ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
Συναινούν...

...για τη δική σου εξαθλίωση

Από τον «ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ»
Από τον «ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ»
Δεν έχουν χάσει το μέτρο. Συνειδητά εμπαίζουν τα θύματα της πολιτικής τους. Και χαρακτηρίζουν «ιστορικό βήμα για τη δημοκρατία» ένα, κατά τ' άλλα, κοινότατο αλισβερίσι στο θεσμικό μέρος μιας εξουσίας, που όχι μόνο διατηρεί ατόφια τα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά της, αλλά και διακηρύσσει πως έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες για τα λαϊκά στρώματα.

Γι' αυτό, μαζί με τα πανηγύρια, και η αγωνιώδης προσπάθεια να περάσει στα λαϊκά στρώματα ως θετική εξέλιξη η συναίνεση. Τι ζητάνε; Να βγούμε όλοι μαζί να εκλιπαρούμε «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».

Την ώρα που μιλάνε για συναίνεση, η δικαστική εξουσία τους μετατρέπει σε πλημμέλημα την εν ψυχρώ εκτέλεση 82 ανθρώπων για να αυξηθούν τα εφοπλιστικά κέρδη.

Την ώρα που μιλάνε για συναίνεση, βγαίνει ο πρώτος τη τάξη εφοπλιστής και δηλώνει ότι είναι δικαίωμά του να επιβάλει ό,τι ναύλο θέλει, να έχει όσους ναυτικούς αυτός κρίνει ότι είναι αναγκαίοι και να πιάνει μόνο τα λιμάνια που βολεύουν τον ίδιο.

Την ώρα που μιλάνε για συναίνεση, κάτι ακρίτες θυμίζουν το αυτονόητο: Οτι δεν μπορεί οι πειρατές να καθορίζουν ότι ένα νησί θα μένει 9 μήνες αποκλεισμένο.

Την ώρα που μιλάνε για συναίνεση, βγαίνουν οι ίδιοι και λένε πως δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα άλλο από το να εφαρμόσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Μα, γι' αυτήν την πολιτική δεν υποτίθεται ότι καταψηφίστηκε το ΠΑΣΟΚ;

Λένε, βέβαια, κι άλλα: Οπως αυτό για το κόστος εργασίας. Που θα φροντίσουν, λέει, να το κρατήσουν στα ίδια επίπεδα. Αυτό σημαίνει, τουλάχιστον, «πάγωμα» μισθών. Σημαίνει μείωση έως και χάρισμα ασφαλιστικών εισφορών, σημαίνει τζάμπα εργάτες για το κεφάλαιο. Ποια συναίνεση σε ποια πολιτική, λοιπόν;

Ολα δείχνουν πως έρχεται άγρια μπόρα για το λαϊκό εισόδημα. Τέτοια, που αγγίζει τους ίδιους τους όρους επιβίωσης για όποιον φουκαρά, για παράδειγμα, τύχει να έρθει αντιμέτωπος με το φακελάκι στο νοσοκομείο και ακούει τον αρμόδιο υπουργό να του ζητάει να το αποδεχτεί με διάλογο.

Είναι πρόκληση αυτοί να μιλούν για συναίνεση κι ακόμα χειρότερο να βρεθούν λαϊκές δυνάμεις που να τους χειροκροτήσουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

ΛΙΓΟ ΚΡΑΤΕΙ... «Η απρόσμενη ως προς τον χρόνο κίνηση του κ. Καραμανλή ήταν ένα ιστορικό βήμα για τη Δημοκρατία» (το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΡΑΒΑΤΕ ΤΟΝ ΚΙ ΑΣ ΚΛΑΙΕΙ: «Βασικές επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης καλύπτει ο χθεσινοβραδινός αιφνιδιασμός καθώς ο κ. Καραμανλής, απρόθυμος να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση, θέλησε να εκβιάσει τη συναίνεση με μια προσφορά την οποία το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να απορρίψει» (το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ: «Οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ είτε εφαρμόστηκαν ελλειπτικά είτε δεν εφαρμόστηκαν καθόλου. Γι' αυτό είναι πάμπολλες οι επιμέρους αναγκαίες ρυθμίσεις έτσι ώστε αυτοί οι νόμοι να καταστούν εφαρμόσιμοι» (ο γενικός γραμματέας Απασχόλησης Δ. Κοντός / «ΑΠΟΦΑΣΗ»).

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ: «Σχετικά με το κόστος εργασίας στόχος του υπουργείου Οικονομίας και της κυβέρνησης είναι να παραμείνει αμετάβλητο τα επόμενα χρόνια με στόχο να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» (το ρεπορτάζ στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

ΚΑΘΙΖΗΣΗ: Σε κλοιό ακρίβειας βρίσκονται οι καταναλωτές από τα απανωτά κύματα των ανατιμήσεων που πλήττουν τα εισοδήματά τους. Ενας νέος γύρος ανατιμήσεων βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στην αγορά, γεγονός που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών που έχουν ήδη γίνει από την αρχή του έτους μαζί με άλλες επιβαρύνσεις (ασφάλιστρα ΙΧ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κ.ά.) φρενάρει την κατανάλωση και επιταχύνει την καθίζηση της οικονομίας, τα πρώτα σημάδια της οποίας είναι ήδη ορατά» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ιστορικός συμβιβασμός ...για το φόβο της κάλπης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΥΠΕΡΒΑΣΗ Καραμανλή με Κ. Παπούλια

ΕΘΝΟΣ: ΤΙ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στην επιλογή Κ. Παπούλια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΡΟΛΟΣ ο συναινετικός

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΛΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ αφοπλίζει το ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ με υπέρβαση Καραμανλή

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απόφαση ηγέτη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΛΕΞΑ τον Παπούλια

Η ΧΩΡΑ: ΕΠΕΛΕΞΕ ΠΙΣΤΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ για την Προεδρία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Γιατί προτείνει συναινετικό Πρόεδρο ο Κ. Καραμανλής

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): ΣΥΝ-Νέα Σελίδα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Ο Τάσσος σώζει την τιμή του Ελληνισμού

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Η αξιοπρέπεια της ΕΕ θα μετρηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

ΑΠΟΦΑΣΗ: 2.000 φθηνά δάνεια κάθε μέρα

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΤΣΟΥΧΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε δημοτικά τέλη το 2005

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πλημμέλημα το έγκλημα

«Για πλημμεληματικές πράξεις, που όμως στοίχισαν τη ζωή 82 επιβατών και μελών του πληρώματος του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου "Εξπρές Σαμίνα", το οποίο το Σεπτέμβριο του 2000 βυθίστηκε έξω από το λιμάνι της Πάρου, θα δικαστούν τελικά οι 7 από τους 9 κατηγορούμενους για το τραγικό ναυάγιο, ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Δεινοπαθούν οι εφοπλιστές

«Οι απαιτήσεις των ταξιδιωτών έχουν γίνει πολύ μεγάλες. Τα καινούρια σκάφη κοστίζουν και ο ιδιώτης θα πρέπει να χρεωθεί ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα πρέπει να αποπληρώσει με τόκο, ενώ θα είναι υποχρεωμένος να χρεώνει το ναύλο που του επιβάλει το κράτος, να διατηρεί προσωπικό όπως του επιβάλλει ο νόμος, για την κατηγορία του πλοίου και όχι για τις πραγματικές ανάγκες του πλοίου και να εκτελεί δρομολόγια όπως του υποδεικνύει και του επιτρέπει το κράτος» (ο Π. Παναγόπουλος -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

Το κουμάντο στους πειρατές

«Δεν υπάρχουν "άγονα νησιά", υπάρχουν "άγονα μυαλά" στο κέντρο. Είμαστε 9 μήνες χωρίς επικοινωνία με το εθνικό κέντρο. Το συγκοινωνιακό - ακτοπλοϊκό είναι υπόθεση της πολιτείας και όχι των πειρατών» (κάτοικοι Λειψών - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Παραγωγικότητα

«Σύμφωνα με μελέτη του American Business Collaboration όσοι δουλεύουν από το σπίτι απασχολούνται κατά μέσο όρο 44,6 ώρες την εβδομάδα, έναντι 42,2 ωρών που ισχύει για τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης» («The Wall Street Journal» /ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

Ο διάλογος λείπει

«Σωστά επισημαίνετε το πρόβλημα με κάποιους εκ των συναδέλφων μου γιατρών και το φακελάκι. Γι' αυτό το λόγο έχουμε προωθήσει πρόταση του υπουργείου Υγείας για τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, την οποία μάλιστα έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση» (ο Ν. Κακλαμάνης στην ΑΠΟΦΑΣΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ