Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Μεθοδεύσεις και εκβιασμοί για να περάσουν οι απολύσεις

Εκβιασμοί, «φιλικές συστάσεις», απειλές, ψυχολογικός πόλεμος, είναι ο απολογισμός τους δύο μήνες που διήρκησε το πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων» της εργοδοσίας της «Ιντρακόμ», καταγγέλλει η παράταξη της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» (ΑΕΕ) σε ανακοίνωσή της. Το πρόγραμμα των απολύσεων της «Ιντρακόμ» λήγει σήμερα μετά και την παράταση που είχε δώσει η εργοδοσία μετά τις 30 Νοέμβρη που έληγε αρχικά. Αυτή η τακτική της εργοδοσίας είχε σαν αποτέλεσμα μέχρι χτες όπως διαδίδονταν στα εργοστάσια να έχουν βρεθεί στην ανεργία 340 εργαζόμενοι. Αριθμός βέβαια αρκετά μικρός σε σχέση με τους 1.600 που είχε βάλει στόχο στην αρχή η εργοδοσία. Γι' αυτό και η παράταξη προειδοποιεί τους εργαζόμενους να αναμένουν μετά τη λήξη του προγράματος, μπαράζ αντεργατικών μέτρων από την πλευρά της εργοδοσίας.

Μέχρι να φτάσει, όμως, η εργοδοσία ακόμα και σ' αυτό τον αριθμό όπως καταγγέλλει η ΑΕΕ: «Συνέβησαν πρωτοφανείς εκβιασμοί, που τσαλακώνουν συνειδήσεις και αξιοπρέπεια. Οι "φιλικές συστάσεις" για "οικειοθελείς αποχωρήσεις" συνοδεύτηκαν με επανειλημμένες κλήσεις ορισμένων συναδέλφων και με συγκαλυμμένες ή φανερές απειλές για να αποδεχτούν το πρόγραμμα. Συνοδεύτηκαν με ψυχολογικό πόλεμο και με τη διαμόρφωση ενός άσχημου κλίματος ώστε να ωθηθούν εργαζόμενοι στην αποχώρηση».

Η ΑΕΕ επισημαίνει, ότι από την πρώτη στιγμή έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για την ενημέρωση των εργαζομένων, για να υπάρξει αντίδραση από το σωματείο, που θα στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων. Αποκάλυψε τα σχέδια της διοίκησης της επιχείρησης και προέβλεψε τις εξελίξεις. Εκανε και θα συνεχίσει να κάνει προσπάθειες για να βγει το όλο θέμα και έξω από το εργοστάσιο ενάντια στην πλειοψηφία του Σωματείου που στην πράξη και παρά τα μεγάλα λόγια, έπαιξε για άλλη μια φορά το ρόλο της εργοδοσίας, αφήνοντας στη μοίρα τους, τους εργαζόμενους.

Τέλος θεωρεί, καθώς λήγει η «εθελουσία» πως άμεσα, πρέπει οι εργαζόμενοι να συζητήσουν μέσα από νέα Γενική Συνέλευση τη στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, να διαμορφώσουν διεκδικητικό πρόγραμμα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για το 2005. Γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν: Καμιά συρρίκνωση - καμιά θέση εργασίας να μη χαθεί. Να επαναπροσληφθούν οι συμβασιούχοι που απολύθηκαν. Να σταματήσουν οι απολύσεις. Βασικό μισθό 1.200 ευρώ και αυξήσεις που να βελτιώνουν το πραγματικό εισόδημα. Μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων των συμβασιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ