Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Αντίθετοι στη διεύρυνση της ΕΕ και στην ένταξη της Τουρκίας σ' αυτήν

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ΕΕ και τη διεύρυνσή της και με αυτή την έννοια δεν είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας και όχι για εθνικιστικούς, σοβινιστικούς ή πολιτισμικούς λόγους, αλλά για τους ίδιους λόγους που διαφωνούμε με την ένταξη της Ελλάδας και την παραμονή της στην ΕΕ».

Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόοδο της Τουρκίας στην πορεία προς την ένταξή της στην ΕΕ.

«Σημειώνουμε, επίσης, συνέχισε ο ομιλητής, ορισμένα σοβαρότατα θέματα:

- Τα μέχρι τώρα κείμενα του Συμβουλίου και η έκθεση Ερλινγκς αθωώνουν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή μέρους ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ και τώρα και της ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση, επίσης, αρνείται προκλητικά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άρση αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Σας ρωτάμε, αν έκανε το ίδιο η Τουρκία με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, θα αρχίζατε διαπραγματεύσεις; Αυτό δείχνει πόσο υποκριτική είναι η ισοτιμία την οποία ισχυρίζεστε ότι έχουν τα κράτη στην ΕΕ!

- Οι τουρκικές κυβερνήσεις έχουν θέσει θέματα συνοριακών διαφορών με την Ελλάδα, τα οποία έχουν επιλυθεί με σαφήνεια από Διεθνείς Συνθήκες, ενώ το μόνο υπαρκτό και προς επίλυση πρόβλημα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Η ΕΕ με την απόφαση του Ελσίνκι νομιμοποίησε τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο με τη σύμφωνη γνώμη της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Εκτός αυτού, καθημερινά υπάρχουν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.

- Η έκθεση αναφέρεται σε σημαντικότατη πρόοδο στον εκδημοκρατισμό. Ο κύριος Ερλινγκς, μάλιστα, είπε ότι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία εξεπλάγη από τις μεταρρυθμίσεις. Φαίνεται πως σε άλλη χώρα πήγε και όχι στην Τουρκία, γιατί στην πραγματικότητα οι αλλαγές είναι περιορισμένες και όχι ουσιαστικές. Υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, έχουν πεθάνει 117 απεργοί πείνας, λειτουργούν "λευκά κελιά", συλλαμβάνονται, διώκονται διαδηλωτές, δολοφονούνται Κούρδοι συνεχώς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομιμοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο (2010-05-05 00:00:00.0)
Συμφέρον του τουρκικού λαού να αντιταχθεί στην ένταξη (2007-10-26 00:00:00.0)
Πλάτες στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας (2006-09-21 00:00:00.0)
Ναι μεν αλλά... (2004-10-06 00:00:00.0)
Το απόρρητο έγγραφο. (2002-10-23 00:00:00.0)
Γαλλικά «παιχνίδια» με την Τουρκία (2000-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ