ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Παράδοση στις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων

Εγινε χτες σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας

Με τα χέρια «λυμένα» και ως προς το τυπικό μέρος η κυβέρνηση προωθεί τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με τον καθορισμό ανώτατης τιμής. Με τη συγκεκριμένη απόφαση το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό και παράνομο τον τρόπο καθορισμού της ανώτατης τιμής του φαρμάκου, βάσει του άρθρου 5 του Συντάγματος περί προστασίας της ελευθερίας της οικονομικής δραστηριότητας. Στην ουσία, δηλαδή, νομιμοποιείται η αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπορεύματος και άρα η τιμολόγησή του με γνώμονα τον λεγόμενο ανταγωνισμό και άρα το επιχειρηματικό κέρδος. Ενδεικτική είναι η χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με την οποία οι φαρμακοβιομήχανοι ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζονται να «τρίβουν τα χέρια τους» για την απόφαση του ΣτΕ, καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει έναν τρόπο τιμολόγησης «σύμφωνο με τις αρχές της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας».

Οι σχετικές ρυθμίσεις για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων που θα συμπεριληφθούν στο συνολικό νομοσχέδιο απασχόλησαν και τη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τους υπουργούς Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και Υγείας Ν. Κακλαμάνη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και θα την ντύσει με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, των οποίων το μερίδιο στην ελληνική αγορά έχει περιοριστεί στο 15%. Μιλώντας χτες στο «Φλας» ο Ν. Κακλαμάνης επανέλαβε ότι το προσχέδιο νόμου, που θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις για το φάρμακο, θα είναι έτοιμο στο τέλος του Γενάρη. Ο Ν. Κακλαμάνης διέψευσε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ίδιου και του Δ. Σιούφα για το θέμα. «Η πολιτική φαρμάκου», είπε ο υπουργός Υγείας, «έχει τρία σκέλη: το ένα είναι ο πληρώνων, που είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, άρα είναι αρμοδιότητα του Παναγιωτόπουλου, το δεύτερο είναι το καθαρά επιστημονικό κομμάτι, που είναι θέμα του υπουργείου Υγείας και το τρίτο είναι των τιμών, το οποίο είναι του υπουργείου Ανάπτυξης... Τέλος Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός μάς είπε ότι θέλει να του έχουμε έτοιμο το προσχέδιο νόμου για να το δει ο ίδιος και μετά η κυβερνητική επιτροπή και υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων στο τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, σημασία έχει η πολιτική γραμμή και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ
Αποψίλωση γιατρών για το «Αττικόν»

Καταργούνται οι θέσεις των γιατρών που πήγαν στο νέο νοσοκομείο με απόσπαση και συνεχίζουν να δουλεύουν σε αυτό

Με την αποψίλωση των γιατρών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και με την εισαγωγή του θεσμού των επικουρικών γιατρών προσπαθεί η κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα δυσλειτουργίας του Αττικού Νοσοκομείου. Μάλιστα, το «Αττικόν» Νοσοκομείο χρησιμοποιείται και ως κερκόπορτα για την εισαγωγή των επικουρικών γιατρών - ένα ημίμετρο που ισχύει για τα νοσοκομεία της επαρχίας - σε όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους γιατρούς που θέλουν να επανδρώσουν με απόσπαση το Αττικόν Νοσοκομείο. Σε συνέχεια εκείνης της επιλογής η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας έρχεται με απόφαση του υπουργού, Ν. Κακλαμάνη, και του υφυπουργού Θ. Γιαννόπουλου (3.12.2004) να μεταφέρει αυτές τις θέσεις των γιατρών στο «Αττικόν». Μ' άλλα λόγια, οι θέσεις αυτές χάνονται οριστικά στα νοσοκομεία απ' τα οποία αποσπάστηκαν οι γιατροί.

Με την απόφαση της 3.12.2004 χάνονται συνολικά 18 θέσεις από δέκα νοσοκομεία (Εξι στον «Ευαγγελισμό», από δύο στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και Γενικό Πατησίων, και από μία θέση στα Νοσοκομεία Λαϊκό, Ερυθρός Σταυρός, «Αγιος Σάββας», «Αλεξάνδρα», ΚΑΤ και «Ελενα Βενιζέλου»).

Οι επικουρικοί γιατροί είχαν θεσμοθετηθεί για την κάλυψη των αναγκών της επαρχίας αλλά χρησιμοποιούνται ως «έσχατη ανάγκη» για να καλυφθούν και τα κενά στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, που δημιούργησαν οι πολιτικές λιτότητας των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση φαίνεται να «υποκύπτει» στις πιέσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία, ενώ στην πραγματικότητα μπαλώνει την περιοριστική πολιτική που ασκεί η ίδια και είχε ακολουθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ετσι, διόρισε πέντε επικουρικούς γιατρούς στο «Αττικόν» και εννέα στο «Τζάνειο».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ζητούν συναίνεση για να ... κλείσει!

Το «εγκληματικό» έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζει επάξια η κυβέρνηση της ΝΔ. Χτες σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στον ΟΛΠ, μετά από αιφνιδιαστική πρόσκληση του προέδρου του Οργανισμού κ. Γιαννή προς τα προεδρεία των Σωματείων της Ζώνης, αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση μέσω του ΟΛΠ επιδιώκει - και αυτή - τη δραστική συρρίκνωση του χώρου της Ζώνης. Ο πρόεδρος του ΟΛΠ αξίωσε από τα Σωματεία τη ...«συναίνεσή» τους και τη ...«συνεργασία» τους, προκειμένου η ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Μόλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι να μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης αυτοκινήτων (καρτέρμιναλ)! Μάλιστα, ήδη, στο μόλο βρίσκονται δεμένα δύο πλοία τύπου RO - RO, φορτωμένα με αυτοκίνητα, χωρίς, ωστόσο, μέχρι τώρα να έχει γίνει καμία επιχείρηση εκφόρτωσης.

Ο Γιαννής σαν πρόσχημα πρόβαλε ότι ο ΟΛΠ έχει υπογράψει μεγάλα συμβόλαια με τις σχετικές εταιρίες, τα οποία είναι ...κρίμα να χαθούν. Επίσης ...υποσχέθηκε ότι από το μόλο θα μείνει ένα μικρό κομμάτι για να εκτελούνται επισκευές, όμως, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές, πρόκειται για εμπαιγμό, αφού οι ίδιοι οι κανόνες ασφαλείας απαγορεύουν να γίνονται εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες με χρήση φλόγας σε καράβι και δίπλα να γίνονται εργασίες εκφόρτωσης αυτοκινήτων.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων, βέβαια, δεν έδειξαν καμία διάθεση «συναίνεσης». Ξεκαθάρισαν ορθά κοφτά ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο χτύπημα σε βάρος της Ζώνης, η οποία εξακολουθεί να μαστίζεται από ανεργία. Κατήγγειλαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, την ίδια ώρα που τους «φουσκώνει» με ψευτοϋποσχέσεις για δήθεν λύση στα προβλήματα της Ζώνης, επιδίδεται σε υπονομευτικές ενέργειες και προειδοποίησαν ότι θα απαντήσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στις μέρες των γιορτών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση για τα 20 χρόνια του

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων ζωής και δράσης του Συνδικάτου τους διοργανώνουν οι οικοδόμοι της Αθήνας, την Τρίτη 28 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλα τα μέλη των Παραρτημάτων, τους συναδέλφους άλλων ταξικών σωματείων και ομοσπονδιών, καθώς και κάθε φίλο και συναγωνιστή να γιορτάσουν μαζί, όπως μαζί βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους του ταξικού αγώνα και δίνουν τη μάχη ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και γλέντι με δημοτικό και λαϊκό τραγούδι.

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ
«Μερικά» και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Λειψά συνδικαλιστικά δικαιώματα αποφάσισε για τους ωρομισθίους η πλειοψηφία του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Κατά την προχτεσινή συνεδρίασή του, με ψήφους των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, αποφασίστηκε να παρέχεται μεν συνδικαλιστική κάλυψη στους ωρομισθίους, όχι όμως και το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές για αντιπροσώπους στα συνέδρια της Ομοσπονδίας. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, με πρωτοβουλία της οποίας στο συνέδριο της Ομοσπονδίας τον Ιούνη είχαν συγκεντρωθεί 120 υπογραφές αντιπροσώπων που ζητούσαν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα στους ωρομισθίους οι οποίοι εργάζονται με μερική απασχόληση, μερική αμοιβή και μερικά δικαιώματα, τονίζει ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι καταστατικό και καλεί τους τοπικούς συλλόγους, με αποφάσεις των ΔΣ και των γενικών συνελεύσεων, να εγγράφουν τους ωρομισθίους.

Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση, συζητήθηκε και το ζήτημα του προγράμματος δράσης του κλάδου και για μια ακόμα φορά οι παρατάξεις της πλειοψηφίας έδειξαν ότι δεν έχουν πρόθεση να προχωρήσουν σε αγώνες. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε πραγματοποίηση περιφερειακών συσκέψεων στα τέλη Γενάρη, στη συνέχεια συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ, προκειμένου να διαμορφώσει εισήγηση, γενικές συνελεύσεις συλλόγων μέχρι 31 Γενάρη και ολομέλεια προέδρων των Συλλόγων στις αρχές Φλεβάρη. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, με δεδομένες τις εξελίξεις, πρότεινε πρόγραμμα δράσης με συνέχεια, κλιμάκωση και προοπτική, με πρώτο βήμα την κήρυξη απεργίας στα τέλη Γενάρη. Καλώντας, παράλληλα, τους εκπαιδευτικούς να μην έχουν ψευδαισθήσεις για το ρόλο της πλειοψηφίας και προτείνοντας τη διέξοδο της συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ για τη διεκδίκηση του σχολείου των λαϊκών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ