Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ολα για το κέρδος

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ονομάστηκε το θαυματουργό φάρμακο του 20ού αιώνα & η πορεία του συνεχίζεται στον 21ο...» έλεγε, πριν ένα μήνα, το σλόγκαν της γνωστής πολυεθνικής των φαρμάκων, Bayer, για την ασπιρίνη, που συμπλήρωσε έναν αιώνα κυκλοφορίας και είναι φάρμακο εγνωσμένης αποτελεσματικότητας. Πάνω από 2.500 δισκία ασπιρίνης καταναλώνονται στον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο. Η παγκόσμια ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δισκία.

Κι όμως, όπως έγινε γνωστό, χτες, η ελληνική θυγατρική της Bayer μελετά το ενδεχόμενο να αποσύρει την ασπιρίνη από την αγορά της Ελλάδας, λόγω της χαμηλής τιμής με την οποία κυκλοφορεί το φάρμακο. Κι αυτό, παρότι η ασπιρίνη αποτελεί το 3% του τζίρου της, που κυμαίνεται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ.

Σημειώστε, ότι η χονδρική τιμή στην Ελλάδα είναι 0,35 ευρώ και η λιανική τιμή 0,50 ευρώ. Η αμέσως ακριβότερη χονδρική τιμή στην Ευρώπη των 25 είναι σε Εσθονία, Λιθουανία, και Λετονία στα 1,15 ευρώ (χονδρική), ενώ στην Ουγγαρία είναι στα 1,55 ευρώ. Ενόψει λοιπόν της νέας φαρμακευτικής πολιτικής, η πολυεθνική πιέζει για αυξήσεις που θα της εξασφαλίσουν τα επιθυμητά κέρδη στη χώρα μας. Και μπροστά στο κέρδος δε διστάζει να θυσιάσει ακόμα και το «παιδί» της, όπως είναι η ασπιρίνη για την Bayer.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ