ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Σε πλήρη δράση το παρασκήνιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Οργιάζει το παρασκήνιο και τα διπλωματικά παιχνίδια μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, που άφησε ανοιχτά τα τρία βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο της 16ης Δεκέμβρη. Η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, η μορφή των διαπραγματεύσεων αυτών και η κατάληξή τους, μαζί με το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, μένουν ανοιχτά στους πρωθυπουργούς, που θα κληθούν να τα λύσουν χωρίς να διαταραχτούν οι «ευαίσθητες ισορροπίες», που καίνε την ΕΕ.

Με την άποψη ότι την Πέμπτη θα επικρατήσει μία λύση «συμβιβασμού και συναίνεσης όλων των πλευρών, ώστε να μη δυσαρεστηθεί κανείς», στις Βρυξέλλες ψιθυρίζονται διάφορα σενάρια για τη λήξη του «δράματος», ενώ επίσημα όλοι προσπαθούν να κρατήσουν τα χαρτιά τους κλειστά...

Σε αυτό το κλίμα διεξήχθη χτες και η συνάντηση του Ολλανδού ΥΠΕΞ, κ. Μποτ, και του Κύπριου ομολόγου του, Γιώργου Ιακώβου, χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Παράλληλα η Ολλανδική Προεδρία, ετοιμάζει σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας το Σχέδιο Συμπερασμάτων, που θα προτείνει στους αρχηγούς των «25», έτσι ώστε να δίνει μία συμβιβαστική λύση, για να σώσει την κατάσταση.

Δεδομένων και των πιέσεων των ΗΠΑ, του εξωκοινοτικού παίκτη που ενδιαφέρεται για επίδοση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων - που, όπως λένε κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες, δε θα καταλήξει απαραίτητα σε ένταξη - στην Τουρκία, αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ενώ Αυστριακοί και Ισπανοί δηλώνουν ότι πρέπει να παραμείνει ανοιχτή η κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Διάφορα σενάρια θέλουν στα πλαίσια της «νέας συμβιβαστικής λύσης σε συναινετικό κλίμα», που θα προτείνει η Προεδρία να είναι και κάποιες επιστολές της Προεδρίας, τύπου Ελσίνκι, προς την Τουρκία, που να ζητούν την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Λευκωσία. Μία προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί η ξεκάθαρη αναφορά στα Συμπεράσματα της Συνόδου, που θα ζητά εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και θα υποχρεώνει την Τουρκία μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο να αποδεχτεί τη Συμφωνία της Αγκυρας. Σημειώνουμε όμως ότι τέτοιες επιστολές δεν έχουν καμία βαρύνουσα σημασία ή δεσμευτικό ρόλο. Αντίθετα, εντάσσονται στο διπλωματικό παιχνίδι για διατήρηση των ισορροπιών, προς αποφυγή διατάραξης των οικονομικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ...

Οσον αφορά δε την τελωνειακή ένωση της Κύπρου με την Τουρκία, που κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν σαν ντε φάκτο αναγνώριση, όπως είπε ο Α. Γκιουλ χτες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, «έχουμε δηλώσει ότι πρόκειται για τεχνική και διοικητική ρύθμιση και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει αναγνώριση», υποστηρίζοντας ότι το θέμα αυτό θα λυθεί μέσω ΟΗΕ και όχι ΕΕ...

Ενα δεύτερο σενάριο θέλει την Αγκυρα, σε περίπτωση που πάρει υπόσχεση για πλήρη ένταξη και δεν μπουν άλλοι όροι, να προχωρήσει πριν τη Σύνοδο σε μία χειρονομία καλής θέλησης, κάνοντας μία δεσμευτική δήλωση ότι θα υπογράψει τη Συμφωνία της Αγκυρας, αναγνωρίζοντας και τις 10 νέες χώρες, για να ικανοποιηθεί η Λευκωσία και να δώσει διέξοδο στους «25» για αναγνώριση της Τουρκίας.

Ανοιχτό μένει ακόμα και το ενδεχόμενο να γίνουν τελικά αποδεκτές οι απαιτήσεις της Λευκωσίας, που έχει σαφώς υπαναχωρήσει από τις αρχικές της θέσεις και να ζητηθεί από την Αγκυρα να προχωρήσει σε διαδικασία «εξομάλυνσης» των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής το Μάρτη του 2005.

Με το παιχνίδι να κρίνεται στα τελευταία λεπτά, όλα είναι πιθανά, μέχρι την ανακοίνωση του τελικού Σχεδίου, από την Προεδρία, την Πέμπτη, στους αρχηγούς...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Αντίθετοι στη διεύρυνση της ΕΕ και στην ένταξη της Τουρκίας σ' αυτήν

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ΕΕ και τη διεύρυνσή της και με αυτή την έννοια δεν είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας και όχι για εθνικιστικούς, σοβινιστικούς ή πολιτισμικούς λόγους, αλλά για τους ίδιους λόγους που διαφωνούμε με την ένταξη της Ελλάδας και την παραμονή της στην ΕΕ».

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο της Τουρκίας στην πορεία προς την ένταξή της στην ΕΕ.

«Σημειώνουμε, επίσης, συνέχισε ο ομιλητής, ορισμένα σοβαρότατα θέματα:

- Τα μέχρι τώρα κείμενα του Συμβουλίου και η έκθεση Ερλινγκς αθωώνουν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή μέρους ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ και τώρα και της ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση, επίσης, αρνείται προκλητικά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άρση αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Σας ρωτάμε, αν έκανε το ίδιο η Τουρκία με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, θα αρχίζατε διαπραγματεύσεις; Αυτό δείχνει πόσο υποκριτική είναι η ισοτιμία την οποία ισχυρίζεστε ότι έχουν τα κράτη στην ΕΕ!

- Οι τουρκικές κυβερνήσεις έχουν θέσει θέματα συνοριακών διαφορών με την Ελλάδα, τα οποία έχουν επιλυθεί με σαφήνεια από Διεθνείς Συνθήκες, ενώ το μόνο υπαρκτό και προς επίλυση πρόβλημα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Η ΕΕ με την απόφαση του Ελσίνκι νομιμοποίησε τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο με τη σύμφωνη γνώμη της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Εκτός αυτού, καθημερινά υπάρχουν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

- Η έκθεση αναφέρεται σε σημαντικότατη πρόοδο στον εκδημοκρατισμό. Ο κύριος Ερλινγκς, μάλιστα, είπε ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία εξεπλάγη από τις μεταρρυθμίσεις. Φαίνεται πως σε άλλη χώρα πήγε και όχι στην Τουρκία, γιατί στην πραγματικότητα οι αλλαγές είναι περιορισμένες και όχι ουσιαστικές. Υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, έχουν πεθάνει 117 απεργοί πείνας, λειτουργούν "λευκά κελιά", συλλαμβάνονται, διώκονται διαδηλωτές, δολοφονούνται Κούρδοι συνεχώς».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πυρετός διαβουλεύσεων

Παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα αποφασίσει την παραχώρηση ή μη στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πυρετός των διαβουλεύσεων ανεβαίνει. Η ιδέα του «βέτο» τώρα, μάλλον αποκλείεται. Ωστόσο, για λόγους τακτικής ή και περιορισμού αντιδράσεων στο εσωτερικό, εμμέσως συζητείται το ενδεχόμενο άσκησής του μελλοντικά, ανάλογα με τη συμπεριφορά της Αγκυρας.

Πρόθεση της Λευκωσίας στη Σύνοδο Κορυφής είναι να επιδιώξει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Ερωτηθείς τι θα κάνει η Λευκωσία, αν δεν ικανοποιηθούν αυτά που ζητά και τα οποία τέθηκαν από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών προχτές στο Συμβούλιο Υπουργών, ο Κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι η Αθήνα προκρίνει την υποβολή πολλών μικρών «βέτο» στη συνέχεια της διαδικασίας για την Τουρκία και όχι ενός μεγάλου «βέτο», ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η όλη διαδικασία δεν τερματίζεται στις 17 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε πως δεν είναι το τέλος της πορείας, αλλά το τέλος της αρχής της πορείας. Υπάρχουν πολλά στάδια στη συνέχεια, κατέληξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, στα οποία μπορεί η Κύπρος να θέσει περαιτέρω απόψεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η μάχη σε σχέση με την ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας συνεχίζεται και μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δε γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε πως αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο του τελικού σχεδίου συμπερασμάτων γύρω από την τουρκική ένταξη και όχι τα προσχέδια. Προσχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν ανησυχία στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς δεν προβλέπουν καν αναγνώρισή της από την Τουρκία, έστω και μέσω τελωνειακής ένωσής τους.

Σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, για να μετάσχει στη σύσκεψη των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πριν από δύο βδομάδες, στη Μαδρίτη, είχε υιοθετήσει απόφαση υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, κάλεσε την Αγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να δεσμευτεί στη βάση χρονοδιαγράμματος, για την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ