ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δικομματικό σκηνικό συμψηφισμού

Στον αστερισμό των αποκαλύψεων εκτός των εργασιών της συνεχίζει να κινείται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά προμήθεια εξοπλισμών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ αφήνουν να διαχέεται μια ατμόσφαιρα επαπειλούμενων αποκαλύψεων, οι μεν για τραπεζικούς λογαριασμούς που αφορούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι δε για βιντεοταινίες που δείχνουν στελέχη του υπουργείου Αμυνας να συναλλάσσονται με Ρώσους αξιωματούχους της βιομηχανίας όπλων.

Το σκηνικό αυτό δεν είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί και από τα δύο κόμματα, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμψηφισμός και να μη φθάσει η Επιτροπή στη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες και αδιαφανείς είναι και κυρίως εξυπηρετούν ΝΑΤΟικές επιδιώξεις.

Χτες η «Ελευθεροτυπία» με δημοσίευμά της ανέφερε ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμερο για το περιεχόμενο των βιντεοκασετών (DVD) και γι' αυτό ακριβώς το λόγο απομακρύνθηκε από τη θέση του στενός συνεργάτης του υπουργού Αμυνας. Γνώστης του περιεχομένου εμφανίστηκε αρχικά και το μέλος της Επιτροπής βουλευτής της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου, αλλά προφανώς κατόπιν πιέσεων στη συνέχεια ανακάλεσε τη δήλωσή του.

Ο πρώην διευθυντής ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας, Τ. Γκουριώτης (ο οποίος «φωτογραφιζόταν» από τα δημοσιεύματα ως πρωταγωνιστής στις βιντεοκασέτες), με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την ανάκληση της δήλωσης Κεδίκογλου και ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Πάντως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν μέσα στην Επιτροπή να ζητήσουν να προσκομιστούν οι κασέτες λέγοντας ότι δε θα καταφύγουν στο «λαϊκισμό». Το βράδυ όμως και αφού είχε λήξει η συνεδρίαση, είπαν ότι τελικά αποφάσισαν να ζητήσουν να κατατεθούν οι βιντεοκασέτες στην Επιτροπή.

Χτες συνέχισε την κατάθεσή του ο γραμματέας εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Γ. Ζορμπάς (θα συνεχίσει τη Δευτέρα) και επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπήρχαν επαρκείς εγγυήσεις από την πλευρά των Ρώσων για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ενώ για τα αμερικανικά ραντάρ είπε ότι η σύμβαση είναι επαχθής. Παραδέχτηκε δε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του συνάντησε εκπροσώπους εταιριών όπλων. Κατά ερμηνεία που έδιναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ζορμπάς παραδέχτηκε ότι ο νυν υπουργός Αμυνας υπέγραψε εγκριτική απόφαση για τη σύμβαση των TPQ, ίδια με αυτήν για την οποία κατηγορείται ο Γ. Παπαντωνίου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μόνο το «φρένο» του Μητσοτάκη βλέπει

Δεν... είδε ο πρωθυπουργός συνεργάτη του υπουργού Εθνικής Αμυνας να «συναλλάσσεται» με Ρώσους εμπόρους όπλων. Ετσι τουλάχιστον υποστηρίζει αρμοδίως η κυβέρνηση. Πάντως δεν αποφεύγει, για άλλη μια φορά, τη διαφοροποίηση με τον Κ. Μητσοτάκη, σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι να αξιοποιηθεί ο τ. εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς, σε κυβερνητική θέση.

Στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Β. Αντώναρο, ο τελευταίος διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου που θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει παρακολουθήσει βίντεο, που δείχνει ύποπτες συναλλαγές συνεργάτη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με αντιπροσώπους ρώσικης βιομηχανίας όπλων.

Απαντώντας σε δήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το καθεστώς της προμήθειας των ρωσικών οπλικών συστημάτων, πρόκειται για παρωδία, ο Β. Αντώναρος είπε ότι «όλες οι δηλώσεις, όλες οι κινήσεις, όλες οι τοποθετήσεις που γίνονται έχουν ένα και μόνο στόχο, να ακυρώσουν μεταξύ των άλλων την αποτελεσματικότητα που έχει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής».

Ωστόσο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να συμπεριλάβει στο «όλες» τη δήλωση του επιτίμου προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, Κ. Μητσοτάκη, σχετικά με το γενικό γραμματέα εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ένα από τα βασικά πρόσωπα στις έρευνες της εξεταστικής επιτροπής, Γ. Ζορμπά.

Θυμίζουμε ότι μιλώντας ο Κ. Μητσοτάκης προχθές το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ΜΕΓΚΑ», είπε ότι «ο κ.Ζορμπάς ως παλιός εισαγγελέας, βλέπει το θέμα από τη δική του οπτική γωνία και ενδεχομένως θα ήθελε να στείλει στη Δικαιοσύνη πολύ περισσότερες υποθέσεις. Γι' αυτό εγώ δε δυσκολεύτηκα να πω από την αρχή, ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να βάλει φρένο στον κ. Ζορμπά. Η πολιτική ηγεσία, δηλαδή η κυβέρνηση, ο υπουργός και ο πρωθυπουργός, θα αποφασίσουν ποιες υποθέσεις θα πάνε, διότι σας ξαναλέγω, αν πάνε πολλές υποθέσεις...»

Επίσης: «Ο άνθρωπος, εισαγγελεύς ήταν όλη του τη ζωή, είναι φυσικό να αναζητά ευθύνες περισσότερες απ' ό,τι θα αναζητούσε τυχόν ένας άλλος στη θέση του». Αλλα και: «Δεν ξέρω εάν η επιλογή ενός τέως εισαγγελέως ήταν η καλύτερη γι' αυτή τη θέση, αλλά δεν κάνω κριτική εγώ της κυβερνήσεως... Απλώς λέω ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να βάλει φρένο...».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Νεοσσός Μητσοτάκης

Συγκεντρώνει πάνω του το εξής παράδοξο: Θυμίζει έντονα καρτούν, αλλά, όταν τον απολαμβάνουμε σαν καρτούν, ξαφνικά θυμόμαστε πως είναι άνθρωπος. Διωγμένος από καρτούν και ανθρώπους, ο Κυριάκος ξέρει πως δεν μπορεί ν' απογαλακτιστεί από τη ματαιοδοξία του μπαμπά και την παρουσία της μεγάλης αδελφής με το γνωστό χαμόγελο. Νιώθει πως είναι ο τελευταίος τροχός στο μονίμως τροχαίο ατύχημα της αμάξης της οικογενείας του.

Οπως γνωρίζει και ο τελευταίος γάτος, τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Στην περίπτωση του Κυριάκου, τα μάτια θυμίζουν τις μικρές ασημένιες μπίλιες στο φλίπερ την ώρα του παιχνιδιού. Αν μιλάμε για σκορ στο φλιπεράκι του Κυριάκου, τα μηδενικά βγάζουν μάτια.

Ο ρόλος του Κυριάκου στην εκκλησία της πολιτικής είναι συγκεκριμένος. Θα είναι για πάντα ένα παπαδάκι που θα κουβαλά το εξαπτέρυγο και θα λιβανίζει. Το μέλλον του κρίθηκε τη στιγμή της γέννησής του. Μόλις ζυγίστηκε, αποφάσισε η οικογένεια, δηλαδή ο πατέρας (έχω ακούσει πολλούς που επιθυμούν έναν γιο για να τους φέρει ένα ποτήρι νερό στα γεράματα - για να τους εδραιώσει στην εξουσία πρώτη φορά το ακούω), να του χαρίσει μια ζωή χλιαρή, δίχως πάθη, πάντα από την καρέκλα του θεατή.

Είναι πολιτικός αντίπαλος ο Κυριάκος; Είναι αντίπαλος γιατί σου ξεσηκώνει ό,τι χειρότερο: Συμπόνια, οίκτο, θες να του πεις «άντε στην Αμερική μόνος σου, ζήσε, παίξε μπουνιές, ερωτεύσου, κάνε επιτέλους κάτι δικό σου κι άφησε τη ζωή μου που θες να την κυβερνήσεις, γιατί εδώ, κακόμοιρο παιδί, είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Εξελίξεις στα Βαλκάνια - Ελληνοτουρκικές σχέσεις» διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ιωαννίνων σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΕΛΚΕΠΑ (οδός Ν. Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα, 2ος όροφος). Θα μιλήσουν το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Αλυσσανδράκης και το μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία Αντώνης Κακαράς.

Εκδήλωση του ΔΗΚΚΙ στην Πάτρα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Βέτο στη Νέα Τάξη και στο Τουρκικό καθεστώς» διοργανώνει η ΠΟ Αχαΐας του ΔΗΚΚΙ, αύριο Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αγωνιστή της δημοκρατίας και μέλους της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ Σ. Κουτσουβέλη. Θα μιλήσουν ο Δαμιανός Βασιλειάδης αντιστασιακός, ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, στέλεχος του ΠΑΚ, και ο Πάνος Μαντάς, μέλος της ΔΕ του ΔΗΚΚΙ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σ. Κεραμιδάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ