ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο

Ο Αλ. Αλαβάνος νέος πρόεδρος

Σε υποτονικό κλίμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το τέταρτο τακτικό συνέδριο του Συνασπισμού, το οποίο και εξέλεξε νέο πρόεδρο τον Αλ. Αλαβάνο με ποσοστό 58,5%, καθώς και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Οι επίσης υποψήφιοι για την προεδρία Μ. Παπαγιαννάκης και Χ. Παπαδόπουλος έλαβαν αντίστοιχα 33,18% και 6,94%.

Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της νέας ΚΠΕ, αυτή αποτελείται από 111 μέλη, μεταξύ των οποίων οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία και ο γραμματέας της νεολαίας με πλήρη δικαιώματα, ενώ το «αριστερό ρεύμα» πλειοψηφεί με 56,15% (61 μέλη), η «Παρέμβαση» απέσπασε 21,39% (23 μέλη), η «Ανανεωτική Συσπείρωση» 14,55% (16 μέλη), το «Κοκκινο - πράσινο δίκτυο» 3,61% (4 μέλη), «Πρωτοβουλία», «Ανεξάρτητοι» και «Αριστεροί Ριζοσπάστες» εκλέγουν 2, 1 και 1 μέλη στη νέα ΚΠΕ αντίστοιχα.

Εξάλλου με ποσοστό 75% υπερψηφίστηκε η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου που αποτελεί μια συρραφή προηγούμενων θέσεων του ΣΥΝ και δεν εισαγάγει τίποτα το καινούριο, άλλωστε εξακολουθούν να ισχύουν οι αποφάσεις του προγραμματικού συνεδρίου. Το καταστατικό δε συζητήθηκε και οι αλλαγές παραπέμφθηκαν σε καταστατικό συνέδριο που θα διεξαχθεί μέσα στους επόμενους πέντε μήνες, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τελικά η απελθούσα ΚΠΕ δεν παρουσίασε απολογισμό της δουλιάς της.

Το συνέδριο αποφάσισε και αυτή τη φορά ο πρόεδρος να εκλεγεί απ' αυτό και όχι από την ΚΠΕ όπως πρότειναν στελέχη προσκείμενα στο «Αριστερό Ρεύμα». Αρκετή συζήτηση έγινε και για το ενδεχόμενο να προταθεί στέλεχος του ΣΥΝ για την προεδρία της Δημοκρατίας, πριν φυσικά τη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, το Συνέδριο αρνήθηκε να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ενδεχόμενο αυτό και έκανε δεκτή την πρόταση του «Ρεύματος» να τοποθετηθούν τα μέλη του ΣΥΝ με εσωκομματικό δημοψήφισμα εάν προκύψει τέτοιο θέμα.

Παρά την έλλειψη εντάσεων και αντιπαραθέσεων, αρκετοί ήταν οι σύνεδροι που από το βήμα του Συνεδρίου κατήγγειλαν μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος σε ό,τι αφορά στον τρόπο λειτουργίας και στη λήψη αποφάσεων, επισημαίνοντας τις ευθύνες της για την κακή οργανωτική κατάσταση του Συνασπισμού. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της προηγούμενης ΚΠΕ αποχώρησε από το Συνασπισμό, καταγγέλλοντας ότι έχουν επικρατήσει οριστικά μικροαστικές αντιλήψεις.

Στη διάρκεια και των τεσσάρων ημερών έντονο ήταν το παρασκήνιο για τη συγκρότηση των λιστών, ενώ μαίνονταν ασίγαστη η μάχη του σταυρού. Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε διάσπαση της τάσης των «προεδρικών», οι οποίοι τελικά κατέβηκαν σε κοινή λίστα με ένα τμήμα τους να πριμοδοτείται από το «Αριστερό Ρεύμα» και ένα άλλο από την «Ανανεωτική Συσπείρωση» (στα ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται όλες οι λίστες, κάθε σύνεδρος επιλέγει καταρχήν τη λίστα που επιθυμεί μαρκάροντάς την και στη συνέχεια σταυρώνει όποιους υποψηφίους απ' αυτήν επιθυμεί, μπορεί όμως να διαθέσει ένα μικρότερο αριθμό σταυρών για υποψηφίους από άλλες λίστες).

Ο Αλ. Αλαβάνος μετά τη γνωστοποίηση της εκλογής του ανέβηκε στο βήμα του Συνεδρίου και κατέθεσε τα σχέδιά του για τον Συνασπισμό. Δεν παρέλειψε μάλιστα να πλέξει το εγκώμιο των τάσεων, παρότι λίγο καιρό πριν ήταν αυτός που απειλούσε ακόμα και με παραίτηση από τη θέση του βουλευτή αν δε διαλύονταν οι τάσεις! Περισσότερο συγκρατημένος ο Μ. Παπαγιαννάκης τον προειδοποίησε ότι «θα έχει δύσκολα πράγματα μπροστά του» καθώς στον ΣΥΝ υπάρχουν «κεκτημένες συνήθειες ολίγον αναρχοαυτόνομες» και «θα δει τώρα τι σημαίνει να είσαι σάκος του μποξ»!

Ο παλιός γνωστός Συνασπισμός

Αν μη τι άλλο από τις τετραήμερες εργασίες του Συνεδρίου του Συνασπισμού έγινε φανερό ότι το κόμμα αυτό συνολικά δεν πρόκειται να παρεκκλίνει επί της ουσίας - κι όχι φυσικά επί των φράσεων - χιλιοστό από την πολιτική ρότα που πιστά ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, γνωστή πλατιά στον ελληνικό λαό. Παρά την αριστερόστροφη φρασεολογία, που τόσο πολύ αρέσει στο νέο πρόεδρό του, με σαφήνεια προκύπτει και από την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, ότι η στρατηγική του παραμένει ενταγμένη στην κυρίαρχη πολιτική, απέναντι στην οποία άλλωστε έχει δεσμευτεί στηρίζοντας και με την ψήφο του βασικές της επιλογές.

Είναι μάλλον απόλυτα προβλέψιμο πως δε θα χρειαστεί πολύς καιρός για να διαπιστωθεί και η διάσταση ανάμεσα στη φρασεολογία και στην πολιτική κατεύθυνση και να επαναβεβαιωθεί η αφερεγγυότητα του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα. Ως τότε βέβαια ας κρατήσουμε κάποια στοιχεία της πολιτικής απόφασης, ενδεικτικά των όσων παραπάνω υποστηρίζουμε.

Η πολιτική απόφαση λοιπόν κινείται στο γνωστό μοτίβο της μονομερούς επίρριψης ευθυνών για τα δεινά της ανθρωπότητας. Για όλα φταίει η «κακή Αμερική». Οσο για το έτερο ιμπεριαλιστικό κέντρο; Για την ΕΕ, ο Συνασπισμός υποστηρίζει «την πολιτική της ενοποίηση πέρα από τον ατλαντισμό με αυτόνομη διεθνή παρέμβαση»(!!!) ενώ από κοινού με τα κόμματα που συναποτελούν το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς «οφείλουν να επεξεργαστούν, να προβάλουν και να διεκδικήσουν μια συνολική εναλλακτική πολιτική πρόταση για την προοπτική και το ρόλο της Ευρώπης»!

Ορισμένα στοιχεία της αφερεγγυότητάς του: Η εκτίμησή του πως οι εκτεταμένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές «διευκόλυναν την εξωτερική επέκταση μερίδων του ελληνικού κεφαλαίου κυρίως στις υπό κατάρρευση οικονομίες των βαλκανικών χωρών». Ο ΣΥΝ όμως στήριζε (και στηρίζει;) φανατικά τα περιβόητα Σύμφωνα Σταθερότητας που αποτελούσαν μοχλούς άλωσης αυτών των χωρών από το μεγάλο κεφάλαιο και της Ελλάδας. Επισημαίνεται ακόμα στην πολιτική απόφαση ότι η «ισχυρή Ελλάδα» «συνέβαλε σταθερά στους πολέμους της "νέας εποχής" ενώ στρατιωτικές της δυνάμεις δε λείπουν να δώσουν το "παρών" στις εκάστοτε "σταθεροποιητικές" και "αντιτρομοκρατικές" ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις». Αυτά σήμερα, γιατί πριν λίγο καιρό όταν τέτοιες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο ΣΥΝ διαδήλωνε αγκαζέ με υπουργούς και άλλα γνωστά στελέχη της κυβέρνησης τότε του ΠΑΣΟΚ, κατακευρανώνοντας το ΚΚΕ για... περιχαράκωση, επειδή αρνούνταν να συμπράξει στην επιχείρηση αθώωσης της κυβέρνησης και ξεπλύματος των ευθυνών της.

Η πολιτική απόφαση επαναβεβαιώνει «την εμμονή του ΣΥΝ στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της επανένωσης, της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, της ειρηνικής συνύπαρξης, μιας διεθνούς προσωπικότητας, μιας κυριαρχίας και ιθαγένειας, με απαλλαγή του νησιού από τις ξένες βάσεις». Τι απ' όλα αυτά διασφάλιζε το σχέδιο Ανάν; Τίποτα. Κι όμως ο ΣΥΝ έτρεξε να δηλώσει ένα ηχηρό «ΝΑΙ» στο διχοτομικό σχέδιο, στο οποίο σήμερα επιμελώς παραλείπει να αναφερθεί.

Ενα τελευταίο στοιχείο από την πολιτική απόφαση. Το τμήμα που αφορά στη «συνεργασία των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας» αρχίζει ως εξής: «Ο ΣΥΝ σε αντίθεση με την ηγεσία του ΚΚΕ που έχει στόχο να μονοπωλήσει την έκφραση του αριστερού κινήματος της χώρας μας, επιδιώκει το διάλογο, την κοινή δράση και τη συνεργασία»! Συμπληρώνουμε: Ο ΣΥΝ δημιούργησε τον ΣΥΡΙΖΑ, τον εκμεταλλεύτηκε εκλογικά και στη συνέχεια τον πέταξε σαν στημένη λεμονόκουπα. Κορυφαίο του στέλεχος σε ανύποπτο χρόνο δήλωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για να χτυπηθεί το ΚΚΕ! Μόλις προχτές ο Ν. Κωνσταντόπουλος δήλωνε από το βήμα του Συνεδρίου ότι η έκβαση του αγώνα για τους συσχετισμούς εντός της αριστεράς αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα! Είναι καθαρό νομίζουμε τι ακριβώς επιδιώκει ο ΣΥΝ, όταν αναφέρεται στην «αριστερά» και τη «συνεργασία» της...

Αυτά ως πρώτες επισημάνσεις. Θα επανέλθουμε...


Β. Ν.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Συμπαράσταση στα θύματα πολιτικής δίωξης

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικών διώξεων «Δημοκρατική Μέριμνα» οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως «δυστυχώς ένας αριθμός αγωνιστών, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της πολιτείας έχει ανάγκη τη βοήθειά μας εφ' όσον η υλική αποκατάστασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί».

Σημειώνει ακόμα πως «η Δημοκρατική Μέριμνα θα συνεχίσει το δρόμο που χάραξαν οι ιδρυτές της και καλούμε τους φίλους, τα μέλη της, τους δημοκράτες και όλους που μέχρι σήμερα μας βοηθάνε, να πάρουν μέρος και να βοηθήσουν την οικονομική μας εξόρμηση των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ».

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78 - Αθήνα, τηλ. 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129 592361-13.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη, στις 10.10 μ.μ., στα πλαίσια της πολιτικής ενημερωτικής εκπομπής «Προεκτάσεις», μια συζήτηση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία». Επιμέλεια - παρουσίαση Κώστας Καραχάλιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ