ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τα λάβαρα και τις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ

Απεργία, συγκέντρωση και πορεία χτες στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης

Στα πανό...

Motion Team

Στα πανό...
Την απόφασή τους συσπειρωμένοι στο ταξικό κίνημα να δυναμώσουν την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που κλέβει τον ιδρώτα τους για να γεμίζει με κέρδη τις τσέπες των πλουτοκρατών, διαδήλωσαν μαζικά χτες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης που πήραν τη θέση τους κάτω από τα πανό και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που είχε κηρυχτεί με απόφαση του ΕΚΘ.

Μέσα από την απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου, αλλά και με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι απολυμένοι και οι άνεργοι, μαζί με τους συναδέλφους τους που καθημερινά παλεύουν να μείνουν στη δουλιά, ξεκαθάρισαν πως δεν επιτρέπουν άλλες εκπτώσεις στις διεκδικήσεις τους.

«Αγώνας ταξικός πανεργατικός θα είναι η απάντηση από εδώ κι εμπρός» διαδήλωσαν και υιοθέτησαν το κάλεσμα που απηύθυνε ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ, να «βαδίσουν μέσα από ένα μαζικό, ταξικό, μαχητικό συνδικαλιστικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής. Εξω από τους μονόδρομους της συναίνεσης, της υποταγής, έξω από το μονόδρομο της ΕΕ. Με στόχο η τάξη μας, η εργατική, να γίνει αφέντης στον τόπο της, σε μια οικονομία για το λαό, σε μια κοινωνία ελεύθερη από την εκμετάλλευση».

...στις σημαίες της διαδήλωσης, παντού κυριάρχησε το μήνυμα - πλαίσιο διεκδίκησης που πρόβαλε το ΠΑΜΕ
...στις σημαίες της διαδήλωσης, παντού κυριάρχησε το μήνυμα - πλαίσιο διεκδίκησης που πρόβαλε το ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι της ΗΛΤΕΞ, που από σήμερα μπαίνουν στην ανεργία, μαζί με τους απολυμένους και απλήρωτους εργαζόμενους της ΑΡΑΞ, της ΚΑΛΤΟΝ, του «Καματάκη», του «Χωναίου», της ΒΑΛΚΑΝ, της «Ομοσπονδίας», οι συμβασιούχοι της Πυροσβεστικής, οι οικοδόμοι, οι απολυμένοι της «Good Year», οι εμποροϋπάλληλοι και οι συνάδελφοί τους στους άλλους κλάδους, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας και ανεργίας.

Στην πορεία που ακολούθησε, κυριάρχησαν τα συνθήματα μέσα από τα οποία προβλήθηκαν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για δουλιά με πλήρη δικαιώματα, 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη, πλήρη και σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, προστασία των ανέργων και επίδομα στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ΠΑΜΕ, σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Οι εργάτες στα εμφιαλωμένα ποτά, μαζί με τις γυναίκες τους που πήραν τη θέση τους στο μέτωπο αγώνα, απαίτησαν άμεση ανάκληση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε βάρος 15 συνδικαλιστών και τις άδικες καταδίκες σε βάρος άλλων τόσων. Αυτό το αίτημα διατύπωσε από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης και ο Βασίλης Αρτεμίου, ΓΓ του Συνδικάτου Εμφιαλωμένων Ποτών.

«Συνδικάτα ταξικά όχι εργοδοτικά»

Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το ΕΚΘ η πλειοψηφία των εργαζομένων διαδήλωνε ασταμάτητα την αντίθεσή της στην πολιτική συναίνεσης και υποταγής που ακολουθούν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ. Και διαμήνυσε στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που πήραν το λόγο πως απαιτεί «συνδικάτα ταξικά όχι εργοδοτικά».

Ενώ βροντοφωνάζοντας «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ στηρίζουν την ΟΝΕ, πληρώνει ο λαός», απάντησαν οι εργαζόμενοι και στην εκπρόσωπο της ΕΤΑΣ (ΣΥΝ) που, συνεχίζοντας την πρακτική δυσφήμισης της συνεπούς στάσης των ταξικών δυνάμεων, επανέλαβε τις προβοκατόρικες κατηγορίες περί διασπαστικών ενεργειών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ
Αθλια συμπαιγνία σε βάρος τους

Από κυβέρνηση, εφοπλιστή, τράπεζες και πλειοψηφία ΠΝΟ

«Μαύρα» Χριστούγεννα προετοιμάζουν για τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων στα πλοία του εφοπλιστή Ποταμιάνου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, εκπρόσωποι της εταιρίας, εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών και από κοντά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, καθώς χτες, σε συνάντησή τους στο υπουργείο, προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να τυλίξουν τους εργαζόμενους σε μια «κόλλα χαρτί», και να τους πετάξουν στο δρόμο και απλήρωτους. Την ίδια ώρα, έξω από το ΥΕΝ, οι ναυτεργάτες, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτούσαν να πληρωθούν άμεσα τον ιδρώτα τους, ενώ, όπως λεγόταν από τους ίδιους, δε θα ανεχτούν να πληρώσουν αυτοί «το μάρμαρο» των εφοπλιστικών παιχνιδιών και του άγριου ανταγωνισμού, που επικρατεί ανάμεσα στα μονοπώλια που λυμαίνονται το χώρο της κρουαζιέρας, για την αύξηση των κερδών τους.

Να σημειωθεί ότι στο όνομα της οικονομικής κατάρρευσης της ROC και των επιχειρηματικών παιχνιδιών που παίζει ο Ποταμιάνος, πληρώματα και υπάλληλοι στα γραφεία της εταιρίας ROC είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβρη, ενώ ειδικά οι ναυτεργάτες δεν έχουν πληρωθεί και τα αναδρομικά του 2004.

Οσο οι ναυτεργάτες βρίσκονταν έξω από το υπουργείο, μέσα, οι εκπρόσωποί τους γίνονταν μάρτυρες της άθλιας συμπαιγνίας μεταξύ εφοπλιστή, υπουργού και της ...συναινετικής τακτικής των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ. Η «λύση» που βρήκε το «τρίο», κοροϊδεύοντας ανοιχτά τους απλήρωτους ναυτεργάτες, είναι να... κάνει, λέει, παρέμβαση ο υπουργός στο Εφετείο, ώστε η εκδίκαση της αίτησης των πιστωτών, να τεθεί η εταιρία του Ποταμιάνου σε εκκαθάριση, να γίνει γρηγορότερα από τις 13 Γενάρη που έχει οριστεί! Βέβαια, το γεγονός αυτό σε καμιά περίπτωση δεν εγγυάται ότι οι ναυτεργάτες θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους.

Η μόνη στιγμή που ακούστηκε η φωνή των ναυτεργατών ήταν όταν το λόγο πήρε ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Π. Τσουτσούλης, ο οποίος κατήγγειλε αυτές τις μεθοδεύσεις και απαίτησε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών και επιπλέον να τους δοθεί από την Εστία Ναυτικών έκτακτη οικονομική ενίσχυση 180 ευρώ. Παράλληλα, κάλεσε τους ναυτεργάτες συσπειρωμένοι με την ΠΕΜΕΝ να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να πληρωθούν.

ΠΝΟ
Απολογισμός υποταγής

Το ρόλο του εντολοδόχου της κυβέρνησης και των εφοπλιστών φρόντισαν να επιβεβαιώσουν οι... συνδικαλιστές, ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝ (ΑΠ), που αποτελούν τη νόθα πλειοψηφία στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), στήνοντας σήμερα στις 9 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΥΕΝ, ένα Γενικό Συμβούλιο που μόνον οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στους ναυτεργάτες.

Την περίοδο που οι ναυτεργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, η οποία τροφοδοτείται από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Γενικό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από τα κείμενα του απολογισμού και προγραμματισμού δράσης που ενέκριναν χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής οι συνδικαλιστές αυτών των παρατάξεων, θα αναλωθεί σε... διαλογική συζήτηση και περιγραφή των προβλημάτων, τα οποία, κατά τα κείμενα, είναι λίγο - πολύ «ουρανοκατέβατα»!

Ομως το κακό δε σταματάει εδώ. Ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστές της «πλειοψηφίας» - που κατέχουν τις καρέκλες ελέω Βασιλικών Διαταγμάτων και του νομοθετικού εκτρώματος 330 - υπονομεύουν ευθέως τους αγώνες για την προστασία του δικαιώματος στο μπάρκο και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτούς που δίνει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Είναι τουλάχιστον αθλιότητα οι νησιώτες να ξεσηκώνονται, να προβάλουν αιτήματα που αφορούν τους ναυτεργάτες και η ΠΝΟ να μη λέει ούτε λέξη.

Από την άλλη πλευρά, από την πλευρά του συνεπούς ταξικού ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι εκπρόσωποι των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στη διάρκεια της Εκτελεστικής, απέρριψαν τα κείμενα του απολογισμού και προγραμματισμού, κατήγγειλαν τους εντολοδόχους, ενώ έκαναν καθαρό ότι θα συνεχίσουν πιο αποφασιστικά την οργάνωση των ναυτεργατικών αγώνων, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ