ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ζοφερό το μέλλον των κατακτητών

Πανικός στο κατοχικό στρατόπεδο

Associated Press

Πανικός στο κατοχικό στρατόπεδο
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Θα πνιγούν στο αίμα τους μέχρι να πάρουν την απόφαση να φύγουν... Επιγραμματικά αυτή είναι η προειδοποίηση - υπόσχεση, που έχει δώσει η ιρακινή αντίσταση με τα «έργα» της εδώ και μήνες. «Εργα», που θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, τόσο όσον αφορά στην ποσότητα, όσο και στη φονικότητα. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η επίθεση στην προωθημένη επιχειρησιακή βάση των αμερικανικών δυνάμεων στο Μαρέζ νοτιοδυτικά της Μοσούλης, η πλέον αιματηρή επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, την 1η Μάρτη 2003. Εννοείται ότι ο Τζορτζ Ου. Μπους επιμένει και διαμηνύει ότι οι εκλογές της 30ής Γενάρη δεν πρόκειται να εκτροχιαστούν και τελικώς η δημοκρατία θα υπερισχύσει.

Ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει ότι τουλάχιστον 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν μία εκ των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν - διαμέτρου 122 mm - διέρρηξε την τέντα της τραπεζαρίας και προσγειώθηκε καταμεσής της αίθουσας φαγητού, ενόσω οι Αμερικανοί στρατιώτες γευμάτιζαν το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, που πρόσθεσε ότι εκ των 22 οι 18 είναι Αμερικανοί στρατιώτες, οι 4 Αμερικανοί που εργάζονται στις εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και 4 Ιρακινοί, ενώ εκ των 72 τραυματιών οι 51 είναι στρατιώτες και οι υπόλοιποι Αμερικανοί «πολίτες», Ιρακινοί - μέλη των σωμάτων ασφαλείας και ξένοι πολίτες. Ομως, η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη, η «Ανσάρ αλ - Σούνα», δήλωσε πως επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και πως «επαναλαμβάνουμε ότι σύμφωνα με πηγές μέσα από το στρατόπεδο οι νεκροί Αμερικανοί, Ιρακινοί προδότες και άλλα χαμένα κορμιά είναι πάνω από 160, γιατί η επίθεση αυτοκτονίας με 12 τόνους εκρηκτικά έγινε, όταν στην τραπεζαρία βρίσκονταν εκατοντάδες στρατιώτες που έτρωγαν».

Associated Press

Η επομένη της επίθεσης βρήκε τη Μοσούλη ουσιαστικά σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αν και δεν κηρύχτηκε επισήμως, αφού τα σχολεία δεν άνοιξαν, ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν, ενώ οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν και με τεθωρακισμένα απέκλεισαν τις πέντε γέφυρες του ποταμού Τίγρη που χωρίζει την πόλη σε ανατολικούς και δυτικούς τομείς, ενώ ανθρωποκυνηγητό εξαπολύθηκε στις ανατολικές συνοικίες υπό την κάλυψη αμερικανικών μαχητικών. Εντούτοις, από τους ελάχιστους που κυκλοφορούσαν σύμφωνα με το ΑΡ, ουδείς εξ αυτών δεν είχε το παραμικρό ίχνος συμπάθειας για τους Αμερικανούς. «Αυτό που έγινε χθες, ήταν αναμενόμενο και είναι μέρος της ιρακινής αντίστασης», θα δηλώσει ο Σατάρ Τζαμπάρ, ενώ ο συνδικαλιστής Τζαμάλ Μαχούντ θα συμπληρώσει:«Επιθυμώ οι Αμερικανοί να φύγουν... θα ευχόμουν οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες να ήταν 2.000 και όχι μόνον 20».

Επιθέσεις, θανατηφόρες ασθένειες και αποχωρήσεις

Αντιδρώντας άμεσα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και υπογράμμισε πως οι στρατιώτες και η χώρα συνολικά εκτελεί «ζωτική αποστολή για την ειρήνη». Ο Τζορτζ Ου. Μπους διαμήνυσε ότι το αιφνιδιαστικό χτύπημα δεν πρόκειται να εκτροχιάσει τις επικείμενες εκλογές. «Είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία θα υπερισχύσει στο Ιράκ», ανέφερε από την Ουάσιγκτον.

Διαφορετικά αντέδρασε όμως η «Contrack International Inc», μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Αποχώρησε λόγω υψηλού κόστους, που συνδέεται με την ασφάλεια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την πρώτη τόσο σημαντική αποχώρηση. Η «Contrack», με έδρα το Αρλινγκτον της Βιρτζίνια, είχε αναλάβει ένα συμβόλαιο 325 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση του ιρακινού δικτύου μεταφορών, ένα από τα 12 κύρια συμβόλαια ανοικοδόμησης που κατακυρώθηκαν το 2004.

Τέλος, μία σπάνια μορφή πνευμονίας προσέβαλε τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο σε δύο Αμερικανούς στρατιώτες, τονίζεται σε αναφορά που δημοσιεύτηκε χθες στην περιοδική έκδοση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης. Πρόκειται για κρούσματα της Οξείας Ηωσινοφιλικής Πνευμονίας, μία σπάνια μορφή της νόσου, που χαρακτηρίζεται από αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονολογικά προβλήματα και διαγνώστηκε σε 18 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ μέσα στο διάστημα από το Μάρτη του 2003 έως το Μάρτη του 2004.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μόνον «παλαιστινιακή» η ατζέντα της διάσκεψης του Λονδίνου...

ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επισημοποίησε χτες, κατά την επίσκεψή του στη Ραμάλα, την πραγματοποίηση διάσκεψης για το παλαιστινιακό στο Λονδίνο τον ερχόμενο Μάρτη.

Οπως ο ίδιος ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, η ατζέντα θα περιλαμβάνει αποκλειστικώς θέματα που σχετίζονται με τις «μεταρρυθμίσεις στους τομείς οικονομίας, ασφάλειας και διοίκησης της Παλαιστινιακής Αρχής»... Οπως είπε «θα βοηθήσει στη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών για ένα παλαιστινιακό κράτος»... Θεώρησε, μάλιστα, πως η τυχόν επιτυχία της διάσκεψης «θα ανοίξει τη διαδικασία για την εφαρμογή του οδικού χάρτη για τη Μέση Ανατολή», ιδιαίτερα μετά και από την προαναγγελθείσα για τον Ιούλη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων απ' τη Λωρίδα της Γάζας...

Ωστόσο, ο Μαχμούτ Αμπάς (που είναι και ο επικρατέστερος εκ των υποψηφίων στις προεδρικές παλαιστινιακές εκλογές της 9ης Γενάρη) δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως επιθυμία της παλαιστινιακής ηγεσίας είναι η επικείμενη διάσκεψη του Λονδίνου να αποτελέσει «το πρώτο βήμα ευρύτερης ειρηνευτική διαδικασίας»...Οπως είπε, οι Παλαιστίνιοι «θέλουν τη δημοκρατία» και «τις διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία με το Ισραήλ». Η διάσκεψη είπε ο Αμπάς «θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Νωρίτερα, ο Μπλερ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αριέλ Σαρόν. Συμφώνησαν αμφότεροι πως «δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος» στις ειρηνευτικές συνομιλίες «εάν δεν τερματιστεί η βία». Ο Σαρόν, πάντως, βρήκε αφορμή για να επαναλάβει πως «οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κάνει, έως τώρα, αρκετά για να σταματήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις»...

Νέα εισβολή ισραηλινών τανκς...

Νωρίτερα χτες το πρωί ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες εισέβαλαν εκ νέου στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας ισοπεδώνοντας αρκετά σπίτια... «τρομοκρατών», σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις Παλαιστινίους «ενόπλους» (οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν 11 νεκρούς) και τραυματίζοντας άλλους έξι. Σε επόμενη επέμβαση των Ισραηλινών στο Χαν Γιουνίς χτες το απόγευμα, αναφέρθηκε ο θάνατος άλλων τεσσάρων Παλαιστινίων. Επιπλέον, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια Λωρίδα της Γάζας) σκοτώθηκε ακόμη ένας Παλαιστίνιος.

Προηγουμένως, είχε σημειωθεί επίθεση μελών της «Ταξιαρχίας Μαρτύρων του Αλ Ακσα» στη Δυτική Οχθη με αποτέλεσμα το θάνατο Ισραηλινού οικοδόμου. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης με ανακοίνωσή της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Λιβύη και ζητά από την κυβέρνηση της Τρίπολης να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο βασίλειο, κατηγορώντας τη βορειοαφρικανική χώρα για ανάμειξη σε συνωμοτικό σχέδιο, με στόχο τη δολοφονία του πρίγκιπα διαδόχου Αμπντάλα μπιν Αμπντέλ Αζίζ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Λόρεντς Μέγιερ, παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου για χρήματα που λάμβανε, ενώ διατηρούσε πολιτικές θέσεις.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Βαριές κατηγορίες, για 191 δολοφονίες, 1.000 απόπειρες δολοφονίας και συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση, απήγγειλε ο Ισπανός δικαστής στον Χασάν αλ Χάσκι, βασικό κατηγορούμενο για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, στις 11 Μάρτη 2004.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο Λευκό Οίκο θα έχει στις αρχές του επόμενου έτους ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι ο Σιράκ αποδέχτηκε τελικά την πρόσκληση που του απηύθυναν οι ΗΠΑ, σε προσπάθεια να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες «δοκιμάστηκαν» από τον πόλεμο στο Ιράκ. Τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί, το Φλεβάρη, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Δημοκρατία της Σλοβακίας, αλλά όχι τη Γαλλία.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Διμερή συμφωνία δημιουργίας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» συνήψαν Τουρκία και Συρία κατά την επίσημη επίσκεψη στη χώρα του, αποκαλούμενου και «πορθητή της Ευρώπης», Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο αποκαλούμενος και «γκρι καρδινάλιος»Ιγκορ Σετσίν, φίλος του προέδρου Πούτιν και πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, φέρεται να βρίσκεται «πίσω» από την εξαγορά της «Yuganskneftegaz», κατά ρωσικά ΜΜΕ.

-- Η Ρωσία είναι «έτοιμη να δεχτεί βοήθεια από τη Δύση» όσον αφορά το Τσετσενικό, δήλωσε χτες ο υπΕξ της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Παραπροχτές αφέθηκε ελεύθερος, προχτές συνελήφθη, χτες ξαναβγήκε από τη φυλακή: οι περιπέτειες του συζύγου της Μπεναζίρ Μπούτο, Ασίφ Αλι Ζαρντάρι, αντανακλούν μάλλον πολιτικάντικους χειρισμούς της κυβέρνησης υπό το στρατηγό Μουσάραφ.

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Με «στάνταρτς» της ΕΕ βλέπουν το Κοσσυφοπέδιο...

ΤΙΡΑΝΑ.--

«Ανοιχτή πληγή είναι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου», αλλά ο διάλογος είναι «απαραίτητος και πρέπει να συνεχιστεί» είπε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης Σερβία -Μαυροβούνιο, Βουκ Ντράσκοβιτς στη διάρκεια διήμερης επίσκεψής του στην Αλβανία.

Στην πρώτη επίσκεψη Σέρβου αξιωματούχου στην Αλβανία απ' το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99 κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Ντράσκοβιτς μίλησε για την «ανάγκη χορήγησης ενός ευρωπαϊκού καθεστώτος» για το Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο της «Σερβίας - Μαυροβουνίου». Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, Καστριότ Ισλάμι, ο Ντράσκοβιτς πρόσθεσε πως η Αλβανία και η Σερβία - Μαυροβούνιο «είναι έτοιμες να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη σταθερότητα όλης της περιοχής». Ο δε Ισλάμι φέρεται να απάντησε: «Ο στόχος των χωρών μας είναι η ολοκλήρωση στην ΕΕ. Ας αρχίσουμε κι εμείς εγκαθιστώντας στις χώρες μας το σύστημα Σένγκεν»...

Σε άλλο σημείο, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη θέληση της κυβέρνησης Νάνο να «προσφέρει τη μετριοπαθή συμβολή της... για τη διευκόλυνση της επίλυσης του στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου». Διευκρίνισε πως η Αλβανία υποστηρίζει την απόφαση 1244 του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο και πως ο καθορισμός του τελικού καθεστώτος της περιοχής «θα πρέπει να προέλθει από όλες τις πολιτικές και εθνοτικές ομάδες της περιοχής με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Η πολιτική τάξη του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να οικοδομήσει μία λύση σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα... Ομως, η λύση θα είναι η τελική απόφαση απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το ίδιο 24ωρο, στην Πρίστινα ο «πρωθυπουργός» του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι παρουσίασε σχέδιο οκτώ σημείων διακυβέρνησης με τελικό στόχο την προετοιμασία του εδάφους για τη δημιουργία... ανεξάρτητου κράτους. Το σχέδιο ψηφίστηκε απ' την 120μελή «βουλή» της επαρχίας με 66 ψήφους υπέρ, μία κατά και 34 αποχές.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΝΗΣΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ
Ο πρώτος νεκρός των δυνάμεων επέμβασης...

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Τον πρώτο νεκρό αστυνομικό θρηνούν από χτες οι αυστραλιανές δυνάμεις επέμβασης στα Νησιά του Σολομώντα. Το θύμα, ο 26χρονος Ανταμ Ντάνινγκ από την Καμπέρα, σκοτώθηκε εν ώρα περιπολίας από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στην πρωτεύουσα των Νησιών Σολομώντα, Χονιάρα. Το συμβάν σημειώθηκε δεκαεφτά μήνες μετά την πρώτη ανάπτυξη μερικών εκατοντάδων Αυστραλών στρατιωτών και αστυνομικών, στο όνομα της «επιβολής της έννομης τάξης» και «σωτηρίας» των Νησιών Σολομώντα από την «αναρχία, ανομία και βία»...

Ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Χιλ, έσπευσε να στείλει ως ενίσχυση δύναμη 100 αστυνομικών, δηλώνοντας πως «δε θα ανεχθούμε τους φόνους των αστυνομικών μας από μερικές συμμορίες»...

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντο χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την «αντιτρομοκρατία» και την «εγκαθίδρυση σταθερότητας και ανάπτυξης» σε νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού εξαπολύοντας επεμβάσεις αστυνομικού και οικονομικού χαρακτήρα. Μετά τα Νησιά Σολομώντα και το μικροσκοπικό κρατίδιο του Ειρηνικού Ναουρού, οι Αυστραλοί ετοιμάζουν επέμβαση παρόμοιου τύπου και στην Παπούα Νέα Γουινέα με την αποστολή περίπου 150 αστυνομικών αξιωματούχων ως τα μέσα του 2005.

Μήνυμα πολιτικής ανυπακοής από τον Κάρατζιτς;

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.--

Κάλεσμα στο σερβοβοσνιακό λαό για την έκφραση πολιτικής ανυπακοής στις δυνάμεις κατοχής φέρεται να απηύθυνε χτες ο πρώην πολιτικός ηγέτης (και καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης) Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σερβοβοσνιακά ΜΜΕ αναμεταδώσανε το μήνυμα του Κάρατζιτς, στο οποίο ο πρώην ηγέτης φέρεται να καλεί το λαό και όλους τους Σερβοβόσνιους που εργάζονται σε κεντρικούς οργανισμούς της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης «να παραιτηθούν και να αρνηθούν να εργαστούν εκεί ξανά». «Πρέπει», αναφέρει το μήνυμα, «να προστρέξετε στην πολιτική ανυπακοή μέχρι την εξασθένηση της επίθεσης κατά της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας».

Πάντως, η σύζυγος του Κάρατζιτς, Λιλιάνα, αμφισβήτησε την αυθεντικότητα της επιστολής, λέγοντας πως το «ύφος γραφής και οι μακροσκελείς προτάσεις δεν του ταιριάζουν».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκατέρωθεν προειδοποιήσεις και απειλές

ΚΙΕΒΟ.--

Σε πολιτικό ζήτημα ανήγαγε χτες το γλωσσικό, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει το τι θα κάνει με τη ρωσόφωνη ανατολή, ο «φιλοδυτικός» υποψήφιος για την προεδρία Βίκτορ Γιουστσένκο -- τον οποίο τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν σαν να έχει ήδη κερδίσει. Ωστόσο, σε μια εξισορροπιστική δήλωση, ανέφερε πως το πρώτο του «διεθνές ταξίδι ως πρόεδρος» θα το κάνει στη Ρωσία. «Η Ουκρανία θα διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Απέκλεισε, πάντως, αν νικήσει το να εντάξει αντιπάλους του στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει, και πάνω απ' όλους τον αντίπαλό του στη... μονομαχία, Βίκτορ Γιανουκόβιτς: «Σε καμία περίπτωση», απάντησε σε σχετική ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, η πλευρά Γιουστσένκο και ειδικότερα η οργάνωση Πορά συνεχίζει να αρνείται να άρει τον αποκλεισμό του προεδρικού επιτελείου στο Κίεβο --παρά τη σχετική δικαστική απόφαση, και την ίδια ώρα στελέχη της διαρρέουν πληροφορίες ότι «η παράταξη του Γιανουκόβιτς εξοπλίζεται με ρωσικό οπλισμό» (σύμφωνα με την Ιντιπέντεντ) και ότι «ετοιμάζεται αντεπανάσταση» (σύμφωνα με το Radio Free Europe).

Ο Γιουστσένκο, προαλειφόμενος ως διάδοχος του πάλαι ποτέ μέντορά του Λέονιντ Κούτσμα (τον οποίον, ας σημειωθεί εν παρόδω, μνημονεύει στις ομιλίες του όλο και πιο σπάνια -- να είναι αυτό ένδειξη ενός παρασκηνιακού συμβιβασμού;) είπε πως «φοβάται» πως «κάποιοι» θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν «αιματοχυσία».

Από την άλλη, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, «αουτσάιντερ» -- κατά τα δυτικά ΜΜΕ πάντα -- της κούρσας, προειδοποιούσε (και αυτός) εναντίον των «προσπαθειών διχασμού» της χώρας.

Παράδειγμα αγώνα ο Παλαιστινιακός λαός

Πολιτικό μνημόσυνο στον Γιάσερ Αραφάτ

«Ο παλαιστινιακός λαός, συσπειρωμένος, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια ελεύθερη ανεξάρτητη, κυρίαρχη πατρίδα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας τα βήματα του ηγέτη του Γιάσερ Αραφάτ». Αυτό τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρέσβης της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, Μαρουάν Αμπντελχαμίντ, κατά τη διάρκεια του πολιτικού μνημοσύνου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων, οι πρέσβεις των αραβικών χωρών και εκπρόσωποι πολλών ακόμη διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε ότι «η στάση του παλαιστινιακού λαού αποτελεί παράδειγμα αγώνα ενάντια στους ισχυρούς, ενάντια στη μοιρολατρία, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης διεθνώς». Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο Β. Μεϊμαράκης γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, ο Π. Τριγάζης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, κ. Μπεχράκης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ολιγόλεπτης ταινίας για τη ζωή του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ