Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιθετική πολιτική σε συναινετικό κλίμα

Η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών είναι ο άμεσος στόχος για την κυβέρνηση, μετά τη δικομματική συναίνεση για την προεδρική εκλογή.

Το κυβερνητικό επιτελείο «ξεσκονίζει» μέτρα και πολιτικές που κρατούνταν στα συρτάρια εξαιτίας του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών. Τα κυβερνητικά στελέχη αισθάνονται «απελευθερωμένα» από το φόβο του «πολιτικού κόστους» και εμφανίζονται έτοιμα για την εφαρμογή επιθετικής πολιτικής, εννοείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και προς όφελος του κεφαλαίου. Η επίθεση αυτή, που θα πάρει πιο σαφή μορφή αμέσως μετά τις γιορτές, γίνεται στο όνομα της επίλυσης των περίφημων «προβλημάτων της καθημερινότητας». Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να αντλήσει «νομιμοποίηση» για τα επερχόμενα μέτρα από την «ευρύτατη αποδοχή» που είχε η «επιλογή» του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αν και του ζητήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού, ο υπουργός προτίμησε να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει πιο γρήγορα και αταλάντευτα. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτη στην υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο το τοπίο». Δουλεύουμε σκληρά, με πρόγραμμα, με αποτελεσματικότητα, για να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ο οποίος εκτίμησε ότι η δικομματική συναίνεση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας «κάνει καλό στην οικονομία» γιατί βάζει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Η επιλογή του Κ. Παπούλια είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, «μια στρατηγική επιλογή που ενισχύει την ενότητα και την ομοψυχία του ελληνικού λαού».

Την ίδια ώρα πυκνώνει ο κουρνιαχτός της «ανασχηματισμολογίας», προς μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης. Αν και επίσημα επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, ωστόσο το αφήνει να σέρνεται χάριν του αποπροσανατολισμού επαναλαμβάνοντας τη γνωστή κοινοτοπία ότι «είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού». Ο Δ. Σιούφας αποφάνθηκε ότι «δε θα γίνει ανασχηματισμός», ενώ ο Γ. Σουφλιάς τάχθηκε κατά του ανασχηματισμού λέγοντας ότι «δεν πρέπει να γίνονται συχνοί ανασχηματισμοί», γιατί πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς «να γνωρίσουν το αντικείμενό τους, να κάνουν πράξεις και να κριθούν σε κάποιον χρόνο που πράγματι μπορούν να αποδώσουν».

Μήνυμα συναίνεσης

Μήνυμα συναίνεσης εξέπεμψε και ο Κάρολος Παπούλιας στη δήλωση που έκανε μετά την πρώτη συνάντηση που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. «Συζητήσαμε πολλά θέματα, μέσα σε ένα φιλικό κλίμα», είπε εξερχόμενος, και συμπλήρωσε: «Και πλέον - το πιστεύω αυτό - θα είμαστε πάντοτε σ' αυτό το συναινετικό κλίμα που η επιλογή του κ. Καραμανλή επιβάλλει. Οπως δείχνει και η αποδοχή του κόσμου, αυτό θα είναι καλό για την πατρίδα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ