ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
«Ζεσταίνεται» σιγά σιγά

Αρχισε να «ζεσταίνεται» χτες η χριστουγεννιάτικη αγορά καθώς τα Χριστούγεννα και οι υποχρεώσεις που φέρνουν από κοντά είναι πια «προ των πυλών». Και ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες στη διάρκεια των γιορτών, δε συμβαίνει το ίδιο και για τα λαϊκά εισοδήματα, αφού το δώρο στην πραγματικότητα πριν το εισπράξουν οι εργαζόμενοι έχει κατανεμηθεί στις οικονομικές εκκρεμότητες και στα χρέη που συσσωρεύτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Ομως, ακόμα και με την αβάσταχτη ακρίβεια και τα καθημερινά και ανυπέρβλητα αδιέξοδα, οι εργαζόμενοι άρχισαν σιγά σιγά να πραγματοποιούν τις αναπόφευκτες αγορές για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των ημερών.

Οσο για τις τιμές, αυτές παρέμειναν στα υψηλά επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί και τις προηγούμενες μέρες. Η τιμή της παραδοσιακής γαλοπούλας είχε διαμορφωθεί στα 6,50-7,50 ευρώ στη Βαρβάκειο Αγορά και από 8 μέχρι και 9 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Το ντόπιο αρνί πωλείται στη Βαρβάκειο στα 9-10 ευρώ το κιλό και μέχρι 10,40 το κατσίκι, που στις συνοικίες πωλείται και 11,50 ευρώ το κιλό.

Το «πακέτο» της διατροφής συμπληρώνουν με ένα σημαντικό κόστος τα οπωροκηπευτικά. Οι τιμές, μάλιστα, ορισμένων απ' αυτά εμφανίζονται «τσιμπημένες» σε σχέση με την Τρίτη. Συγκεκριμένα, οι ντομάτες πωλούνταν χτες αντί 1-2,30 ευρώ το κιλό (μέχρι 2 πωλούνταν προχτές), τα μαρούλια πωλούνταν στα 0,40- 0,80 ευρώ το ένα (προχτές η ανώτατη τιμή ως επί το πλείστον ήταν 0,70 ευρώ το ένα), το σπανάκι έφτασε και το 1,50 ευρώ το κιλό (από 1,30 προχτές), τα αγγουράκια στα 0,90-1,60 ευρώ (από 0,88-1,50 ευρώ την Τρίτη). Επίσης, οι πατάτες πωλούνταν στα 0,40-0,65 ευρώ το κιλό, τα καρότα 0,60-1 ευρώ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 0,90-2,20 ευρώ το κιλό. Τα μήλα πωλούνταν χτες στα 0,75-1,50 ευρώ το κιλό, τα μανταρίνια μέχρι 1,30 ευρώ και τα πορτοκάλια 0,40-0,80 ευρώ το κιλό.

Τέλος, τα κάστανα που έχουν κι αυτά εξέχουσα θέση στη χριστουγεννιάτικη παράδοση πωλούνται γύρω στα 2-3,50 ευρώ το κιλό, τα καρύδια 1,50-2 ευρώ και τα ρόδια στη λαϊκή στα 1,40 ευρώ το κιλό.

Τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας θα κλείσουν σήμερα στις 8.00 το βράδυ και αύριο - παραμονή Χριστουγέννων - στις 6.00 το απόγευμα. Τα σούπερ μάρκετ σήμερα και αύριο θα κλείσουν στις 8.00 μ.μ.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αγωνιστική σύσκεψη για το βαμβάκι

Το συνεπές αγροτικό κίνημα καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις του Γενάρη

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Της απεσταλμένης μας).--

Μήνυμα προς όλους τους αγρότες της Καρδίτσας - ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης - να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις υπεράσπισης των συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών και ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, στάλθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στον Παλαμά της Καρδίτσας. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίστηκε πως όσοι συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να συμφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων που ενώνει και δε διχάζει τον αγροτικό κόσμο. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ δεν είναι διατεθειμένο να κάνει βήμα πίσω, από το πλαίσιο των αιτημάτων για το βαμβάκι που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και τα εξής:

  • Να απορροφηθεί όλη η φετινή παραγωγή βαμβακιού στην τιμή στόχου των 362 δραχμών και να μη μείνει ούτε κιλό βαμβακιού εκτός επιδότησης.
  • Για φέτος, να μην πληρώσουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας οι βαμβακοπαραγωγοί για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα ή 150 νοικιασμένα στρέμματα που καλλιέργησαν και από κει και πάνω να κλιμακωθεί το πρόστιμο.
  • Να καταργηθεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι που καθορίζει ποσοστώσεις στην παραγωγή και επιβάλλει πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΟΑ βάμβακος που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, με την οποία προβλέπεται αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή.

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα οι μικρομεσαίοι αγρότες να είναι ενωμένοι στον αγώνα τους και ταυτόχρονα να έχουν καθαρούς στόχους και προοπτική. Καυτηρίασε τις θέσεις και τη στάση κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, οι οποίοι προβάλλουν διχαστικά και «τοπικιστικά» αιτήματα. Για το βαμβάκι, σπέρνοντας έτσι τη διχόνοια μέσα στον αγροτικό κόσμο και διευκολύνοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική του διαίρει και βασίλευε.

Στη σύσκεψη μίλησε ακόμη, ο Β. Αναγνωστόπουλος νομάρχης Καρδίτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι αν δεν ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται δεν πρόκειται να δουν καλύτερες μέρες οι αγρότες. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Παλαμά Β. Καραδήμος. Παρεμβάσεις με τις οποίες επισήμαναν την ανάγκη έντασης της αγωνιστικής δράσης και του συντονισμού της σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο έκαναν οι Κ. Μπασδέκης, μέλος της γραμματείας Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ και ο Χαρ. Αρχοντής εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.

Οι αγρότες που συμμετείχαν στη χτεσινή Παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη δήλωσαν έτοιμοι να συμμετάσχουν στις μάχες που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα και έδωσαν ραντεβού για τις μεγάλες πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΠΑΣΥ για τα μέσα του Γενάρη.

Τώρα είδαν... 1.116.000 τόνους

Ξαναμέτρησαν... χτες εκεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την παραγωγή βαμβακιού και την έβγαλαν 1.116.000 τόνους. Στη δεύτερη ευρεία σύσκεψη που έγινε μέσα στο Δεκέμβρη για τον καθορισμό του ύψους της τελικής παραγωγής βαμβακιού με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, Βαμβακουργικής και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών, προστέθηκαν άλλοι 13.000 τόνοι στο πρώτο ζύγι των 1.103.000 τόνων. Κι αυτό έγινε ανεξάρτητα από το τι βγάζει η τρίτη καταμέτρηση των αποθεμάτων απαράδοτων βαμβακιών στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών.

Το θέμα είναι ότι πάλι μένουν εκτός επιδότησης μερικές δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού και ότι όλοι οι μετέχοντες στη χτεσινή σύσκεψη συνεχίζουν να εμπαίζουν ασύστολα όλους τους βαμβακοπαραγωγούς. Το πρόβλημα είναι ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ. Και υποκριτικές ανακοινώσεις τύπου ΠΑΣΕΓΕΣ σαν τη χτεσινή για να παραδοθούν όλα τα εντός ΟΣΔΕ βαμβάκια, δε λένε τίποτα. Ούτε και οι λεκτικές διαφωνίες σαν του προέδρου της ΕΑΣ Λάρισας, που, σύμφωνα με τις χτεσινές πληροφορίες, πάλι δε συμφώνησε με τη νέα «ταρίφα» παραγωγής βαμβακιού, ζητώντας κάτι παραπάνω...

Πάντως, με βάση τη χτεσινή εξέλιξη πρόκειται να μοιραστούν 40.000 τόνοι βαμβακιού, αντί για 30.000 τόνους, όπως είχε συμφωνηθεί στην προηγούμενη σύσκεψη, με βάση τους 1.076.000 τόνους που παραδόθηκαν μέχρι 15/12. Και για το πώς θα μοιραστεί αυτή η ποσότητα «ερίζουν» οι συμμετέχοντες στις συσκέψεις, σαν και τη χτεσινή, λειτουργώντας διασπαστικά και αποπροσανατολιστικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Μονοπωλείται η αγορά από τη βιομηχανία

Ακόμα και τα «επιτρεπόμενα όρια συγκέντρωσης», που υιοθετεί η ΕΕ βάσει των νόμων της «ελεύθερης αγοράς», παραβιάζουν τα μονοπώλια της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «χαρτογράφησης» κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας που πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από παραγγελία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, πριν από μερικούς μήνες.

Ας υπενθυμίσουμε ότι τον προηγούμενο Μάη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε από την Επιτροπή να μελετήσει και να καταγράψει το βαθμό λειτουργίας του λεγόμενου ανταγωνισμού στη βιομηχανία και συγκεκριμένα στους κλάδους των γαλακτοκομικών, του ελαιόλαδου, του εμφιαλωμένου νερού, των αναψυκτικών, καθώς και στις τραπεζικές εργασίες.

Οπως ανακοίνωσε χτες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με βάση τα πρώτα στοιχεία «ο μέσος όρος του δείκτη συγκέντρωσης στους κλάδους της Ελληνικής Βιομηχανίας είναι 3.703 και υποδηλώνει πως στους κλάδους αυτούς υπάρχει γενικά υψηλή συγκέντρωση, αφού το "όριο επικινδυνότητας", σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ, είναι το 2.000».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ