Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Παράδοση στις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων

Εγινε χτες σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας

Με τα χέρια «λυμένα» και ως προς το τυπικό μέρος η κυβέρνηση προωθεί τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με τον καθορισμό ανώτατης τιμής. Με τη συγκεκριμένη απόφαση το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό και παράνομο τον τρόπο καθορισμού της ανώτατης τιμής του φαρμάκου, βάσει του άρθρου 5 του Συντάγματος περί προστασίας της ελευθερίας της οικονομικής δραστηριότητας. Στην ουσία, δηλαδή, νομιμοποιείται η αντιμετώπιση του φαρμάκου ως εμπορεύματος και άρα η τιμολόγησή του με γνώμονα τον λεγόμενο ανταγωνισμό και άρα το επιχειρηματικό κέρδος. Ενδεικτική είναι η χτεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με την οποία οι φαρμακοβιομήχανοι ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζονται να «τρίβουν τα χέρια τους» για την απόφαση του ΣτΕ, καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει έναν τρόπο τιμολόγησης «σύμφωνο με τις αρχές της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας».

Οι σχετικές ρυθμίσεις για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων που θα συμπεριληφθούν στο συνολικό νομοσχέδιο απασχόλησαν και τη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τους υπουργούς Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και Υγείας Ν. Κακλαμάνη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και θα την ντύσει με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, των οποίων το μερίδιο στην ελληνική αγορά έχει περιοριστεί στο 15%. Μιλώντας χτες στο «Φλας» ο Ν. Κακλαμάνης επανέλαβε ότι το προσχέδιο νόμου, που θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις για το φάρμακο, θα είναι έτοιμο στο τέλος του Γενάρη. Ο Ν. Κακλαμάνης διέψευσε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ίδιου και του Δ. Σιούφα για το θέμα. «Η πολιτική φαρμάκου», είπε ο υπουργός Υγείας, «έχει τρία σκέλη: το ένα είναι ο πληρώνων, που είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, άρα είναι αρμοδιότητα του Παναγιωτόπουλου, το δεύτερο είναι το καθαρά επιστημονικό κομμάτι, που είναι θέμα του υπουργείου Υγείας και το τρίτο είναι των τιμών, το οποίο είναι του υπουργείου Ανάπτυξης... Τέλος Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός μάς είπε ότι θέλει να του έχουμε έτοιμο το προσχέδιο νόμου για να το δει ο ίδιος και μετά η κυβερνητική επιτροπή και υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων στο τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, σημασία έχει η πολιτική γραμμή και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ