ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΟΤΕ
Χριστουγεννιάτικο χαράτσι 8,7%

Επαναλαμβάνεται η πάγια πλέον πολιτική των ετήσιων ανατιμήσεων

«Φωτιά» στα τηλεφωνικά τέλη βάζει η διοίκηση του ΟΤΕ μέσα στο Δεκέμβρη, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της να προχωρά κάθε χρόνο σε απαράδεκτες και αυθαίρετες ανατιμήσεις, προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους της ιδιωτικοποίησης και της πολιτικής παροχής κερδών προς τους κατόχους των μετοχών της εταιρίας. Παράλληλα, όπως κάθε φορά, η διοίκηση αναγγέλλει μειώσεις σε ...διεθνείς κλήσεις και ορισμένα εξειδικευμένα προγράμματα (ΟΤΕπιλογές και ΟΤΕπιχειρώ).

Σύμφωνα με τα νέα τιμολόγια, που τελούν υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και αναμένεται να ισχύσουν από τις 31 Δεκέμβρη 2004:

  • Το μηνιαίο πάγιο τέλος για τις PSTN συνδέσεις, που αφορά όλους τους συνδρομητές του ΟΤΕ, ανεξάρτητα αν έχουν επιλέξει άλλη εταιρία, αυξάνεται κατά 8,7% και διαμορφώνεται στα 11,40 ευρώ, από 10,49 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Κατά 6,5% αυξάνεται το μηνιαίο πάγιο τέλος για τις ISDN συνδέσεις (14,90 ευρώ, από 13,99 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι την ίδια εποχή ο ΟΤΕ είχε προχωρήσει σε αύξηση του παγίου κατά 3,8%.

Το χριστουγεννιάτικο χαράτσι που επιβάλλει ο ΟΤΕ σε όλους ανεξάρτητα τους συνδρομητές, ουσιαστικά, είναι ένας έμμεσος τρόπος για να πριμοδοτούνται οι ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, οι οποίες χρησιμοποιούν με φτηνά - εξευτελιστικά τιμολόγια τα δίκτυα και τις υποδομές του ΟΤΕ. Στην ουσία, δηλαδή, ο ΟΤΕ για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων, που έχει παρέχοντας στους ανταγωνιστές του υπηρεσίες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, επιβάλλει αλλεπάλληλα χαράτσια στα πάγια τέλη, αυξάνοντας έτσι το κόστος που καταβάλλουν τα μέσα νοικοκυριά για την τηλεφωνική τους εξυπηρέτηση.

Στην άκρως παραπλανητική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η διοίκηση του ΟΤΕ, προβάλλονται οι «μειώσεις» και τα «νέα οικονομικά προγράμματα», που σίγουρα δεν αφορούν το μέσο νοικοκυριό, ενώ γίνεται αόριστη αναφορά και στο «ειδικό πρόγραμμα για συνταξιούχους άνω των 65 ετών», στους οποίους προσφέρονται δωρεάν κλήσεις συνολικής αξίας έως τρία ευρώ!

Οι μειώσεις αφορούν στα προγράμματα ΟΤΕπιλογές και ΟΤΕπιχειρώ, καθώς και στις διεθνείς κλήσεις, για τις οποίες καθιερώνεται ενιαία ζώνη για τις 24 χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Αλβανία.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στόχος τα κέρδη της πλουτοκρατίας

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ

Κάλεσμα προς τους φορείς και το λαό του νομού να εναντιωθούν στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, απευθύνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «αυτή η "επένδυση" ενισχύει την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και τα κέρδη της πλουτοκρατίας, ιδιωτικοποιεί τη γεωστρατηγική θέση και το φυσικό περιβάλλον της χώρας, με ό,τι ιδιαίτερα επικίνδυνο συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το λαό και τη χώρα». Και καλεί το λαό να παλέψει «για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, για την κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας, Οικονομίας, που ανάμεσα σε άλλους βασικούς τομείς θα έχει σαν λαϊκή περιουσία την ενέργεια και τους ενεργειακούς δρόμους, προς όφελος και μόνο του λαού».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, «ο αγωγός ήταν και παραμένει υπόθεση των μονοπωλίων με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών τους. Ολα αυτά τα χρόνια, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, υλοποιούν πρόθυμα ό,τι προστάζουν τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός, ό,τι επιβάλλουν τα συμφέροντά τους».

Επίσης απαντώντας στα επιχειρήματα που προβάλλονται για να πειστεί ο λαός για την αναγκαιότητα του έργου, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει: Σε σχέση με τα αντισταθμιστικά οφέλη (διόδια) και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, τονίζει πως τα διόδια που θα εισπράττει το ελληνικό δημόσιο δεν αντισταθμίζουν τις διευκολύνσεις και εγγυήσεις που παρέχει η χώρα (έδαφος, γεωστρατηγική θέση, οικονομικές διευκολύνσεις) και προσθέτει πως είναι αστείο να χαρακτηρίζουμε ανάπτυξη τις ελάχιστες θέσεις εργασίας, τις ελάχιστες συμπληρωματικές προμήθειες και διανυκτερεύσεις πληρωμάτων σε ξενοδοχεία.

Για την επίκληση της ασφάλειας της περιοχής, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ θυμίζει απλά πως «όλοι γνωρίζουν ότι το πετρέλαιο και οι δρόμοι του είναι ο λόγος των πολέμων και επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Ιράν, Τσετσενία, Γεωργία, κ.α.».

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χωροθέτηση... ιδιωτικών συμφερόντων

Με πρόσχημα την προστασία του.... περιβάλλοντος η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια νέα δέσμη μέτρων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Απώτερος στόχος, να δοθεί στους ιδιώτες η δυνατότητα να δημιουργήσουν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις όπου θέλουν!

Το πολιτικό έδαφος καλλιεργείται συστηματικά τις τελευταίες βδομάδες από το υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικά τον υφυπουργό Γ. Σαλαγκούδη, που το Σάββατο έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Μιλώντας σε ημερίδα για την Περιφερειακή ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το περιβάλλον, ο υφυπουργός έκανε λόγο για «ειδικό πλαίσιο» που σύντομα θα προωθηθεί προκειμένου να διαμορφωθούν εθνικά κριτήρια στη χωροθέτηση και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Στο στόχαστρο του Γ. Σαλαγκούδη βρέθηκαν ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες στην Περιφέρεια, οι οποίες κατά τη γνώμη του δημιουργούν προβλήματα με τις αντιδράσεις τους στην εγκατάσταση υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στην προώθηση γενικότερων επενδύσεων που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Περιφέρειας.

Μια προσεκτική ανάγνωση των κυβερνητικών θέσεων αποκαλύπτει ότι στο κέντρο της προσοχής της μόνο το περιβάλλον δε βρίσκεται, αφού όπως είπε ο Γ. Σαλαγκούδης, το διπλό αίτημα είναι «επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που να ταιριάζουν στην ελληνική οικονομία και στην περιφερειακή Ανάπτυξη». Πρόσφατα εξάλλου μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφασίστηκε να επιτρέπεται η δημιουργία ορισμένων εγκαταστάσεων ΑΠΕ ακόμη και σε ιστορικής σημασίας τοποθεσίες μέσα στις πόλεις. Πάντως, το νέο πλαίσιο δε θα καθορίζει επακριβώς πού θα μπορούν να δημιουργηθούν αιολικά πάρκα γιατί, κατά τον υφυπουργό, δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου

Σειρά παίρνουν τα Ολυμπιακά ακίνητα και η περιουσία της ΕΤΑ

Η παράδοση της Ολυμπιακής και άλλης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των νέων έργων κρατικών υποδομών στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλοκατασκευαστών είναι στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος 2005. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, σε χτεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής». Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε σε «σημαντικές πρωτοβουλίες μέσα στο 2005», που αφορούν στην «αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου». Εκτός από το φιλέτα της Ολυμπιακής περιουσίας, που χρυσοπληρώθηκε από το λαό, στο στόχαστρο μπαίνει και το «ανεκμετάλλευτο» κομμάτι της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, «στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα μπορούσε να αποδώσει πολύ καλύτερα». Στο «μάτι» έβαλαν και την περιουσία της εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», της «αμαρτωλής ΕΤΑ», όπως την ονόμαζαν οι νυν κυβερνώντες από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε πως οι αποκρατικοποιήσεις στο χώρο του τουρισμού «μέσα από τα "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" θα δώσουν μια νέα πνοή στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος». Στην πεπατημένη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ προχωρούν και σε ό,τι αφορά την εκτέλεση νέων έργων κρατικής υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα «καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα».

Περί ανατιμήσεων...

«Καμία αύξηση τιμών στο ψωμί και στα είδη αρτοποιίας δεν έχει γίνει από τα βιοτεχνικά αρτοποιεία - φούρνους της γειτονιάς». Αυτό σπεύδει να διαβεβαιώσει, με ανακοίνωσή της, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών - Προαστίων και Περιχώρων. Και ενώ ομολογουμένως δε γνωρίζουμε με ποια αφορμή εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση η Συντεχνία, γεγονός είναι ότι - τόσο με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής που λέει ότι από τον περασμένο Νοέμβρη είχαμε ανατίμηση 9,1%, όσο και με βάση την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας - το ψωμί όχι μόνον έχει ακριβύνει, αλλά η τιμή του έχει φτάσει και σε προκλητικά υψηλά επίπεδα για τα λαϊκά εισοδήματα.

Κι αν η Συντεχνία εννοεί ότι δεν υπήρξαν ανατιμήσεις στους τελευταίους 3-4 μήνες, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το ψωμί μέσα σε δύο χρόνια, από τις αρχές του 2002 μέχρι τις αρχές του 2004, ακρίβυνε μέχρι και 36,3%. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το 2002 με την εισαγωγή του ευρώ, με πρόσχημα τη «στρογγυλοποίηση» και τη μετατροπή των τιμών, η τιμή του σκαρφάλωσε στο 1 ευρώ από τα 0,88 ευρώ (300 δραχμές), που πωλούνταν μέχρι τότε και στο μεταξύ «τσίμπησε ακόμα 20 λεπτά και ήδη πουλιέται με 1,20 ευρώ.

Αν αυτές δεν είναι ανατιμήσεις, τότε τι είναι;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ