ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
Ανάστατοι και έτοιμοι να βγουν στους δρόμους

Σε απόγνωση έχει φέρει τους χαμηλοσυνταξιούχους του Ταμείου Σύνταξης Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι 49.000 απόμαχοι του «βολάν», που είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους συνταξιούχους, με συντάξεις από 300 έως 500 ευρώ, κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι τις μέρες των Χριστουγέννων, καθώς το Ταμείο τους - με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων - έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Οι συνταξιούχοι αυτοκινητιστές είναι ανάστατοι και αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους, προκειμένου να διεκδικήσουν:

  • Πραγματικές αυξήσεις 10% για το 2005, ώστε να αποκατασταθεί έτσι η αδικία του νόμου 2676/99, με τον οποίο αδικούνται όσοι συνταξιούχοι αυτοκινητιστές έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση.
  • Να γίνει πράξη η ομόφωνη απόφαση των εν ενεργεία αυτοκινητιστών, να καθιερωθεί εισφορά ένα λεπτό του ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά το ΤΣΑ. Το αίτημα αυτό, που επίμονα αρνήθηκε τρεις φορές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει υποβληθεί και στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει απάντηση.
  • Να επιστραφούν τα 27.000.000 ευρώ από την πρόσθετη επιβάρυνση που δέχτηκαν οι εν ενεργεία αυτοκινητιστές σε κάθε συναλλαγή τους με το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το ΤΣΑ. Το παραπάνω ποσό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το μοίρασε για ψηφοθηρικούς λόγους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παραμονές των τελευταίων εκλογών της 7ης Μάρτη 2004.
  • Να ενσωματωθεί το φιλοδώρημα του ΕΚΑΣ στη βασική σύνταξη και να δοθεί σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Αφορολόγητο εισόδημα 15.000 ευρώ και αλλαγή της φορολογικής κλίμακας.
  • Να επιστραφούν τα παράνομα παρακρατηθέντα χαράτσια του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), σύμφωνα με την 29/2004 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία αρνείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
  • Να τηρηθούν όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για τις ασθενέστερες τάξεις.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «1520»
Πληθαίνουν τα παράπονα καταναλωτών για την ακρίβεια

H αγανάκτηση και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές - μπροστά στη λαίλαπα των ανατιμήσεων, την αβάσταχτη ακρίβεια και τις μεθόδους καταλήστευσης που ασκούν ανενόχλητοι οι κάθε λογής κερδοσκόποι, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» - αποτυπώνεται ως ένα βαθμό και στην αλματώδη αύξηση των τηλεφωνικών παραπόνων που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο «1520» της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2004 στο «1520» καταγράφτηκαν 86% περισσότερες καταγγελίες σε σύγκριση με όλο το 2001. Στο ίδιο διάστημα τα τηλεφωνήματα για ελαττωματικά και ανατιμημένα αγαθά είναι περισσότερα σε σχέση με ολόκληρο το δωδεκάμηνο του 2001 κατά 94%.

Συνολικά στο διάστημα Γενάρη - Οκτώβρη 2004 πραγματοποιήθηκαν 6.243 κλήσεις που αφορούσαν καταγγελίες και ερωτήσεις για αγαθά, υπηρεσίες και ενοίκια. Και ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τους τελευταίους δύο μήνες του χρόνου, εκτιμάται ότι το 2004 οι καταγγελίες θα ξεπεράσουν και εκείνες της προηγούμενης χρονιάς (2003) που έφτασαν τις 7.416. Ο αριθμός των τηλεφωνικών παραπόνων - καταγγελιών, χρόνο με το χρόνο αυξάνουν. Από 4.321 το 2001, ανέβηκαν σε 5.536 το 2002 - χρονιά της καθιέρωσης του ευρώ - και εκτινάχτηκαν στα 7.416 πέρσι.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, που η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους καταναλωτές ότι είναι δυνατό τα προβλήματα που καλλιεργεί η ασκούμενη πολιτική να βρουν λύση μέσα από το συγκεκριμένο τηλεφωνικό νούμερο είναι μια προκλητική μορφή αποπροσανατολισμού. Μια μορφή ανώδυνης εκτόνωσης των καταναλωτών, αφού αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ακρίβεια, οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις και άλλες μορφές λεηλασίας στα λαϊκά εισοδήματα - με τα τερτίπια που μετέρχονται οι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι κερδοσκόποι - δεν αντιμετωπίζονται με ευχές τηλεφωνικά παράπονα ή καταγγελίες. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική που δεν έχει καμία σχέση μ' αυτή που ασκούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Είναι, επίσης, προκλητική η κυβερνητική κοροϊδία που από τη μια μεριά ευνοεί με κάθε τρόπο την απελευθέρωση της κερδοσκοπίας στο όνομα της «ελευθερίας» της αγοράς και από την άλλη ευαγγελίζεται ότι θα λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική που ασκεί, καλώντας τους καταναλωτές να απευθυνθούν για τη λύση των προβλημάτων τους σ' αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους.

Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Σήμερα Τρίτη και μέχρι μεθαύριο - Πέμπτη - τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα θα λειτουργήσουν από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ. Την Παρασκευή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ.

Τα σούπερ μάρκετ όλες τις μέρες θα λειτουργούν 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα 3 Γενάρη τα εμπορικά καταστήματα, καθώς και τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά.

ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Ως πότε θα μένουν απλήρωτοι οι καθηγητές

Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης

Την καθυστέρηση πληρωμής των καθηγητών που εργάζονται στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Αντ. Σκυλλάκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στην περίπτωση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη εικόνα υποβάθμισης που παρουσιάζει η σχολή. Οπως επισήμαναν με άλλη Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος, τα κτίρια είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, παρά τις υποσχέσεις ότι θα ανακαινίζονταν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα μαγειρεία και η αποχέτευση δεν πληρούν τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής, στο οικοτροφείο στάζουν οι τοίχοι λόγω υγρασίας και τρέχουν νερά, ενώ οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν μόνοι τους, εκτός των άλλων, τα βιβλία τους και τη στολή που είναι υποχρεωμένοι να φορούν, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι βουλευτές.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης για την πληρωμή των καθηγητών έχει ως εξής:

«Οι καθηγητές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, αλλά και των υπόλοιπων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων, είναι απλήρωτοι από την έναρξη της σχολής χρονιάς. Το γεγονός αυτό είναι φανερό ότι δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Σε ποιους λόγους οφείλεται η πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής των καθηγητών;
  • Τι μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε να πληρωθούν άμεσα αλλά και για να μην επαναληφθεί ανάλογο φαινόμενο στο μέλλον;».
Μέχρι Παρασκευή το «τελόσημο»

Την Παρασκευή 31 του Δεκέμβρη λήγει η προθεσμία και την πληρωμή στις τράπεζες του τέλους κυκλοφορίας οχημάτων για το έτος 2005. Μετά την ημερομηνία αυτή η πληρωμή και η απόκτηση των ειδικών σημάτων θα γίνεται μόνο στις Εφορίες με την καταβολή προστίμου ίσου με την αξία του τέλους κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 15%, γεγονός το οποίο θα αυξήσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά 70 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ