ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συμφωνία «πακέτο» για ελληνοτουρκικά!

Συμφωνία «πακέτο» για τα Ελληνοτουρκικά υποδεικνύει ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ τάσσεται υπέρ «λύσης» του Κυπριακού πριν τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Σε νέα παρέμβαση εφ' όλης της ύλης, μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης στο ΜΕΓΚΑ, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ λέει φωναχτά αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο, αλλά δε διακηρύσσονται - ακόμα - δημόσια, σε μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Με την παροιμιώδη αθυροστομία του ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «σαχλαμάρες» την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ (αλλά και του ΠΑΣΟΚ) ότι οι «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και τάσσεται ανοιχτά υπέρ της διαπραγμάτευσης - πακέτο για όλα. «Εχουμε πολλές διαφορές με την Τουρκία», υποστήριξε και έσπευσε να τις απαριθμήσει: «Εχουμε πρώτα απ' όλα τις μειονότητες. Το Πατριαρχείο τι είναι; Είναι ή δεν είναι διμερής διαφορά; Αλλά έχουμε και πολλές άλλες. Ο εναέριος χώρος των 10 μιλίων, όταν έχουμε ναυτικό χώρο 6, τα 12 μίλια του θαλάσσιου χώρου, που αποτελούν δικαίωμα της Ελλάδας μεν, πλην όμως διαπραγματεύσιμο. Δεν είναι εύκολο να επιβάλλουμε τα 12 μίλια. Ολα αυτά, δεν είναι διμερείς διαφορές;». Και αφού μετέτρεψε και τις τουρκικές διεκδικήσεις σε διμερείς «διαφορές» πρότεινε να συνεχίσει... το παζάρεμα χωρίς χρονικό περιορισμό, αλλά σε πακέτο: «Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία, και το λέω αυτό για να το ακούσουν και οι νεότεροι, δεν μπορεί παρά να είναι packet style (σ.σ. πακέτο) να είναι ολόκληρη, σφαιρική. Ολα μαζί»!

Το μόνο που άφησε έξω από το «πακέτο» ήταν η οχύρωση των νησιών. Παράλληλα δε δίστασε να επικρίνει τη στάση που είχε κρατήσει ο Κ. Καραμανλής στις αποφάσεις του Ελσίνκι (1999), λέγοντας ότι «έκανε λάθος ο Καραμανλής, δεν είχε δίκιο». Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί στη σύνοδο των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα, «το Ελσίνκι όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά βελτιώθηκε».

Τάχθηκε ακόμα υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» για το Κυπριακό, κινδυνολογώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν ολέθριες συνέπειες... «Βεβαίως πριν από τον Οκτώβριο πρέπει να λυθεί το θέμα, διότι αλλιώς θα έχουμε κρίση βαριά τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας», υποστήριξε. Δε δίστασε ακόμα να υποστηρίξει ότι η λύση δε θα είναι διαφορετική από το «σχέδιο Ανάν» που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, αλλά θα προστεθούν ορισμένες «εγγυήσεις», που θα δώσουν στον κυπριακό λαό «την αίσθηση της σιγουριάς».

Σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτήρισε φιλόδοξους τους στόχους του προϋπολογισμού και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις νεοφιλελεύθερες «διαρθρωτικές αλλαγές» που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ. Κατά τ' άλλα αποκάλυψε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό ως υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας τον Ν. Διαμαντούρο.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Μπροστά στις συμπληγάδες της νέας τάξης

Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε συμπληγάδες εν όψει της 3ης Οκτωβρίου» έκανε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

«Η ημερομηνία αυτή δεν είναι η σωτηρία της Κύπρου, αντιθέτως θα περάσουμε από συμπληγάδες, γιατί οι αρχές του διεθνούς δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης δυστυχώς δύσκολα εφαρμόζονται λόγω της νέας τάξης πραγμάτων και των συγκρουόμενων συμφερόντων», είπε ο Δ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να πουλήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα αναμένουμε να δούμε τις κινήσεις του και νηφάλια να προβούμε σε εκτιμήσεις», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι στο απογευματινό (σ.σ. χτες) Εθνικό Συμβούλιο είναι αναμενόμενο να διατυπωθούν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις. Τα μεγάλα κόμματα, είπε, συμφωνούν με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες του ΔΗΚΟ, είπε ότι τελικά θα συμπορευτεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Χριστόφιας χαρακτήρισε παραμύθια τις δηλώσεις του προέδρου των Νέων Οριζόντων Νίκου Κουτσού περί μυστικών συναντήσεων και συμφωνίας στο Κυπριακό. Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο Κυπριακό, η οποία θα στρέφεται προς την ορθή κατεύθυνση, θα ικανοποιεί τις βασικές ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας. Είπε επίσης ότι το κόμμα του δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί διαδικασία όπως αυτή που οδήγησε στα δημοψηφίσματα, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, επιθυμεί και θα εργαστεί για εξεύρεση λύσης όσο το δυνατό πιο σύντομα, αρκεί να έχει το σωστό περιεχόμενο και να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε ότι η 3η Οκτωβρίου έχει μεγάλη σημασία. Πρόσθεσε, ωστόσο, θα ήταν μεγάλο λάθος να θέταμε την πλευρά μας και τις προσπάθειες για λύση υπό την ομηρία ημερομηνιών.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Συμπαράσταση στα θύματα πολιτικής δίωξης

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικών διώξεων «Δημοκρατική Μέριμνα» οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει πως «δυστυχώς ένας αριθμός αγωνιστών, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της πολιτείας έχει ανάγκη τη βοήθειά μας εφ' όσον η υλική αποκατάστασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί».

Σημειώνει ακόμα πως «η Δημοκρατική Μέριμνα θα συνεχίσει το δρόμο που χάραξαν οι ιδρυτές της και καλούμε τους φίλους, τα μέλη της, τους δημοκράτες και όλους που μέχρι σήμερα μας βοηθάνε, να πάρουν μέρος και να βοηθήσουν την οικονομική μας εξόρμηση των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ».

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78 - Αθήνα, τηλ. 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129 592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ