Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι καταθέσεις μαρτύρων
  • Χτες κατέθεσαν οι επιχειρηματίες Γ. Γιαννίκος και Χ. Καμπούρογλου
  • Ακολουθούν οι πρώην και ο νυν υπουργός Αμυνας

Ολοκληρώνονται την Παρασκευή οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια μέχρι τις 14 Γενάρη θα εκδοθεί το σχετικό πόρισμα. Οι καταθέσεις θα κλείσουν με τους πρώην υπουργούς Αμυνας - επί των οποίων έγιναν οι υπό διερεύνηση προμήθειες - Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, καθώς και με τον σημερινό υπουργό Σπ. Σπηλιωτόπουλο.

Χτες στην Επιτροπή κατέθεσε ο επιχειρηματίας Γ. Γιαννίκος, ο οποίος κατά δήλωσή του εκπροσωπούσε στην Ελλάδα ρώσικες εταιρίες παραγωγής όπλων. Οπως είπε, υπήρξε πολιτικός κρατούμενος στην Ελλάδα και από το 1956 που βγήκε από τις φυλακές εργάστηκε στην τότε Σοβιετική Ενωση και επιμελήθηκε την έκδοση της «Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας». Μάλιστα, όπως δήλωσε, μετά το 1991 αγόρασε την εφημερίδα «ΠΡΑΒΔΑ».

Ο Γ. Γιαννίκος ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπούσε στη χώρα μας πέντε ρωσικές εταιρίες οπλικών συστημάτων (ανάμεσά τους και οι δύο που είχαν τα ΤΟR/M1 που αγόρασε η χώρα μας) με τις οποίες είχε συμφωνήσει από το 1992 ότι θα έπαιρνε ως προμήθεια το 3% της αξίας κάθε αγοράς ρώσικων όπλων από τη χώρα μας. Και ενώ έγινε η αγορά των ΤΟR/M1, o εν λόγω επιχειρηματίας δεν πήρε τίποτα ως αμοιβή. Κατέθεσε, επίσης, ότι σε επαφές που είχε με τον τότε υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο τον είχε ειδοποιήσει ότι τα ρώσικα όπλα θα πωλούνταν στη χώρα μας με έκπτωση 20-24% επί των τιμών που είχαν προσφερθεί.

Τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε (προμήθεια 3%) και γι' αυτό ο Γ. Γιαννίκος έκανε αγωγή στις ρώσικες εταιρίες για τη μη καταβολή της αμοιβής του από την προμήθεια ύψους 24 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ με εξώδικη διαμαρτυρία του προς τον Α. Τσοχατζόπουλο διαμαρτύρεται γιατί ο τότε υπουργός δεν έκανε τίποτα για την αποτροπή «αυτής της κατάφωρης αδικίας».

Λέει συγκεκριμένα στο εξώδικο ότι «ενώ μετά την επίτευξη της πωλήσεως όπλων προς τη χώρα μας με τις δικές μου προσπάθειες, ανέμενα να εισπράξω τη συμφωνημένη με τη Ρώσικη πλευρά αμοιβή μου ως συμβούλου αιφνιδίως την εισέπραξαν άλλοι, οι οποίοι, όπως επίσης γνωρίζετε, ουδεμία προσέφεραν υπηρεσία για την πραγματοποίηση των πωλήσεων όπλων από τη Ρωσία προς την Ελλάδα».

Για την έκπτωση που είχε πετύχει, όπως ισχυρίζεται, αναφέρει ότι «ανησυχώ μήπως ενώ εγώ πέτυχα μια έκπτωση 20-24% που φυσικά θα εκαρπούτο η χώρα μας, τελικά την εκαρπώθηκαν κάποιοι άλλοι ιδιοτελώς».

Σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής εάν γνωρίζει ποιοι πήραν τελικά τα λεφτά από την προμήθεια ή την έκπτωση είπε ότι «η πιάτσα γνωρίζει αν ωφελήθηκε κάποιος...» και πρόσθεσε ότι «εσείς η Επιτροπή νομίζω ότι μπορείτε να μάθετε ποιοι πήραν τα λεφτά».

Κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (παρουσίασαν και σχετικό έγγραφο) η σύμβαση με τους Ρώσους για την προμήθεια των TOR/M1 «δεν αναγνωρίζει κανέναν εμπορικό εκπρόσωπο, ούτε αντιπρόσωπο, ούτε αποδέχεται οποιαδήποτε επιβάρυνση οιουδήποτε ποσού που προέρχεται από αποζημίωση του προμηθευτή στα παραπάνω πρόσωπα ή κάποια άλλη «μεσολάβηση» τρίτου μέρους». Επίσης, ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος σε δήλωσή του στην αρχή της κατάθεσης του Γ. Γιαννίκου, έκανε λόγο (χωρίς να κατονομάζει κανέναν) ότι υφίσταται θέμα μεσαζόντων που κινούνται στον αέρα και αποσκοπούν στη χωρίς λόγο κερδοσκοπία και μάλιστα είναι αυτοί που συνήθως συκοφαντούν και λασπώνουν.

O βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Πατσιλινάκος ζήτησε από τον Γ. Γιαννίκο να καταθέσει τα συμφωνητικά που λέει ότι έχει με τις ρώσικες εταιρίες, σύμφωνα με τα οποία θα εισέπραττε το 3% της αξίας κάθε πώλησης ρώσικων όπλων στην Ελλάδα. Επίσης, την αγωγή που λέει ότι κατέθεσε κατά των Ρώσων για αθέτηση της συμφωνίας και την οικονομική προσφορά επί της οποίας προσέφερε την έκπτωση 24%.

Χτες ο πρώην υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του νυν γραμματέα Εξοπλισμών του υπουργείου Γ. Ζορμπά, γιατί όπως δήλωσε «με την ιστορία των ψευδών στοιχείων και παρανόμων ενεργειών από την πλευρά του δημιουργήθηκε και κατασκευάστηκε μια συκοφαντική επίθεση εναντίον μου και είχα υποχρέωση να υπερασπίσω την πολιτική διαδρομή, την τιμή και την υπόληψή μου».

Μέχρι αργά το βράδυ, κατέθετε στην επιτροπή ο επιχειρηματίας Β. Καμπούρογλου, εκπρόσωπος της εταιρίας «Ντρουμίλαν», η οποία είχε αναλάβει τη διαχείριση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την προμήθεια των TOR/M1. Είπε ότι η εταιρία του είχε καθαρά ρόλο διεκπεραίωσης στην υπόθεση και ισχυρίστηκε ότι δε γνωρίζει τίποτα για την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών που αφορούν τα αντισταθμιστικά. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι σε εταιρίες με την επωνυμία «Ντρουμίλαν» ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί συνολικού ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Για το παραπάνω, ο μάρτυρας δήλωσε ότι δε γνωρίζει το παραμικρό. Οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν έντονα και το μέλος της Επιτροπής Α. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί η κράτηση του Β. Καμπούρογλου ως ψευδομάρτυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ