ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αξιώνει συμπληρωματικά μέτρα

Αλλοθι για σκλήρυνση της λιτότητας προσφέρει η Κομισιόν, που έκρινε «ανεπαρκή» τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Ανακοινώθηκαν χτες από τον Επίτροπο των Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), σχετικά με την επάρκεια των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης (έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2005 που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα από τους βουλευτές της ΝΔ) για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, που έχουν υπερβεί τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ όρια. Οι αποφάσεις της Κομισιόν - που θεωρούν «ανεπαρκή» τα μέτρα της κυβέρνησης - αποτελούν άλλοθι για σκλήρυνση της λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η περίπτωση της Ελλάδας έδωσε αφορμή στην Επιτροπή να ζητήσει εκχώρηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Στην απόφαση της Κομισιόν, που αποτελεί πρόταση προς το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (EKOΦIN) του Γενάρη, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Η ΕΕ συμπέρανε σήμερα (σ.σ. χτες) ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, συνέχισε να επιδεινώνεται το 2004, σε αντίθεση με τις συστάσεις που τις απηύθυνε το Συμβούλιο, τον Ιούλη και παρ' όλο που η χώρα αυτή έχει τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στη Ζώνη του Ευρώ».
  • Η Επιτροπή χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο Σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2005 ανεπαρκή, για να επιτευχθεί μείωση του ονομαστικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα και με τις συστάσεις του ΕΚΟΦΙΝ.

Ετσι, βάσει της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, όπως αυτή ορίζεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, από τη στιγμή που η Ελλάδα δε συμμορφώθηκε με τη σύσταση του ΕΚΟΦΙΝ του Ιούλη, η Κομισιόν συστήνει την εφαρμογή του άρθρου 104 παράγραφος 8, για δημοσιοποίηση της σύστασης της Επιτροπής. Καλεί το ΕΚΟΦΙΝ να διαπιστώσει επίσημα ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση για εφαρμογή της σύστασης και αφήνει στη διακριτική του ευχέρεια το αν θα προχωρήσει στην επιβολή μέτρων, σύμφωνα με την παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου που προβλέπει επιτήρηση.

Δίνει με αυτή την πρόταση - ενεργοποίηση της «διαδικασίας του εξευτελισμού» - της δημοσιοποίησης της σύστασης, η Κομισιόν την επίσημη δικαιολογία στην κυβέρνηση για την εφαρμογή σκληρής οικονομικής πολιτικής, που θα πλήττει τα ευάλωτα σε τέτοιου είδους μέτρα κατώτερα οικονομικά στρώματα. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Χ. Αλμούνια, επιβεβαιώνοντας την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της ΕΕ, «δεν είμαι βέβαιος κατά πόσον η ελληνική πλευρά απεύχεται την εφαρμογή της παραγράφου 9, άλλωστε και οι δύο πλευρές θέλουμε τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%», υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι θα πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική προσαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού στα όποια νέα μέτρα.

Τέλος, η απογραφή του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος και η αποκάλυψη της «αδυναμίας των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών να τροφοδοτούν τη Eurostat με αξιόπιστα στοιχεία», έστρωσε το δρόμο, ώστε η Κομισιόν, να προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών την εκχώρηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων στην Eurostat. Αρμοδιότητες που θα δίνουν δικαίωμα παρακολούθησης της έκδοσης «αξιόπιστων» στοιχείων, από τις εθνικές υπηρεσίες, δικαίωμα επί τόπου ελέγχου, αλλά και καθορισμού ελάχιστων προτύπων, τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι στατιστικές υπηρεσίες των κρατών - μελών. Η ΕΕ αποκτά έτσι ακόμα ένα μέσο ελέγχου και παρεμβατισμού στα οικονομικά των κρατών, προς το συμφέρον πάντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Προσπάθεια υποβάθμισης των συνεπειών

Να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - με την οποία οι Βρυξέλλες απαιτούν τη λήψη νέων μέτρων - επιχείρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συστάσεων της Κομισιόν, που θεωρεί «ανεπαρκή» τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2005, ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος. Πρόσθεσε μάλιστα, πως αν αυτό δεν επιτευχθεί το 2005, υπάρχει και ένας επιπλέον χρόνος, ώστε στο τέλος του 2006 να έχει μειωθεί το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα αναφοράς του 3% του ΑΕΠ.

Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτουν ασάφειες και νέα ερωτηματικά, τα οποία όχι μόνο δεν απομακρύνουν, αλλά φέρνουν πιο κοντά την προοπτική των νέων μέτρων. Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ρητή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα υπάρξει ο επιπλέον χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος. Οπως ομολόγησε και ο Γ. Αλογοσκούφης, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο ΕΚΟΦΙΝ στις 24 Γενάρη και εκεί θα αποφασιστεί αν θα δοθεί η παράταση για το 2006 που επιθυμεί η κυβέρνηση. Επίσης, σε ερώτηση αν ισχύει η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ότι φέτος το έλλειμμα θα κλείσει στο 5,3% ή 6% όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, ο υπουργός περιορίστηκε να απαντήσει ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο σήμερα να αναθεωρήσουμε το έλλειμμα του 2004». Στην περίπτωση όμως που το έλλειμμα του τρέχοντος έτους διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ, τότε απλά, η λεγόμενη προσαρμογή θα είναι της τάξης των 3,2 εκατοστιαίων μονάδων και όχι 2,5, όπως υποστηρίζει σήμερα η κυβέρνηση και η πίεση για τη λήψη νέων μέτρων, θα είναι φορτικότερη. Επίσης, υποβάθμισε το ενδεχόμενο υπαγωγής της Ελλάδας στο άρθρο 104/9, γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία τίθεται σε καθεστώς εποπτείας και επιτήρησης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οι αγρότες γίνονται ... πλουσιότεροι!

Η προσπάθεια δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας για την αγροτική οικονομία της χώρας, όπου «τα πάντα βαίνουν καλώς» και «οι αγρότες αυξάνουν το εισόδημά τους» συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος, ο οποίος - μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό - έκανε λόγο για «θετικές εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα για την καταβολή υπερδιπλάσιων κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή ημερομηνία». Επίσης, προσπάθησε ξανά, να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα στατιστικό στοιχείο της Eurostat, σύμφωνα με το οποίο «το αγροτικό κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα θα είναι φέτος αυξημένο κατά 2,8%, σε σχέση με το 2003, έναντι 0,8% της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "15"».

Φυσικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρέλειψε να πει πως το αγροτικό εισόδημα εμφανίζεται αυξημένο κατά 2,8%, επειδή - εκτός των άλλων - οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, έχουν μειωθεί μέσα στο 2004 κατά 2,6%. Επίσης, εμφάνισε την «εξαγγελία» ίδρυσης «Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης», ως είδος παροχής προς τον αγροτικό κόσμο, ενώ βασικά με τα κέντρα αυτά επιδιώκεται η εναρμόνιση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας στους ρυθμούς της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
«Βουτιά» 9,5% στο 9μηνο

Εντονα πτωτικούς ρυθμούς εμφανίζει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, προϊδεάζοντας για παραπέρα αύξηση της ανεργίας ή της ημιαπασχόλησης στην οικοδομή και τα συναφή με τον κατασκευαστικό κλάδο επαγγέλματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2004 οι νέες άδειες οικοδομών που εγκρίθηκαν από τις Πολεοδομίες εμφανίζουν μείωση του όγκου κατά 9,5% και της επιφάνειας κατά 8,7%. Στα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα έργα υποδομής (δρόμοι, γέφυρες κλπ), τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στο 9μηνο του 2004, έφτασε στο 19% στο Νομού Αττικής, ενώ ραγδαία υποχώρηση καταγράφεται σε Δ. Μακεδονία (-54,3%), Ν. Αιγαίο (-24,9%), Στ. Ελλάδα (-11%) και Θεσσαλία (-10,1%). Στον αντίποδα βρίσκονται η Ηπειρος (αύξηση 13,2%), Δ. Ελλάδα (10,8%) και Κρήτη (10,1%). Στην Κεντρική Μακεδονία η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στασιμότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ