Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
Διάχυτη δυσαρέσκεια για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τη διάχυτη δυσαρέσκεια τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες.

Οι «προβολείς» ωστόσο στρέφονται γύρω από την ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων, που όμως έχει ελάχιστη σημασία μετά και την απομάκρυνση του ενδεχομένου των πρόωρων εκλογών λόγω δικομματικής συναίνεσης στο θέμα της προεδρικής εκλογής.

Οι «φρέσκες» δημοσκοπήσεις δείχνουν τη φθορά που αρχίζει να παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα εξαιτίας της «αδυναμίας» αντιμετώπισης των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (ακρίβεια, ανεργία, παιδεία, υγεία, περιβάλλον κ.ά.), κόντρα στις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της MRB, που δημοσιοποιήθηκε χτες, το 45,9% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση, ενώ για το ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 49,8%. Αντίστοιχα, θετική γνώμη για την κυβέρνηση έχει το 37,7%, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση το αντίστοιχο νούμερο είναι μόνο 28,5%. Η ανεργία (ποσοστό 69%) και η ακρίβεια (62%) είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα που «καίνε» και ακολουθούν υγεία (39%) και παιδεία (25%).

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση καταγράφει και η δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς», που διενεργήθηκε από τις 5 έως τις 9 Δεκέμβρη για το «Βήμα». Το 58% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τη συνολική έως τώρα πορεία της κυβέρνησης.

Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης», το 26,9% απαντά «μάλλον ικανοποιημένος», το 22,7% «μάλλον δυσαρεστημένος» και το 33,2% «πολύ δυσαρεστημένος».

Στην ερώτηση εάν «η ΝΔ τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της», το 14,2% απαντά «μάλλον δεν τις τηρεί» και το 34,2 «δεν τις τηρεί». Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό 47,4% θεωρεί ότι όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Το 50,7% δηλώνει ότι οι ασθενέστερες τάξεις υποφέρουν περισσότερο με την πολιτική της ΝΔ και το 50,1% ότι ευνοήθηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ. Στην έρευνα της MRB, που διενεργήθηκε από τις 25 Νοέμβρη μέχρι τις 6 Δεκέμβρη, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 39,7%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 33,4%. Το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 7,1%, ο ΣΥΝ συγκεντρώνει το 3,7%, ο ΛΑΟΣ το 3,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,9%. Συντριπτική υπέρ του κυβερνώντος κόμματος είναι η διαφορά στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 70% έναντι μόλις 18,6% του ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού εμφανίζεται ο Κ. Καραμανλής με 44,8% και ο Γ. Παπανδρέου ακολουθεί με 36,4%. Κανένας από τους δύο δεν είναι ο καταλληλότερος, εκτιμά το 16,4%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 41,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δε θα ωφελήσει τα ελληνοτουρκικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ