφέρει, συμβουλεύτηκε τη νομική υπηρεσία της επιχείρησης, η οποία του έδωσε το «πράσινο φως» για τη λήψη αποφάσεων, χωρίς αποφάσεις του ΔΣ.

Χαρακτηρίζει «προσβολή της προσωπικότητάς του» τα όσα καταγγέλλει ο Λ. Αποστολόπουλος για απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου σε βάρος των εργαζομένων. Αναφέρουμε ωστόσο ότι σε έγγραφο με ημερομηνία 1/4/2004 το σωματείο καταγγέλλει τον πρόεδρο για «αήθη επίθεση που έχετε εξαπολύσει προς την πρόεδρο της ΣΕΔΕΠΟΣ και τους εργαζόμενους της επιχείρησης υβρίζοντάς τους με απαράδεκτο τρόπο (σκουπίδια, ρουφιάνοι, αλήτες, λαμόγια θα σας διαλύσω, κλπ.)».

Σοβαρότατες βεβαίως είναι οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς το σωματείο επανειλημμένα έχει καταγγείλει αυτήν την κατάσταση, απ' ό,τι όμως φαίνεται δεν «ιδρώνει κανένα αυτί». Σημειώνεται δε ότι ο πρόεδρος της «ΔΕΠΟΣ ΑΕ» διορίστηκε επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αρχαιρεσίες στους λογιστές

Μεθαύριο, Σάββατο, 11 Δεκέμβρη, αρχίζουν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης στην Ενωση Λογιστών Αθήνας και ολοκληρώνονται την Τετάρτη, 15 Δεκέμβρη. Τα μέλη της ένωσης για να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας ή το συνδικαλιστικό τους βιβλιάριο. Το πρόγραμμα των εκλογών έχει ως εξής:

Σάββατο, 11 Δεκέμβρη από 10 πμ έως 5μμ. Κυριακή, 12 Δεκέμβρη από 10πμ έως 7μμ. Δευτέρα και Τρίτη από 1μμ έως 8μμ. Τετάρτη από 2μμ έως 9μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ