Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσπάθεια υποβάθμισης των συνεπειών

Να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - με την οποία οι Βρυξέλλες απαιτούν τη λήψη νέων μέτρων - επιχείρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συστάσεων της Κομισιόν, που θεωρεί «ανεπαρκή» τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2005, ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος. Πρόσθεσε μάλιστα, πως αν αυτό δεν επιτευχθεί το 2005, υπάρχει και ένας επιπλέον χρόνος, ώστε στο τέλος του 2006 να έχει μειωθεί το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα αναφοράς του 3% του ΑΕΠ.

Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτουν ασάφειες και νέα ερωτηματικά, τα οποία όχι μόνο δεν απομακρύνουν, αλλά φέρνουν πιο κοντά την προοπτική των νέων μέτρων. Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ρητή δέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα υπάρξει ο επιπλέον χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος. Οπως ομολόγησε και ο Γ. Αλογοσκούφης, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο ΕΚΟΦΙΝ στις 24 Γενάρη και εκεί θα αποφασιστεί αν θα δοθεί η παράταση για το 2006 που επιθυμεί η κυβέρνηση. Επίσης, σε ερώτηση αν ισχύει η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ότι φέτος το έλλειμμα θα κλείσει στο 5,3% ή 6% όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, ο υπουργός περιορίστηκε να απαντήσει ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο σήμερα να αναθεωρήσουμε το έλλειμμα του 2004». Στην περίπτωση όμως που το έλλειμμα του τρέχοντος έτους διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ, τότε απλά, η λεγόμενη προσαρμογή θα είναι της τάξης των 3,2 εκατοστιαίων μονάδων και όχι 2,5, όπως υποστηρίζει σήμερα η κυβέρνηση και η πίεση για τη λήψη νέων μέτρων, θα είναι φορτικότερη. Επίσης, υποβάθμισε το ενδεχόμενο υπαγωγής της Ελλάδας στο άρθρο 104/9, γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία τίθεται σε καθεστώς εποπτείας και επιτήρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ