Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Ψάχνουν συμμάχους ανάμεσα στα θύματά τους!

Οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι, σε συνεργασία με τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητάνε ανοιχτά από τους εργαζόμενους να γίνουν θεματοφύλακες των υπερκερδών τους

Τα πανό των εργατών δηλώνουν ήδη πως είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργατών η επιδίωξη των βιομηχάνων να διαδηλώνουν τα θύματα για να έχουν κέρδη τα αφεντικά
Τα πανό των εργατών δηλώνουν ήδη πως είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργατών η επιδίωξη των βιομηχάνων να διαδηλώνουν τα θύματα για να έχουν κέρδη τα αφεντικά
Σε μια χωρίς προηγούμενο προκλητική επιχείρηση χειραγώγησης των εργαζομένων έχουν επιδοθεί οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, του ιματισμού και του δέρματος, με συμπρωταγωνιστή την Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας και αφορμή την απελευθέρωση των ποσοστώσεων στην κλωστοϋφαντουργία από την 1η του Γενάρη 2005.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυσης και το δοτό συνδικαλιστικό τους δεκανίκι διακινούν το τελευταίο διάστημα στα εργοστάσια του κλάδου το κείμενο μιας προσφυγής, με το οποίο ζητάνε από τους εργαζόμενους να συνυπογράψουν το αίτημά τους προς την ΕΕ για τη λήψη θεσμικών μέτρων που θα προστατεύσουν τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού βιομηχανικού κεφαλαίου, κυρίως απέναντι στο αναπτυσσόμενο κινεζικό κεφάλαιο και τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, ύστερα από την απελευθέρωση των ποσοστώσεων.

Επί της ουσίας, προσπαθούν να συστρατεύσουν τους εργαζόμενους στην προσπάθεια να διατηρήσουν τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει από το ξεζούμισμά τους, αφού οι ίδιοι παραδέχονται ότι «η βιομηχανία έχει αποδείξει την ανταγωνιστικότητά της με την αύξηση των εξαγωγών της σε σημείο όπου το 2003 αποτέλεσαν 40 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου το 25% του κύκλου εργασιών στην τότε ΕΕ των 15».

Παράλληλα, επιχειρούν να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους τη στρεβλή εικόνα ότι για το 1.000.000 χαμένες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία και στις επιχειρήσεις του ιματισμού την τελευταία δεκαετία ευθύνονται, μεταξύ άλλων, και τα χαμηλά μεροκάματα στην Κίνα, όταν οι ίδιοι διατηρούν επιχειρήσεις στην κινεζική επικράτεια, αλλά και σε άλλες χώρες όπου το κόστος της εργατικής δύναμης είναι υποπολλαπλάσιο του ευρωπαϊκού. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, στο κείμενο διευκρινίζουν ότι «η αίτηση δεν κατευθύνεται ενάντια στην κινεζική κλωστοϋφαντουργία, αλλά είναι μια πρόσκληση για τη δράση από τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή για να αντιμετωπίσει εκείνες τις επιχειρήσεις στην Κίνα και αλλού οι οποίες πράγματι διεξάγουν άδικο εμπόριο και ανάλογες κοινωνικές παροχές».

Λίγο-πολύ, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο εμφανίζεται υποκριτικά να υπερασπίζεται τη μισθολογική εξομοίωση των Κινέζων με τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που στρατηγικό στόχο της ΕΕ - όπως εκφράζεται και στη στρατηγική της Λισαβόνας - αποτελεί η μείωση του εργατικού κόστους σε όλα τα κράτη-μέλη της.

Το κείμενο της προσφυγής διακινήθηκε χτες από εκπροσώπους της εργοδοσίας σε όλα τα εργοστάσια του Λαναρά στη Νάουσα, στην Κομοτηνή και στον Εβρο. Εμφανίζεται έτσι ο μεγαλοβιομήχανος να ζητάει την προστασία των προϊόντων του από τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» εξαιτίας και των χαμηλών μεροκάματων στην Κίνα, όταν είναι γνωστό ότι στα εργοστάσιά του στη Βουλγαρία, στην Αλβανία και στα Σκόπια απασχολούνται 2.500 εργάτες με μισθούς πείνας, γεγονός που αυξάνει στο έπακρο τα περιθώρια της κερδοφορίας του.

Στην ίδια προσφυγή, όπως είναι φυσικό, δε θίγεται ούτε στο ελάχιστο ο αντιδραστικός και βαθιά ταξικός χαρακτήρας της ΕΕ και του ΠΟΕ, οι αποφάσεις των οποίων για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς χαιρετίζονται από το ευρωπαϊκό βιομηχανικό κεφάλαιο και τους συμβιβασμένους Ευρωπαίους συνδικαλιστές. Ούτε βέβαια γίνεται λόγος για τις χιλιάδες πολυεθνικές που έχουν επενδύσει στην Κίνα απολαμβάνοντας το χαμηλό κόστος της εργατικής δύναμης.

Δε θα τους περάσει!

Με ανακοίνωσή της προς όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας -Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας καταγγέλλει τις τακτικές της εργοδοσίας και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργάνων, προειδοποιώντας ότι στόχος τους είναι «να περάσουν πνεύμα ταξικής συναίνεσης, συνεργασίας και υποταγής των εργαζομένων στους εργοδότες. Να εμπλέξουν τους εργαζόμενους στο παιχνίδι του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, να αδυνατίσουν, να αφοπλίσουν το διεκδικητικό κίνημα, την ανάπτυξη της ταξικής πάλης για τα εργατικά δικαιώματα, την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής. Προσπαθούν να περάσουν το πνεύμα ότι η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από το κεφάλαιο, η καταλήστευση του μόχθου των εργαζομένων θα είναι εφ' όρου ζωής».

Η ΟΕΚΙΔΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «η ζωή έχει επιβεβαιώσει πως όσο ισχυροποιείται το κεφάλαιο, τόσο γίνεται πιο επικίνδυνο και επιθετικό» και καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να βγάλουν συμπεράσματα από την εναλλαγή στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τη διατήρηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. «Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την απελευθέρωση, που συμφωνούν και στηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις άλλες αποφάσεις της ΕΕ για την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, των εμπορευμάτων, των εργαζομένων, κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους όταν μιλούν για μέτρα ελέγχου των εισαγωγών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ΟΕΚΙΔΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους ότι η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία είναι μηχανισμός της εργοδοσίας και τονίζει ότι δίκαιο και διαφανές εμπόριο δεν μπορεί να υπάρξει όσο τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια των καπιταλιστών και κριτήριο της ανάπτυξης είναι το κέρδος.

«Η προστασία της εγχώριας παραγωγής, η ανάπτυξη με κριτήριο την ευημερία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων απαιτούν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Εξουσία, διακυβέρνηση που θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, οικονομία που τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι στα χέρια των παραγωγών του πλούτου, κεντρικός σχεδιασμός που θα εξασφαλίζει την παραγωγή, την επεξεργασία των πρώτων υλών, τη σχεδιασμένη αξιοποίηση της εργατικής δύναμης. Σ' αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, με αυτό τον προσανατολισμό γίνεται πιο αποτελεσματικός ο καθημερινός μας αγώνας για όλα τα προβλήματα», τονίζει η ΟΕΚΙΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ