Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ προωθούν χαράτσια και φόρους

Δικομματικό καυγά στις πλάτες των δημοτών και των συμβασιούχων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) στήνουν κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ, με αφορμή τα οικονομικά των δήμων. Η μεν κυβέρνηση φέρεται να διεκδικεί «δάφνες» για τη δήθεν υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στα οικονομικά αιτήματα των δημάρχων, η δε ΚΕΔΚΕ όψιμα ανησυχεί για την αδυναμία των δήμων να ανταποκριθούν στην άσκηση των μεταφερόμενων σε αυτούς αρμοδιοτήτων, τις οποίες η ίδια είχε πρόθυμα δεχτεί, στο όνομα της ισχυροποίησης της ΤΑ. Επί της ουσίας, χαμένοι της υπόθεσης τα λαϊκά στρώματα που καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα τέλη στους δήμους, αλλά και οι συμβασιούχοι που χρησιμοποιούνται ως όμηροι.

Σε συνάντησή της χτες, με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, Π. Παυλόπουλο και Γ. Αλογοσκούφη, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ εμφανίστηκε διασπασμένη, με τους μεν αιρετούς που πρόσκειται στη ΝΔ να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές δηλώσεις, τους δε που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για απόσταση σε σχέση με όσα αρχικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί. Είναι προφανές ότι η ΤΑ εξελίσσεται σε πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κι αυτό γιατί στη γενική φιλοσοφία σχετικά με το ρόλο της ΤΑ, αμφότερες οι παρατάξεις συμπλέουν, όπως έδειξε και το πρόσφατο συνέδριο των δημάρχων, στο ψήφισμα του οποίου ως «λύση» για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων προβάλλεται η τοπική φορολογία και η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που ακολούθησε, αποφασίστηκε εκ νέου να μην προχωρήσουν οι δήμαρχοι σε μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, αν η κυβέρνηση δεν καλύψει το κόστος μισθοδοσίας και δαπανών των αρμοδιοτήτων στις οποίες απασχολούνται. Επίσης οι δήμαρχοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να καλυφθούν μέσα από το πρόγραμμα «Θησέας» οι δαπάνες για την πολιτική προστασία και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Αμέσως μετά τις γιορτές θα συνεδριάσει το ΔΣ και ανάλογα με τις απαντήσεις της κυβέρνησης θα προχωρήσουν σε... έκτακτο συνέδριο. Η πρόταση αυτή πέρασε κατά πλειοψηφία.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση υπολογίζει να λύσει το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με τα δικά τους χρήματα. Και συγκεκριμένα με τη σταδιακή απόδοση των χρημάτων που έχουν παρακρατηθεί από τους δήμους από το 1990 μέχρι και σήμερα, κάτι που όπως είπε ο Γ. Αλογοσκούφης θα ξεκινήσει μέσα στο 2005. Με αυτά βέβαια θα καλυφθεί ένα μέρος των δαπανών και τα υπόλοιπα - σύμφωνα με τις δηλώσεις και του Π. Κουκουλόπουλου - θα τα αναλάβουν οι δήμοι, που σημαίνει νέα χαράτσια στους δημότες ώστε να καλυφθεί το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ